Jurnalism cetatenesc

Totul este la pamint in sistemul medical

Ziarul de Vrancea
28 sep 2007 554 vizualizări
spitalele vrincene trec printr-o criza nemaiintilnita in ultimii 17 ani, din cauza lipsei cadrelor medicale de specialitate

Sistemul sanitar vrincean se confrunta de foarte multi ani cu lipsa cadrelor medicale de specialitate. Desi posturile sint scoase periodic la concurs, nimeni nu se arata interesat de acestea, din cauza salariilor mici. Pentru a face fata situatiei, la nivelul judetului sint incadrati si medici aflati in pragul pensionarii. Totusi, specialistii din sistemul de sanatate au inceput sa evite reteaua sanitara publica din cauza cistigurilor foarte mici si a lipsei dotarilor din spitale care nu le permit sa-si desfasoare activitatea in conditii normale si de calitate, pe masura exigentelor clientilor. Parerile cititorilor nostri cu privire la acest subiect le puteti citi in rindurile urmatoare:


Elena Bodea, 17 ani, eleva, Focsani


"Nu am auzit de aceasta problema a lipsei cadrelor medicale din judetul nostru. Am auzit totusi cu diverse ocazii ca multi medici pleaca in strainatate, in special pentru ca sint platiti mult mai bine. Dotarile sint de ultima ora in alte tari europene si in aceste conditii ei isi pot desfasura activitatea foarte bine. Probabil ca sint tentati sa plece in strainatate pentru salariile mult mai bune de acolo. Aici in tara cred ca nu mai sint tentati nici de atentiile pacientilor."


Felicia, 52 ani, Focsani


"Parerea mea este ca nu numai de 17 ani lipsesc cadrele medicale, ci de mult mai multi ani. Din cauza salariilor foarte mici de la noi, ei pleaca in Spania, Italia, Elvetia, Franta cu contracte, iar salariile sint acolo pe masura muncii si pregatirii lor. Nici nu se mai uita la cele oferite de pacientii nostri. Tineretul, in general, pleaca in alte tari. In privinta sistemului de sanatate, intr-un domeniu in care dai viata si ai grija de sanatatea oamenilor, salariile sint de mizerie. Nu se pot folosi alte cuvinte. Daca ar fi salarii care sa-i atraga, atunci ei nu ar mai pleca intr-un numar asa de mare. Astfel si-ar da si mult mai mult interes in tratarea bolnavilor. Ei lucreaza cu viata omului si trebuie sa aiba salarii pe masura."


Alexandrina Cristescu, 68 ani, pensionar, Focsani


"Mediici aleg sa plece din tara pentru a munci in strainatate din cauza salariilor mici si a conditiilor de munca din spitale. Este normal ca ei sa plece pentru un cistig mai mare, mai ales ca au familii de intretinut. Atentiile primite de la pacienti se cheltuie repede pentru cite nevoi are fiecare. Goana dupa bani mai multi intereseaza pe multa lume, nu numai pe medici. Pleaca din tara si cei cu studii superioare si cei cu studii medii. Medicii si asistentele medicale isi gasesc usor de munca datorita calificarii lor."


Eugen Cristescu, 71, pensionar, Focsani


"Cadrele medicale pleaca peste hotare sa munceasca si din cauza lipsei medicamentelor din spitale, pentru ca nu au cu ce trata bolnavii. Astfel ca ei nu-si pot face meseria asa cum trebuie. Salariile sint foarte mici la noi in tara, asa ca ei pleaca la bani mult mai multi. Trebuie sa-si faca si ei un rost in viata. Asistentele medicale sint si ele platite foarte bine in strainatate."


Anca Dima, 35 ani, economist, Focsani


"Este adevarat ca lipsesc cadrele medicale din spitale. Salariile si conditiile improprii din unitatile medicale ii determina tot mai mult pe medicii nostri, in special tineri, sa plece in strainatate. Si poate mai mult acum, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, pleaca peste hotare. Acolo au aparatura de ultima generatie, sint multe clinici particulare unde li se ofera salarii pe care aici nu le-ar obtine sub nici o forma. Este pina la urma pacat ca unii foarte bine pregatiti sa se uzeze in tara. Este revoltator ca statul nu ia masuri sa opreasca aceste plecari in alte tari, si nu numai in privinta medicilor, pentru ca avem oameni foarte bine pregatiti in multe domenii."


Cornelia Bercaru, 42 ani, timplar, Focsani


"Motivele pentru care medicii pleaca din tara pentru a lucra in alte tari europene sint salariile mici, lipsa locuintelor de serviciu, lipsa decontarilor daca fac naveta din alte localitati. Ca sa nu mai vorbesc de aparatura invechita, de lipsa curateniei, conditiile improprii pentru a-si desfasura activitatea medicala. Totul este la pamint in sistemul medical. Nu au spatii, li se cer chirii la preturi foarte mari, nu au apa curenta, asa ca si igiena este la pamint. Sint platite foarte bine in strainatate cadrele medicale si de aceea aleg sa plece. Sintem un popor bine pregatit profesional, dar platit foarte prost in tara."


Adela Panaite, 39 ani, jurist, Focsani


"Lipsa cadrelor medicale din sistemul nostru se datoreaza in primiul rind salariilor foarte mici si apoi a conditiilor improprii din spitale. Lipsa medicamentelor, a aparaturii de specialitate determina multi medici sa plece in strainatate sa-si desfasoare activitatea la standarde ridicate fata de cele de la noi, dar normale, dealtfel. Va dura mult timp pina ce medicii nostri vor avea si ei salarii pe masura si conditii normale de lucru."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.