Jurnalism cetatenesc

Cu ce se ocupa deputatii europeni?

Ziarul de Vrancea
11 iun 2007 545 vizualizări
La Parlamentul european sunt 785 de deputaţi europeni şi vocea lor este decisivă în mare parte a legislaţiei europene.

în timp ce Consiliul reprezinta interesele statelor membre, iar Comisia le susÃine pe cele ale Uniunii, Parlamentul european reprezintă cei 490 de milioane de cetăÃeni ai UE ºi este ales direct de către aceºtia. Deciziile deputaÃilor europeni au impact direct asupra vieÃilor oamenilor in toate Ãările UE - un motiv bun pentru cetăÃeni să meargă la vot in alegerile europene.



DeputaÃii europeni pot aproba, modifica sau respinge majoritatea proiectelor de lege europene. Parlamentul european nu este singurul care are cuvantul final asupra legislaÃiei insă; pentru ca o lege să fie adoptată, Parlamentul trebuie să ajungă la un acord cu Consiliul, reprezentant al statelor membre.


Din ce in ce mai mult, Parlamentul european, reprezentand interesele cetăÃenilor este cel care găseºte soluÃii ce determină legislaÃia europeană. Ameliorarea standardelor pentru apa de scăldat, folosirea mai sigură a Internetului, numărul maxim de ore de muncă, interzicerea testelor pe animale pentru cosmetice ºi etichetarea produselor alimentare sunt doar cateva din domeniile asupra cărora au aprobat legi deputaÃii europeni.


DeputaÃii europeni au putere de decizie ºi asupra bugetului european ºi supraveghează cheltuielile din cadrul acestuia.


De asemenea, deputaÃii supraveghează activitatea Comisiei, punand acesteia intrebări, acordand descărcarea de gestiune (verificand dacă banii din bugetul european au fost cheltuiÃi corect) sau organizand audieri ale comisarilor desemnaÃi. Parlamentul european poate forÃa Comisia europeană să iºi dea demisia.


Cum lucrează deputaÃii europeni?


DeputaÃii europeni petrec patru zile pe lună in sesiune parlamentară la Strasbourg - sesiuni suplimentare sunt organizate la Bruxelles. în timpul acestor ºedinÃe, deputaÃii se reunesc in public ºi iau cele mai importante decizii, votand asupra legislaÃiei.


însă majoritatea muncii are loc in comisiile parlamentare, unde toate propunerile de lege sunt discutate mai intai, inainte să fie dezbătute ºi votate in plen. în comisii, deputaÃii europeni modifică propuneri ale Comisiei sau Consiliului ºi adoptă propuneri legislative sau rapoarte din proprie iniÃiativă. Există 20 de comisii la Parlamentul european ºi fiecare se specializează intr-un domeniu specific (ca de exemplu mediul inconjurător, sănătatea publică ºi siguranÃa alimentară, industrie, cercetare ºi energie, transport sau agricultură). DeputaÃii se mai reunesc in sub-comisii, comisii temporare ºi comisii de anchetă, pentru a se concentra asupra unui subiect specific (de exemplu existenÃa unor centre de detenÃie secrete CIA pe teritoriul Europei sau criza societăÃii de asigurări Equitable Life).


O săptămană pe lună este dedicată de obicei reuniunilor grupurilor politice, unde deputaÃii europeni discută legislaÃia propusă care urmează să fie dezbătută in plen. DeputaÃii sunt grupaÃi in funcÃie de afilierea politică ºi nu pe naÃionalităÃi. Există opt grupuri politice la Parlamentul european. DeputaÃii europeni nu pot să facă parte din mai multe grupuri.


în afară de ºedinÃele de plen, comisii ºi grupuri politice, deputaÃii europeni se mai reunesc in delegaÃii (in care Parlamentul European colaborează cu parlamentele Ãărilor care nu fac parte din Uniunea Europeană) ºi in intergrupuri (care se concentrează asupra unor subiecte de interes comun).


DeputaÃii europeni au ºi responsabilitatea de a petrece timp in circumscripÃiile lor, ca să poată reprezenta apoi preocupările locale la nivel european. ToÃi deputaÃii petrec cat mai mult timp cu cetăÃeni, companii locale ºi organizaÃii din Ãara lor; Parlamentul european a rezervat perioade scurte in care deputaÃii europeni pot face acest lucru.


Miruna Matei - European Parliament

Information General Directorate

Press Service - Press Officer














În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.