Jurnalism cetatenesc

Noptile salbatice

Ziarul de Vrancea
15 dec 2007 643 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Noptile salbatice", de Cyrill Collard, aparut la Editura Pro Editura si Tipografie, 2007, sub semnatura scriitorului si eseistului Paul Cernat. Lectura placuta!

"De la «Love story» la «Noptile salbatice»"


Pe la mijlocul anilor \'90, cazul lui Cyrill Collard - cineastul francez bisexual, bolnav de SIDA si care, in pofida descoperirii propriei seropozitivitati, a continuat sa-si imparta pasiunea sexuala intre adolescenta Laura si iubitul Samy - tinea capul de afis al mass-media generind un mare scandal "pro" si "contra". Produs netrucat al acestei istorii personale, scris contracronometru, sub somatia sfirsitului apropiat, romanul "Les nuits fauves" ("Noptile salbatice") a fost ecranizat si dezbatut cu patima de moralisti si libertini. Pentru ca eroul sau, Cyrill, barbatul de 30 de ani, nu se resemneaza la aflarea diagnosticului, iar dragostea Laurei pentru el devine mai puternica decit cumplita boala: sfidind moartea, tinara alege sa faca in continuare sex fara prezervativ, in vreme ce regizorul, fidel lui insusi pina la capat, isi cheltuieste ultimele resurse experimentind aventuri sexuale nocturne prin subteranele Parisului. între responsabilitatea "domestica" si hedonismul "salbatic" autorul a optat definitiv. Editura "Pro" ne ofera azi teribila sa marturie autobiografica - si, asa-zicind, "autofictionala" - in traducerea lui Nicolae Balta. Un roman la persoana intii, scandalos si intens, de o autenticitate tulburatoare. Probabil, una dintre cele mai dramatice povesti de dragoste ale timpului nostru. O carte-soc pe care ar fi pacat s-o ratati. Dar ce distanta intre "Love story" si "Les nuits fauves". Paul Cernat


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.