Jurnalism cetatenesc

Zece aspecte cheie despre alimentatie si obezitate

Ziarul de Vrancea
13 nov 2007 705 vizualizări
"Ziua Europeana a Gatitului si Alimentatiei Sanatoase"

Saptamina trecuta, Comisarul European responsabil pentru Sanatate, Markos Kyprianou, a lansat "Ziua Europeana a Gatitului si Alimentatiei Sanatoase", care are ca scop incurajarea alimentatiei sanatoase in rindul copiilor, in vederea combaterii ponderii crescinde a obezitatii infantile in Europa. Functionari ai UE, bucatari - sefi de elita si elevi din 14 state membre se reunesc pentru demonstratii de gatit sanatos, alimente gustoase si ateliere care promoveaza un mod de viata echilibrat. Va prezentam in rindurile urmatoare cele zece aspecte despre alimentatie si obezitate.


· Cetatenii Uniunii Europene fac prea putina miscare si consuma prea mult: prea multa energie, prea multe calorii, prea multe grasimi si zahar si prea multa sare. Principala consecinta este o crestere substantiala si ingrijoratoare a excesului de greutate si a obezitatii pretutindeni in UE. Aceasta tendinta este, in mod special, serioasa in cazul copiilor si adolescentilor. Ea mareste riscul afectiunilor de sanatate si reduce speranta de viata. Costul uman este inacceptabil. Costul financiar si economic este de asemenea ridicat.

· Obezitatea provoaca o serie de boli cronice, cum ar fi diabetul, anumite tipuri de cancer si afectiunile cardiace. Statele membre UE cheltuiesc anual aproape 7% din bugetele nationale alocate sanatatii, pentru boli care pot fi asociate cu obezitatea. La aceste cheltuieli se adauga costurile economice importante provocate de boala, excluderea sociala si moartea prematura.

· Prevalenta obezitatii s-a triplat in multe tari europene, incepind cu anii 1980, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Obezitatea infantila este, in mod deosebit, un motiv de ingrijorare. Se estimeaza ca exista in prezent trei milioane de elevi care sint obezi in Europa, iar alti circa 85.000 de copii devin obezi in fiecare an, o cifra care se dovedeste alarmanta. Obezitatea infantila se afla la originea bolilor care se manifesta de regula la adulti, precum diabetul de tip II.

· Cresterea obezitatii are o traiectorie paralela cu cea a cresterii populatiei de persoane supraponderale. Se estimeaza ca jumatate din populatia adulta, respectiv un sfert dintre elevi, sint supraponderali in UE. Tinerii supraponderali au tendinta de a-si conserva excesul de greutate pe parcursul intregii vieti adulte si au toate sansele sa devina mai tirziu obezi. Stilul de viata este factorul determinant al acestor tendinte, care reprezinta o numaratoare inversa ce pune in pericol sustenabilitatea sistemelor de sanatate din UE.

· Studiile arata ca 1 din 3 europeni nu practica deloc o activitate sportiva in timpul liber, iar orice cetatean european petrece in medie mai mult de 5 ore pe zi asezat. Mai mult, 2 din 3 adulti nu practica suficient sport pentru a obtine beneficiile necesare pentru sanatate in urma acestei activitati. Costul economic al lipsei de activitate fizica (derivat din costurile de ingrijire a sanatatii si de pierdere a productivitatii) este estimat la 1,2 miliarde Euro.

· Coordonarea la nivel UE are in vedere promovarea schimbului de bune practici si definirea de proiecte comune in ce priveste incurajarea adoptarii unei alimentatii si stil de viata mai sanatoase.

· O larga consultare la nivel european cu privire la promovarea stilurilor de viata sanatoase a avut loc la inceputul anului 2006. Majoritatea celor aproape 300 de contributii primite au pledat in favoarea unei abordari multisectoriale, care sa implice actiuni in domeniul diverselor politici comunitare. O mare parte din contributii au solicitat, de asemenea, acordarea unei atentii deosebite obezitatii infantile si unei mai bune informari a consumatorilor cu privire la aspectele nutritionale.

· Anumite masuri concrete au fost deja adoptate odata cu lansarea Platformei de actiune a UE pentru alimentatie, activitate fizica si sanatate in 2005. Aceasta Platforma reuneste industria alimentara, ONG-urile si reprezentanti ai sectorului de publicitate. Participantii la aceasta initiativa au intreprins fiecare actiuni voluntare in vederea combaterii tendintelor de raspindire a obezitatii, precum suspendarea publicitatii facute bauturilor zaharate destinate copiilor, promovarea unei mai bune informari cu privire la alimentele servite in restaurante, reformularea retetelor in vederea diminuarii continutului de sare, zahar si a nivelurilor de grasimi, precum si promovarea activitatilor sportive in scoli.

· Pe plan legislativ, prioritatea este in prezent de a asigura etichetarea clara si informativa a alimentelor. Noi reguli menite sa asigure acuratetea indicatiilor privind sanatatea si valoarea nutritionala (precum "continut redus de grasime", "continut redus de zahar", etc.) vor intra curind in vigoare. Mai mult, Comisia examineaza in prezent cele mai bune modalitati de a face etichetele de pe produsele alimentare mai usor de inteles de catre consumatori.

· Comisia Europeana finanteaza numeroase proiecte referitoare la obezitate si la modul de alimentatie, prin intermediul Planului de Actiune pentru Sanatate Publica si al programelor - cadru din domeniul cercetarii. De exemplu, "Reteaua Europeana a Inimii" (European Heart Network) a primit o asistenta financiara de 1,7 milioane de Euro pentru proiectul sau intitulat "Obezitatea infantila si bolile cronice asociate", in timp ce proiectul HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence - Un stil de viata sanatos in Europa datorita alimentatiei pe perioada adolescentei) are in vedere studiul obiceiurilor alimentare si a prevalentei obezitatii in rindul tinerilor.


Excesul de greutate la adulti se refera la un indice de greutate corporala (IGC) de peste 25. Obezitatea la adulti se refera la un IGC de peste 30.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.