Jurnalism cetatenesc

Nereju - o pagina de eroism împotriva ocupantului strain

Cezar Cherciu
27 iul 2007 2348 vizualizări
In episodul sase din serialul nostru "Pe urmele istoriei", astazi va prezentam un important moment despre eroii din Nereju si cum au facut fata furiei prusace

Acum, cind peste citeva zile intreaga natiune va sarbatori 90 de ani de la epopeea eroica de la Marasti, Marsesti si Oituz, prin intermediul documentului istoric, incercam sa rememoram acele momente decisive cind intreaga noastra natiune si-a concentrat eforturile pentru a-si apara libertatea si fiinta statala. Locuitorii fostului judet Putna si-au adus o contributie importanta in acest efort comun. Diplomatul si scriitorul Duiliu Zamfirescu (1859-1922) care a dominat in epoca viata culturala a Putnei, in calitate de coordonator al ziarului "Curentul Putnei", evoca eroii putneni in nuvela "Divizia VI" remarcind: "judetul nostru este un cimitir in care dorm somnul eroii necunoscuti ai neamului. La noi a fost frontul. Apele noastre au spumegat in singe. Zabala, Susita, Putna si Siretul au oprit puhoaiele nemtilor. Multe sate au ramas in legenda...". Un asemenea sat este si Nereju, caruia ii inchin rindurile ce urmeaza, reprezentand un crimpei de lupta, dirzenie si sacrificiu, savirsit de o obste puternica a Vrancei.

Linistea satelor razasesti de odinioara a fost sparta in ajunul sarbatorilor sfinte ale Craciunului, iar asupra pasnicilor locuitori s-au abatut abuzurile si suferintele ocupantului german.


Recensamint dur ordonat de germani


Comandamentul german de Etapa a generalului von Morgen ordona efectuarea in toate localitatile ocupate, recensamintul rapid al populatiei, inventarierea tuturor bunurilor, animalor de munca si mijloace de transport, trecind la rechizitionarea in plina iarna a tot ce insemna alimente, furaje, imbracaminte si incaltaminte. Odata cu venirea primaverii, populatia este scoasa cu forta pentru amenajarile genistice ale frontului german. Nesupunerea este platita in numele disciplinei prusace cu amenzi si zile de temnita. Informatiile date de documentele de arhiva sint cutremuratoare vorbind de sacrificiul unui popor, dar si despre frumusetea lui morala: demnitatea si dispretul fata de moarte in fata cotropitorilor. Suferinta locuitorilor din comuna Nereju este reprezentativa pentru toate comunele din Vrancea aflate pe linia frontului. Numai din comuna Nereju au fost rechizitionate 1.380 de animale mari, din care 226 boi de tractiune. în zilele glorioase ale ofensivei de la Marasti (iulie 1917), inamicul a mai capturat in forta din satele intinse ale comunei inca 115 vaci, 110 oi si 26 porci, in valoare de 10.945 lei. în ianuarie 1918 a urmat al treilea val de rechizitii a unor bunuri in valoare de 16.614 lei. Pagubele totale ale comunei, inscrise in documente, au atins suma de 1.108.492 lei. Locuitorii s-au impotrivit cu dirzenie acestor samovolnicii, platind scump: 33 dintre ei socotiti cei mai recalcitranti, au platit o amenda colectiva de 4.504 lei. Pentru fiecare bucata de lemn scoasa spre vinzare din comuna s-a impus o taxa de 0,50 lei, iar pentru fiecare permis de trecere spre satele vecine s-a aplicat aceeasi taxa. Astfel, comuna a mai fost saracita de inamic de 10.000 lei prin aceste procedee josnice.


Nereju - centru de rezistenta impotriva inamicului


Folosind metoda brutala a stringerii la primarie, sub forta baionetei, 55 dintre barbatii Nerejului au fost trimisi, in martie 1917, la muncile grele de amenajari genistice de la Poiana Marului - Tulnici la Soveja si Rachitasu. Exemplele de dirzenie si impotrivire sint inca vii in memorie documentelor, dar si locuitorilor. Astfel, in acele zile cumplite, pentru nesupunere, consatenii Ion Chiciorea si Vasile Lazar au fost internati in lagarul de la Odobesti, iar Stefan Macovei a fost trimis in lagarul de munca si disciplina de la Avelbeld din Germania, unde a stat 16 luni. Respectul si aducerea aminte este inca treaza pentru eroul comun Ion Stipais, condamnat la moarte si executat in centrul comunei "spre linistirea si exemplul pentru localnici,pentru ca a avut indrazneala sa ascunda o parte din turma de oi a obstei nerejene si a inlesnit trecerea liniei frontului a unor prizonieri de front romani scapati din lagarul de la Nehoiu/Buzau." Astazi, i se cade eroului comunei, din partea autoritatilor locale, un semn pentru aducerea aminte, pentru neuitarea generatiilor viitoare. Nereju si oamenii sai au ramas un important centru de rezistenta impotriva inamicului, avind in frunte un grup de localnici condusi de invatatorul Radu Macovei, care avea legaturi directe cu grupul de patrioti de la Vidra, condusi de Vasile T. Chilian, despre care vom vorbi in curind. Profesor Cherciu Cezar


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.