Jurnalism cetatenesc

Maria sa, elevul

Ziarul de Vrancea
13 nov 2007 807 vizualizări
"Cind vii de la Focsani spre Odobesti, pe partea stinga a drumului, se afla o scoala frumoasa pentru a carei renovare s-au cheltuit in primavara acestui an multe miliarde de lei. La deschiderea cursurilor, pe 17 septembrie 2007, toti au admirat-o.

Conditiile de invatare s-au schimbat mult in bine, dar din pacate, lichelele scolii au ramas neschimbate. Poate ca termenul de «lichea» pare dur, dar cum sa caracterizezi vandalismul citorva elevi care distrug bunurile ce s-au facut cu atit de multa truda? Avem in Scoala «Unirea» trei elevi pusi pe distrugeri si se pare ca nimeni nu poate face mai nimic pentru a-i opri. In calitate de cadru didactic nu ai voie sa te atingi de ei si elevii stiu foarte bine aceasta. Le «multumim» domnilor guvernanti, care sub perdeaua grijii fata de copil, au ingradit total autoritatea profesorilor si a parintilor. Nici organele de politie nu pot face mare lucru unui minor. Si uite asa, domnia sa, elevul, certat cu bunele maniere, a ajuns sa-si sfideze parintii, profesorii si pe toti ceilalti din jur.


Elevul «a uitat» sa se ridice in picioare


Multi cred ca meseria de profesor e usoara. Total fals, mai ales in zilele noastre. Pericolul cel mai mare care il pindeste adeseori pe profesor e acela de a ceda nervos, de a-si pierde cumpatul in fata unor situatii limita. Dar ca sa fiu inteles, am sa dau un exemplu: Profesorul intra in clasa si dupa obisnuitul «buna ziua!» observa un elev cu caciula pe cap, care «a uitat» sa se ridice in picioare la intrarea lui. Se duce spre el si ii spune: «- Constantin, te rog sa-ti scoti caciula de pe cap!» El se uita in alta parte si se preface ca nu vede, nu aude. Profesorul devine insistent: «- Ti-am spus sa-ti scoti caciula, tu nu auzi?» «- Si daca nu vreau?» raspunde elevul ridicind sfidator din umeri, apoi gindindu-se ca a intins coarda prea tare, adauga zimbind: «- N-o scot ca mi-e frig!». «- Nu pot sa te cred, in clasa e destul de cald si apoi nici unul din colegii tai nu mai sta cu caciula pe cap! Te rog inca o data sa-ti scoti caciula!». Elevul se face din nou ca nu aude si-l priveste provocator pe profesor, ca si cum i-ar spune: «Hai, da-mi o palma ca te bag eu in tribunal!». Ce ati face stimate cititor, daca ati fi pus in fata unei astfel de situatii? Poate ca unii ar crede ca profesorul in cauza nu se bucura de suficient prestigiu in fata elevilor, pentru a-i determina pe acestia sa-l asculte. Din nou, fals. Situatia este similara si cu ceilalti profesori. Elevul in cauza vorbeste neintrebat in timpul orelor de curs, nu-si face temele scrise si nu se pregateste niciodata pentru orele de curs, notite nu-si ia pentru ca, fie «nu are cu ce sa scrie», fie spune ca «si-a uitat caietul acasa!». Cind nu intra la orele de curs, cinta pe culoar, bate in usa de la intrarea in scoala sau se joaca la comutator. Impreuna cu un altul de teapa lui au dat cu piciorul in zidul scolii pina au spart stratul subtire de tencuiala pus peste placile de material izolant si apoi, cu chibritul, au incercat sa dea foc la poliester. Usa si peretii de la intrarea elevilor a minjit-o cu iarba, fiindca asa-i place lui, ca scoala sa arate in «degrade». In pauze isi aprinde, in spatele scolii, tigara, pentru a fi remarcat de toata lumea ce grozav este. Deja in scoala minerele de la trei usi s-au rupt, iar la doua dintre ele a avut si el contributia lui. Si daca nu vi se pare suficient ce ati aflat despre elevul in cauza si alti doi ca el, atunci ati putea sa-i intrebati pe colegii lui de clasa de cite ori sint bruscati, jigniti cu cele mai triviale expresii si chiar amenintati cu bataia daca ar indrazni sa-l pirasca la dirigentele clasei. Asa se face ca unii copii isi aleg varianta transferului la alte scoli, cu toate inconvenientele pe care le prezinta naveta, numai sa scape de cei care fac din viata lor un calvar. Ma intreb: «De ce sa plece din scoala elevii buni, iar o mina de nevolnici sa ramina?».


Ar trebui scoli de reeducare


Dupa parerea mea, asemenea derbedei trebuie separati de colectivul de elevi. Educarea cu ajutorul colectivului nu da rezultate. E doar o himera lansata pe vremea comunistilor, un fel de condamnare la locul de munca. Pentru astfel de minori «recidivisti» ar trebui infiintate din nou scolile de reeducare, intr-un program sever si cu o privare de libertate, astfel ca poate o parte din ei ar fi recuperabili. Ar mai fi un aspect deloc de neglijat: elevii pusi pe fapte s-ar mai potoli gindindu-se la ce ii asteapta. Daca nu se iau masuri ferme, acesti elevi certati cu disciplina ne vor distruge multe din bunurile scolii si raul cel mai mare, vor calca in picioare personalitatea copiilor buni, facindu-i sa creada ca traim intr-o societate mizerabila in care cei rai isi pot permite toate mojiciile fata de cei buni. Oare guvernantii nostri, framintati de atitea intrigi politice, vor gasi timp si pentru scoala? Greu de crezut! Pe ei ii intereseaza prea putin pe ce piedestal se afla scoala. In calitate de cadru didactic imi fac totusi probleme, daca situatia ramine neschimbata; oare voi reusi sa rezist pina la pensionare sau voi fi probabil dat afara din invatamint cind nu voi mai rezista si, dind la o parte toata democratia, ii voi trage o bataie strasnica unui derbedeu care m-ar aduce in pragul disperarii."


Profesor Vasile Miron

Scoala "Unirea" Odobesti


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.