Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
27 sep 2016 612 vizualizări
Istoria zilei de 27 septembrie

1529: Începe Asediul Vienei când Soliman I atacă oraşul.
1590: Papa Urban VII moare la 13 zile după ce a fost ales ca papă - cel mai scurt pontificat din istorie
1822: Savantul francez Jean-François Champollion anunţă că a descifrat, cu ajutorul inscripţiei de pe "piatra de la Rosetta", hieroglifele Egiptului antic.
1825: În Anglia se inaugurează prima linie de cale ferată din lume, linie ce făcea legătura între oraşele Stockton şi Darlington.
1874: Berna. România semnează, ca membru fondator, Tratatul privind înfiinţarea Uniunii Poştale Generale (din 1878, Uniunea Poştală Universală), prin care ţările semnatare formau un singur teritoriu poştal pentru schimbul reciproc al corespondenţelor şi obiectelor între birourile lor de poştă. Tratatul a intrat în vigoare la 1.07.1875.
1896: Împăratul Franz Joseph al Austriei, împreună cu regii Carol I al României şi Alexandru I al Serbiei, inaugurează la Orşova (pe atunci în Austro-Ungaria) canalul navigabil de la Porţile de Fier.
1905: Albert Einstein publică studiul "Depinde inerţia unui corp de conţinutul lui de energie? în revista ştiinţifică Annalen der Physik. Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi simbolizat de celebra relaţie E a mc2.
1910: A avut loc primul raid aerian din România; aviatorul Aurel Vlaicu a parcurs traseul Slatina-Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare de toamnă.
1914: Moare regele Carol I al României după o domnie de 48 de ani şi este succedat de Ferdinand I al României (dată stil vechi 27 septembrie/10 octombrie).
1939: Al Doilea Război Mondial: Varşovia capitulează în faţa trupelor germane care au asediat oraşul timp de zece zile.
1940: Al Doilea Război Mondial: Este încheiat, la Berlin, "Pactul Tripartit" între Germania, Italia şi Japonia, prin care cele trei ţări îşi promit ajutor multilateral pentru instaurarea unei "noi ordini" mondiale.
1959: Taifunul Vera a lovit insula niponă Honshu, ducând la uciderea a peste 5.000 de oameni.
1991: Au început, la Bucureşti, lucrările Congresului Partidului Naţional ţărănesc Creştin Democrat, primul congres de după război al acestei formaţiuni politice. A fost ales preşedinte al partidului Corneliu Coposu (27-29).
1996: Conflictul din Afganistan. Talibanii cuceresc Kabulul, îl executa pe preşedintele Najibullah şi instaurează un "sistem islamic complet"; închid şcolile pentru fete, interzic femeilor să lucreze şi stabilesc pedepse islamice.
1999: România a depus la Bruxelles “Programul naţional anual de pregătire a aderării la NATO”.
2001: Guvernul României a adoptat Planul Naţional de Aderare la NATO, având ca scop admiterea României la summit-ul de la Praga din 2002; în urma acestui summit, România a fost invitată să adere la Alianţa Nord Atlantică; în 2004, România a devenit membră a NATO.
2002: Timorul de Est, stat în sud-estul Asiei ce şi-a declarat independenţa la 20 mai 2001, a devenit cel de-al 191-lea membru al ONU.
2008: Astronautul chinez Zhai Zhigang devine prima persoană chineză care zboară în spaţiu (Shenzhou 7).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.