Jurnalism cetatenesc

E oportuna o educatie impotriva fumatului

Ziarul de Vrancea
16 nov 2007 712 vizualizări
ziua de 15 noiembrie a fost Ziua Nationala fara Tutun

Ieri, fumatorii din toata tara au avut o zi grea, asta in cazul in care au dorit sau macar au incercat sa nu fumeze. Acest viciu nu-i afecteaza doar pe ei, ci si pe toti ceilalti din jurul lor. Aceasta zi a avut ca obiectiv "100% medii libere de fum de tigara". Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca, in fiecare loc de munca, spatiu public sau casa se pot reduce riscurile expunerii la fumul de tigara. Aceasta campanie are scopul de a sensibiliza oamenii cu privire la necesitatea respectarii legislatiei in domeniu si implicarea lor in promovarea spatiilor fara fum de tigara. Astfel, Centrul Antidrog Focsani va derula mai multe activitati, ca de exemplu, distribuirea de materiale informative, derularea unei campanii de informare pentru tineri, ore speciale de dirigentie si amenajarea in scoli a unor info-chioscuri. Ce parere au fumatorii si nefumatorii cu privire la acest viciu puteti citi in rindurile urmatoare:


Marta Marcovici, 59 ani, Constanta


"Nu stiam ca ieri a fost Ziua Nationala fara Tutun. Eu fumez demult, cu unele intreruperi. Ii indemn pe tineri sa nu se apuce de fumat pentru ca este cea mai mare prostie pe care ar putea-o face. Am lasat deoparte fumatul timp de noua luni, iar de doua saptamini am luat-o de la inceput. Tinerii nu ar trebui sa inceapa sa fumeze si, de fapt, sa nu o faca niciodata. Trebuie sa fie mult mai mult educati si indemnati copiii sa nu fumeze, poate inaintea altor probleme. Daca nu gresesc, in clasele primare se face educare sexuala si cred ca este prea devreme asa ceva. Mai oportun mi s-ar parea sa se faca educare impotriva fumatului."


Sofia Grecu, 54 ani, Focsani


"Eu nu fumez, nu am facut-o niciodata si nici nu vreau. In familia mea nu fumeaza nimeni si ma bucura acest lucru. Nu stiam ca ziua de 15 noiembrie este declarata zi fara fumat. Dupa parerea mea, educatia copiilor trebuie facuta in familie, dar trebuie si singuri sa-si dea seama ca asa ceva nu este bine, asa ca depinde si de ei, nu numai de parinti. Trebuie sa faca si statul campanii de informare cu privire la pericolele fumatului, dar in primul rind copilul trebuie sa constientizeze raul provocat de tigara. Am vazut copii mici, de clasa a III-a care fumeaza si asta este ingrijorator. Putem noi sa-i educam cit vrem, ca ei cind pleaca la scoala fac ce doresc, iar noi nu mai stim nimic."


Cristina Darie, 26 ani, Racoasa


"Nu stiam ca ziua de 15 noiembrie este o zi fara fumat la noi in tara. Eu fumez, dar as putea ca o zi intreaga sa nu ma apropii de vreo tigara. Pentru ca astazi am fumat, miine nu voi face asa ceva deloc. Pot sta mai multe zile fara tigari pentru ca fumez doar la ocazii. As sfatui tinerii si copiii sa nu fumeze pentru ca dauneaza intr-adevar sanatatii. Nu este bun tutunul, dar e la moda pentru multi dintre noi. Trebuie facute campanii de informare cu privire la riscurile la care sint expusi fumatorii si nu numai ei, ci si nefumatorii. Dar si familia trebuie sa se ocupe de educarea copiilor si tinerilor."


Elena Ganea, 51 ani, Gologanu


"Sint nefumatoare si nici nu am fumat vreodata pina acum vreo tigara. Nu stiam ca ziua de ieri a fost o zi fara tigara. Sotul meu nu fumeaza, dar fiicele da. Le-am sfatuit de multe ori sa nu faca acest lucru, dar nu am reusit sa le opresc pina acum. Ar fi trebuit sa urmeze exemplul nostru, dar poate mai tirziu isi vor da seama cit de mult rau poate face fumatul. Trebuie si o campanie mai mare si mai puternica impotriva fumatului, mai mult poate decit sa scrie pe pachetul de tigari ca tutunul dauneaza grav sanatatii. Copiii stiu sa citeasca, dar daca ei nu-si dau seama de implicatiile acestuia, nu avem ce face. Pentru un copil care a plecat de linga parinti, la scoala, la serviciu, in alta localitate sau tara, nu prea mai poti face nimic. Am vazut femei in virsta care nu au fumat niciodata si, la putin timp dupa ce au ajuns in Italia, s-au apucat de fumat. Eu am inhalat mai mult fum decit daca as fi fumat."


Violeta Staicu, 60 ani, Focsani


"Nu am fumat niciodata si sint impotriva acestui viciu. In familia mea fumeaza doar sotul, dar copiii nu. Ma lupt cu el mereu sa lase tigarile, dar nu am cu cine ma intelege. Vede destui oameni care sufera din cauza tutunului, dar spune ca lui nu i se intimpla asa ceva, deoarece nu fumeaza atit de mult. Mai incearca si copiii sa-l determine sa se lase de fumat, dar nici ei nu au reusit. Trebuie facute campanii periodic pentru informarea si educarea copiilor si tinerilor cu privire la efectele negative ale fumatului. Poate ar trebui scumpit foarte mult acest produs, pentru a determina astfel oamenii sa nu mai cumpere."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.