Jurnalism cetatenesc

Blocaj politic generalizat

Ziarul de Vrancea
9 iun 2007 738 vizualizări
de Florin BUDESCU

De cite ori ies din tara si lipsesc timp de citeva zile - maximum doua saptamini, am impresia, la revenire, ca intre timp s-a produs ceva extraordinar, un salt politic sau un eveniment care nu respecta linearitatea "normala", pe care o simt atunci cind urmaresc, pas cu pas, actualitatea zilnica, de parca- este un soi de paranoia - plecarea mea ar fi generat acel salt. Acum 13 luni, cind m-am intors din Bosnia-Hertegovina, in Vama Nagylak-Nadlac, la ora sase dimineata, Radio Romania Actualitati difuza o stire, conform careia Traian Basescu s-a internat la o clinica din Mittel Europa, unde se opereaza pe coloana. Exemplele pot continua. De fapt, este o exprimare analogica a cunoscutului "un fluture bate din aripi in Romania si un cutremur se produce in Indonezia".


Realitatea este ca aceasta logica lineara a evenimentelor din actualitate, cind lipsesti pentru un timp din tara si nu mai esti conectat la stirile zilnice, se rupe, si ai impresia ca evenimentele au luat-o razna, desfasurindu-se cu o mai mare rapiditate decit in mod normal. Impresia de vertiginozitate este amplificata de faptul ca ritmul in care se misca, in general, lumea, a crescut foarte mult si continua sa creasca mereu.


Exemplu apropiat de subiectul nostru: declaratiile politice, in lumea "de-al doilea val" din care venim, se puneau la punct in laboratoarele partidelor. Uneori, treceau zile in sir pina cind sa ajunga publice si sa duca la mutatii politice de substanta. Azi, in era celui de-"al treilea val", daca liderul PSD, Mircea Geoana, face o declaratie politica importanta, aceasta este transmisa in direct de cel putin doua posturi de televiziune, care imediat incep si sa o dezbata. In timp real, reporteri plasati strategic la sediile celorlalte partide politice iau reactii de la liderii acestora. Ceea ce putea sa dureze zile sau saptamini dureaza citeva minute.

Fluturele bate din aripi tot mai repede.


Si pentru Calin Popescu-Tariceanu, care, saptamina viitoare, cind voi reveni in tara, s-ar putea sa nu mai fie prim-ministru. Precedenta noastra analiza pe chestiunea actualitatii politice se numea "Miroase a alegeri anticipate". Atentie: "miroase", nu "vor avea loc". Odorul acesta se pastreaza si in prezent.


Traian Basescu a chemat la formarea unei coalitii de guvernare, din (curentele politice apropiate) PD, PNL si PLD. Credem ca chemarea presedintelui este menita sa acutizeze un lant de consecinte politice previzibile. Pentru a ramine consecvent cu sine insusi, Basescu nu putea propune o alianta de guvernare formata din partidele membre ale coalitiei ad-hoc care au incercat sa-l debarce de la Cotroceni, prin referendumul din 19 mai. Nici nu putea sa numeasca un premier desemnat de la vreun partid, pentru ca exista un premier pentru care (deocamdata) Parlamentul nu a votat in favoarea niciunei motiuni de cenzura, deci nu avem un guvern cu vot de neincredere al Legislativului.


Paranteza: Este interesant ca s-ar putea ca motiunea PD sa nu treaca, pentru ca nu va fi sustinuta de nicio alta formatiune politica, apoi o alta motiune, a PSD, sa aiba aceeasi soarta, pentru ca sigur nu are cum sa fie sustinuta nici de PD - care va raspunde astfel la nesustinerea motiunii proprii de catre PSD, nici de PNL - care se afla la guvernare si nu-l va trada pe Tariceanu.


Singurul lucru pe care putea sa-l faca Basescu - si l-a ficut - era sa-si reafirme atasamentul la idealurile reprezentate, in anul 2004, de Alianta PNL-PD, incercind o re-coagulare a acestei foste aliante intr-o noua forma. Consideram ca acest act politic de "consecventa impotriva tuturor" va fi foarte bine primit de electorat.


Blocajul politic este generalizat. Nimeni nu vrea sa se mai coalizeze cu nimeni, nici macar - anticipam noi - pentru un vot de neincredere an Parlament contra executivului. Toate partidele se dezic, fiecare in parte, de celelalte partide parlamentare. Fiecare considera, in acest moment, compromitator sa se lege politic de unul dintre celelalte. PSD sustine ca va veni la guvernare doar singur. PNL vrea sa rimana (aproape) singur la guvernare, asa cum este acum. PRM stie canu poate guverna, si joaca rolul "partidului opozitionist critic la adresa tuturor celorlalti", cu accentele vadimist-buruieniste binecunoscute. UDMR vrea sa rimana la guvernare, alaturi de PNL.


PD face jocul cel mai complex: 1. face lobby, impreuna cu Traian Basescu, pentru un partid in prezent inexistent in Parlament, ca formatiune sau grup parlamentar, PLD; 2. concomitent, incearca sa "rupa" senatori si deputati PNL, care sa se indrepte spre PLD; 3. in acelasi timp, militeaza in continuare pentru alegeri anticipate; 4. simultan, liderii stiu c, in eventualitatea ca acestea nu vor avea loc, tot acest partid, PD, va fi avantajat, luind in continuare din electoratul PSD, alaturi de aliatul sau - fantoma parlamentara, PLD, care va lua tot mai mult din electorii PNL, daca acest partid va ramine la guvernare. Dupa cum se vede, un joc cvadriplicitar foarte complex. Daca PD va reusi acest dans, raminind, concomitent, consecvent politic, atunci se va duce pe cai mari in urmatoarele alegeri. Cai care vor avea talia cu atit mai inalta, cu cit legislativele se vor tine mai aproape de termenul la care trebuie sa aiba loc, regular, anul viitor.


Sa facem un calcul: acest lucru ii vine ca o minusa lui Traian Bisescu si cuplei PD-PLD: partidele vor beneficia, indirect, de benevolenta si pirghiile constitutionale ale Cotroceniului, daca Basescu va mai fi ales pentru inca un mandat, pentru inca doua tururi de scrutin legislative, in anii 2008 si 2012. In acest timp, cele doua pot deveni, daca adopta politica economica potrivita pentru Romania, partidele majore ale spectrului nostru politic, iar PNL si PSD marii perdanti.


In viziunea noastra, totul acum se joaca pe un razboi al nervilor, in care tabere politice se asteapta reciproc, la "cine cedeaza primul", din care vor iesi cistigatori cei care au neuronii si sinapsele politice mai rezistente si mai lungi. Mai ales ca Washingtonul, asa cum am vazut, nu sta cu miinile in sin, si nici principalele partide politice paneuropene, PSE, ALDE si PPE...


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.