Jurnalism cetatenesc

Zece pasi pentru un mediu mai curat

Ziarul de Vrancea
26 sep 2007 8974 vizualizări
Brosura "Zece pasi pentru un mediu mai curat" nu-si propune sa ofere doar niste simple sfaturi. A fost conceputa pentru a obisnui cetatenii cu ideea ca mediul înconjurator poate fi protejat daca tinem cu totii cont doar de citeva lucruri simple. Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Focsani va propune "Zece pasi pentru un mediu mai curat".

Pasul 1

Cumparati produse pentru un mediu sanatos!


Ambalajul voluminos al produselor poate fi redus. Cumparati produsele impachetate in ambalaje reciclabile, pentru ca este mai sanatos pentru mediul inconjurator. Cautati etichetele ecologice, care garanteaza faptul ca produsele cumparate nu fac rau mediului inconjurator.


Pasul 2

Separati deseurile!


în fiecare casa se string tot felul de obiecte de care trebuie sa scapati. Separati sticlele, cutiile de conserve, ambalajele de la dulciuri, caietele, hainele vechi si alte obiecte care nu va mai sint de folos si predati-le centrelor de reciclare din Focsani.


Pasul 3

Cit mai putine pungi din plastic!


Observam citeodata pungi din plastic, care sint aruncate pe strazi, in parcuri, in ape sau pe malul apelor. Este bine sa nu cereti vinzatorului ambalaje sau pungi din plastic atunci cind cumparati numai o ciocolata, un creion, sau un caiet. Cind mergeti la cumparaturi, este mai bine sa folositi pungile din pinza, pe care le pastrati apoi in casa.


Pasul 4

Utilizati gunoiul ca ingrasamint!


Utilizarea gunoiului ca ingrasamint este o solutie ideala pentru a scapa de resturile alimentare din gospodarie. Fie ca aveti gradina, sau doar citeva ghivece cu flori in balcon, aceasta metoda poate da rezultate neasteptate si, in plus, pastreaza mediul curat.


Pasul 5

Nu aruncati gunoiul pe strada!


Multi dintre cei pe care ii cunoastem arunca gunoiul pe strada sau in apa. Atrageti-le atentia! Murdaria inseamna poluare!


Pasul 6

Apa inseamna viata!


Apa este un bun nepretuit. Pina sa ajunga la noi, parcurge un drum lung, care este foarte costisitor. Apa trebuie economisita si pastrata limpede. Autoturismele nu se spala in cursurile de apa, uleiurile uzate nu se arunca in apa, pentru ca poluarea omoara vietatile care traiesc in apa: pestisori, broscute si plante acvatice.



Pasul 7

Nu aruncati lichidele periculoase oriunde!


Nu aruncati uleiul de masina, detergentii, substantele otravitoare sau vopseaua in canale, pe strada sau in apa, pentru ca pot ajunge inapoi in casele voastre!


Pasul 8

Nu utilizati masinile pentru deplasarile scurte!


Stiati ca pentru a parcurge un kilometru pe jos va sint necesare doar zece minute? Daca mergeti pe bicicleta, ajungeti la scoala mai repede si sinteti mult mai sanatosi. Ginditi-va putin daca aveti intr-adevar nevoie de masina cind mergeti pe distante scurte. Sfatuiti-va apropiatii ca plimbarea pe jos este benefica pentru sanatate si mediu. Masinile polueaza aerul!


Pasul 9

Stingeti lumina si reduceti incalzirea!


Daca simtiti ca in casa este prea cald, reduceti incalzirea sau inchideti caloriferele si sobele. Stingeti lumina cind iesiti din camera si scoateti televizorul din priza cind plecati la scoala. Daca uitati televizorul in priza, acesta consuma curent electric degeaba. Economisind energia, salvati mediul inconjurator!


Pasul 10

Atentie la etichete!


Daca doriti sa cumparati o masina de spalat, un televizor, un frigider, sau orice alt aparat electric, aveti grija sa le alegeti numai pe acelea pe a caror etichete se observa literele A sau B. Aceasta inseamna ca aparatele nu consuma mult curent electric. Astfel, veti economisi energia electrica, protejind si in acest fel mediul inconjurator!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.