Jurnalism cetatenesc

Invatamintul nostru este mai bun

Ziarul de Vrancea
12 nov 2007 588 vizualizări
tot mai multi "italieni" isi trimit copiii inapoi in tara pentru a continua sa invete in scolile de la noi

Vrincenii care muncesc peste hotare au inceput tot mai mult in ultimul timp sa-si trimita acasa copiii pentru a-si continua studiile aici, in tara. Motivele pot fi multiple: fie ca ei nu s-au adaptat la sistemul de invatamint din respectivele state, fie ca nu au invatat limba, fie ca cerintele respectivului sistem nu-i multumesc pe parinti sau pe copiii lor. Acest ultim motiv poate fi luat in considerare si daca parintii stau o perioada determinata acolo, urmind a se intoarce in tara, dupa ce au obtinut ceea ce au dorit sau pur si simplu daca s-au saturat sa fie tratati ca niste infractori. Inspectoratul Scolar Vrancea a inregistrat pentru acest an scolar nu mai putin de 92 de solicitari de transfer, in special de la elevi care invata in Italia. Ce parere au elevii si parintii despre acest subiect puteti cititi in rindurile urmatoare:


Alexandrina Iacob, 23 ani, studenta, Sihlea


"Am auzit si eu de cei care sint plecati in Italia si isi aduc inapoi in tara copiii pentru a-si continua aici studiile, asta dupa ce au invatat acolo citiva ani. Se spune ca scoala de la noi este mult mai buna dar si ca este foarte multa materie, dar cine vrea sa invete, invata oricum, oriunde. S-a mai auzit si de copii care au invatat in alte tari si cind s-au intors la scoala romaneasca erau mult sub nivelul celor de aici sau sub nivelul la care erau cind au plecat. Sint multi care vor sa faca scoala in Romania si de aceea vin inapoi in tara. De exemplu, fiind studenta la Iasi, vin multi straini sa studieze in tara noastra. Asta poate si datorita sistemului nostru de invatamint care poate nu este atit de slab, precum se zice. Nu cred ca cei care isi aduc copiii inapoi in tara o fac datorita ultimelor evenimente din Italia, ci asa se procedeaza de mai multi ani."


Sanda Visan, 56 ani, Focsani


"Am mai auzit de parintii care sint plecati in strainatate ca isi aduc copiii inapoi sa faca scoala aici. Cred ca se intimpla asa pentru ca nu vor sa-i rupa de tara si mai mult ca sigur ca se vor intoarce si ei aici. Un alt motiv ar fi si sa-i mai proteje de evenimentele de acolo. Pe de alta parte, sistemul nostru de invatamint este unul destul de bun, se face carte, cum se spune, chiar daca se cere foarte mult de la copii, inca de la primele clase. Problema este ca ne impotmolim in sistemul universitar unde nu se face ceea ce este nevoie pentru a-i pregati pentru o anume profesie. Cind termina nu prea stiu ce sa faca."


Mihaela Fodor Nicolata, 30 ani, Focsani


"Dupa parerea mea, parintii care-si aduc copiii inapoi sa invete in tara, fac acest lucru datorita sistemului de invatamint de la noi. La noi se face carte in continuare, fata de alte tari. Am prietene care au plecat in strainatate cu copiii si acestia invata acolo. Aici nivelul lor era mediu, iar acolo sint primii din clasa. Noi ne pierdem undeva pe drum, cred ca prin facultate, pentru ca dupa ce o termini nu stii sa faci prea multe iar angajatorii cauta cu experienta."


Cristina Andreea Oprea, 11 ani, eleva, Budesti


"Am auzit si cunosc cazuri in care copiii au fost plecati in Italia, au invatat acolo un timp, apoi s-au intors aici. Parerea mea este ca un elev trebuie sa inceapa clasa intii in tara si sa termine toata scoala tot aici, deoarece trecerea de la un alt sistem de invatamint la altul, total diferit, il afecteaza. Cei care se intorc sint in urma cu tot si trebuie sa se adapteze din nou la cerintele de la noi, iar efortul este mare. Ei ramin oricum in urma cu materia, se acomodeaza mai greu cu ceilalti elevi."


Adina Soare, 19 ani, studenta, Vrincioaia


"Cred ca sistemul de invatamint de la noi ii determina pe parinti sa-si aduca copiii inapoi sa invete in tara si nu siguranta strazii de la noi, chiar daca au fost ultimele evenimente din Italia. Parintii, elevii, studentii, profesorii nostri si chiar cei de acolo, afirma ca sint diferente mari intre cele doua sisteme de invatamint, cu un plus pentru noi. Am citeva cunostinte care totusi au plecat la parintii lor, au terminat scoala acolo si nu s-au mai intors aici, deoarece parintii lor s-au stabilit in Italia. Din cite stiu s-au adaptat si s-au integrat destul de greu."


Aurelia Rauta, 34 ani, Vidra


"Invatamintul nostru este mai bun si acesta este motivul pentru care parintii aleg sa-si aduca inapoi copiii sa invete in scolile noastre. Se gindesc la viitorul copiiilor, pentru ca vor reveni in tara si aici se vor stabili definitiv. Nu cred ca ultimele evenimente i-au determinat sa-i aduca inapoi, si oricum, ei sint mai linistiti stiind ca sint aici, iar ei isi pot vedea de munca lor de acolo."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.