Jurnalism cetatenesc

Atit timp cit totul este putred, ei incep cu preotii

Ziarul de Vrancea
10 aug 2007 600 vizualizări
CNSAS a anuntat ca urmeaza sa verifice dosarele prelatilor care sint membri in Colegiul Electoral Bisericesc

Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii a declansat o campanie de verificare a prelatilor Bisericii Ortodoxe Romane. Atit candidatii la scaunul patriarhal cit si membrii Colegiului Electoral Bisericesc ar urma sa fie verificati in ceea ce priveste o eventuala colaborare cu fosta Securitate. Colegiul Electoral Bisericesc este format din aproximativ 180 de membri, dintre care 70 sint laici. Si acestia din urma ar trebui verificati pentru a vedea daca au un trecut curat, cel putin asa cere Asociatia Civic Media, pentru a-i opri de la vot pe cei care au colaborat cu Securitatea in trecut. Parerile cititorii nostri despre acest subiect le puteti citi in rindurile de mai jos:


Floarea Nica, 59 ani, pensionara, Focsani


"Nu prea sint de acord cu verificarea dosarelor preotilor. Daca unii au colaborat cu Securitatea, nu cred ca trebuie sa ii acuzam foarte tare. Poate au facut acest lucru deoarece asa a fost atunci, la vremea lor, conjunctura. In zilele noastre ar trebui un om intregru si un preot adevarat, cum era odata. Acesta ar trebui sa fie mai apropiat de oameni. Sa fie pus in fruntea preotimii cine trebuie si merita."


Anonim


"Ma abtin sa am o parere despre verificarea preotilor, dar in principiu sint impotriva, pentru ca asa erau vremurile atunci. Unii care erau in anumite functii nu puteau evita o colaborare cu Securitatea. Eu cred ca noi sintem prea mici si parerea noastra nu conteaza. Daca stai in banca ta si iti vezi de treaba, nu iti face nimeni nimic."


Gabriela Georgescu, profesor, 57 ani, Focsani


"Cred ca este normal sa fie verificati si preotii, pentru ca cine a facut pact cu diavolul este corupt si a doua oara. Unii au riscat si nu s-au dat cu regimul lui Ceausescu, dar altii au beneficiat de anumite avantaje. Eu sint de acord sa le fie verificate dosarele."


Stefana Iacob, 50 ani, tehnician, Focsani


"Eu nu sint de acord sa le fie verificate dosarele preotilor. Pentru ce sa mai rascolim ceea ce a fost, sa ne mai invrajbim si sa ne certam tot timpul? Ar trebui sa stergem trecutul si sa luam totul de le zero. Dupa mine, nimeni nu ar trebui verificat, nu ma refer doar la preoti. Ar trebui sa mergem inainte si sa nu ne mai uitam inapoi. Cred ca este nevoie de o analiza atenta in ceea ce priveste contextul in care un preot a colaborat cu securitatea. Nu putem invinovati pe nimeni pina nu aflam adevarul."


Vasile Ieraclie, 56 ani, pensionar, Focsani


"In principiu sint de acord cu verificarea dosarelor preotilor, dar in fapt nu prea doresc acest lucru. Spun asta deoarece nu s-a facut curatenie sub acest aspect acolo unde trebuia si sa fi ramas toata tagma bisericeasca crema rea a societatii. In conditiile in care clasa bisericeasca era ultima treapta la care omul putea sa aspire spre rau si toate erau bune in tara noastra, ar fi fost jos palaria. Atit timp cit totul este putred, ei incep cu ceea ce are mai multa reprezentativitate in increderea cetateanului de rind. De ce, de exemplu, nu se fac verificari si in rindul Armatei. Pentru ca si ea este vinovata pentru niste rele in tara asta. As dori ca verificarea preotilor sa se faca ultima, sa ramina ei ultimii verificati si cei mai patati."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE si Dana SLINK


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.