Jurnalism cetatenesc

Sa ajunga si pensiile si salariile la nivel european

Ziarul de Vrancea
3 oct 2007 634 vizualizări
urmeaza un nou val de scumpiri generat de cresterea cu 3,7% a pretului la gaze naturale

Din aceasta luna vom plati mai mult si la gaze naturale, pe linga alte servicii si produse indispensabile vietii de zi cu zi. Aceasta ridicare a pretului este determinata si de pretul gazelor de import, avind in vedere ca si pretul intern trebuie sa ajunga la cel practicat in Uniunea Europeana. In aceste conditii, facturile la gaze vor fi mai scumpe cu 3,7%, iar cei mai afectati vor fi consumatorii casnici, in special cei care au montate microcentrale. Specialistii pun toate aceste scumpiri pe seama secetei si a vulnerabilitatii leului in raport cu principalele monede de referinta. Alimentele de baza se vor scumpi cu 40-50 de procente pina la sfirsitul anului. Cum vor resimti si cum se vor descurca cetatenii obisnuiti in aceste conditii puteti citi in rindurile urmatoare:


Mariana Tunaru, 51 ani, comerciant, Focsani


"In prima faza, aceste scumpiri mi s-ar parea normale, deoarece sintem in Uniunea Europeana, dar comparativ cu salariile pe care le avem nu cred ca era cazul de asa ceva. Cistigurile noastre sint foarte mici, nu cum se afirma ca sint la nivelul de 300 - 400 de euro, pentru ca nu asta este realitatea. Unde lucrez cred ca sint la sfertul acestei estimari. Este foarte greu, dar nu avem ce face. Multi vor iesi din iarna, dar si cu multe datorii, pe care nu le vor putea recupera nici la vara. Sint foarte multi care asteapta si alocatia copilului sau a copiilor, sint necajiti, nu au nici un alt ajutor. Batrinii, in special, lasa pe ultimul loc mincarea pentru a-si achita datoriile catre stat. Noi speram ca va fi mai bine totusi, dar atit putem face."


Cristina Dulea, 64 ani, pensionar, Focsani


"Am auzit de aceasta scumpire si tare-i chin pentru noi, pensionarii. Nu se mareste nimic, salariu, pensie, dar scumpirile vin in fiecare zi peste noi. Daca tot sint aceste ridicari de pret, sa ajunga si pensiile si salariile la nivel european. Sintem invatati sa ne chibzuim din ce avem, pentru ca asta este romanul. Este o traditie romaneasca sa suferim si sa rabdam, pina cind nu se stie. Trebuie sa iesim din iarna cu multa vointa si rabdare. Poate vor veni zile mai bune, daca o da Dumnezeu!"


Maria Dascalu, 51 ani, casnica, Marasesti


"Nu prea mai avem cum comenta aceste scumpiri din ultima vreme. Odata cu aceste mariri ale preturilor ar trebui sa se gindeasca si la salariile si pensiile noastre. Cresc salariile celor care sint unde sint si au puterea in mina. Nu mai stiu cum vom reusi sa trecem si peste aceasta iarna. Speram ca intotdeauna, iar romanul este invatat sa sufere. Si pe vremea lui Ceausescu am suferit, si acum suferim. Vezi multe in jurul tau si nu poti lua nimic."


L. Son, 37 ani, cadru didactic, Focsani


"Am auzit de aceste scumpiri din ultima perioada. Probabil ca in urma ridicarii pretului la gazele naturale se vor scumpi si altele. Ne vom descurca greu. Normal ar fi ca atunci cind cresc aceste preturi sa se mareasca si salariile. Asa ar fi logic. Cu toate astea, ne-am descurcat si pina acum, ca asa-i romanul obisnuit."


Maricica Gheorghita, 34 ani, invatatoare, Focsani


"Este foarte greu pentru noi cu aceste scumpiri. Uneori esti chirias si atunci trebuie sa suporti si acest cost. Salariile sint asa cum sint si nu reusesti mereu sa te descurci cu toate acestea. Nu stiu care ar fi solutia. Ne descurcam asa cum putem, cerem la altii si crestem astfel datoriile. Unii vor reusi sa iasa din iarna, dar altii nu. Am auzit ca vor fi si orase care nu vor da caldura in casele oamenilor. Va fi foarte greu sa nu ai cum sa te incalzesti. Este si vina noastra poate, sau a altora, nu stiu ce sa spun. Intotdeauna a fost aceasta raportare a preturilor la cele europene, dar in rest nimic. Degeaba ne spunem parerea despre toate acestea, ca trebuie sa ne conformam la ce ceea ce este. Nu avem alte alternative. Sint intr-adevar multi care muncesc si abia se descurca din ce cistiga. Mai simti nevoia sa te relaxezi, dar nu poti pentru ca nu ai din ce face o pauza. Este trist."


Cristina Voican, 33 ani, casnica, Focsani


"Am auzit si de aceasta scumpire si pot spune ca va fi din ce in ce mai greu pentru noi. Pentru cei de sus, care ne conduc, va fi in continuare floare la ureche. Isi maresc salariile, vor avea grija si de pensiile lor si ale familiilor. Dar salariile noastre nu le pot aduce la nivelul celor din Uniunea Europeana. Asta afirma ei, dar noi nu putem intelege de ce. Ne vom descurca in continuare greu, dar vom reusi. Pe asta mizeaza si ei, ca sintem obisnuiti cu greul. Asa este romanul."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.