Jurnalism cetatenesc

Ziua europeană a serviciului 112

Silvia Vrînceanu Nichita
11 feb 2014 1005 vizualizări
Europenii se confruntă cu riscuri atunci când călătoresc în străinătate, iar jumătate din ei nu ştiu că în situaţii de urgenţă pot suna la 112 în orice ţară din UE

Majoritatea europenilor nu prea ştiu încă la ce număr să sune atunci când, aflându-se într­-o ţară străină, se confruntă cu o situaţie de urgenţă. În urma unui sondaj Eurobarometru efectuat la sfârşitul lunii ianuarie a anului 2014 a reieşit că 49% din europeni nu ştiu că pot contacta serviciile de urgenţă la numărul 112. În ciuda eforturilor depuse de-a lungul mai multor ani, existenţa acestui serviciu continuă să fie ignorată de aproximativ 50% din cetăţeni, inclusiv de persoanele care călătoresc cu regularitate. Cele mai scăzute niveluri de cunoaştere a serviciului se observă în rândul cetăţenilor din Grecia (10%) şi din Marea Britanie (18%), iar cele mai ridicate în Luxemburg (80%), România (71%), Polonia şi Bulgaria (70%). Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a scris în această săptămână tuturor guvernelor naţionale, adresându-le îndemnul de a îmbunătăţi funcţia de stabilire a locului în care se află apelanţii şi funcţia de accesare de către persoanele cu handicap din cadrul sistemelor 112 naţionale şi de a desfăşura campanii publicitare destinate călătorilor. Aceasta pentru a se reuşi salvarea mai multor vieţi, aşa cum a fost cazul tragediei aviatice din munţii Apuseni, unde doi oameni au murit pentru că echipele de intervenţie nu au putut localiza locul în care s-a prăbuşit avionul. La 112 se poate suna din reţelele fixe şi mobile de telefonie, iar numărul este gratuit şi disponibil pretutindeni în UE. Serviciul 112 pune apelanţii în legătură cu serviciile de urgenţă relevante (poliţia locală, pompierii sau serviciile medicale) în mai multe limbi europene. Serviciul este disponibil 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Ziua de 11 februarie este Ziua europeană a serviciului 112, un eveniment prin care se doreşte atragerea atenţiei publice asupra siguranţei şi a securităţii în Europa. Numărul 112 este folosit şi în ţări din afara UE, precum Elveţia, Muntenegru şi Turcia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.