Jurnalism cetatenesc

Domnule invatator, va asiguram ca ne veti lipsi!

Ziarul de Vrancea
7 iun 2007 1354 vizualizări
Domnule invatator, Mitica Sfetcu. S-au implinit 44 ani - scolari de cind sinteti strigat asa: domnule invatator.

Unii dintre noi n-apuca sa traiasca atita. Se sting devreme, doboriti de soarta ori de modestie. Lasa in urma munti de regrete, cimpuri cu flori - nemuritoarea lor amintire, riuri de lacrimi. Si mai lasa in urma pe tata - fan al Olgai Sfetcu. Conservator in maniere, traditionalist cu stil didactic, modern in conceptie, privind viitorul propriei familii si premiant cu coronita la capitolul datorie si onestitate profesionala, invatatorul Mitica Sfetcu a scris un capitol de istorie in invatamintul pancean. A slujit catedra cu credinta, desi viata l-a supus unor grele incercari: saracie, foamete si razboi; salariul mic cu care a sustinut 3 copii la facultate; moartea fiicei sale care i-a fost prietena si confidenta, invatacel si discipol; boala cu care se lupta de ani buni. In invatamintul romanesc s-au inventat «grade» si «merite» didactice. Invatatorul Sfetcu a luat toate gradele didactice. Ministerul Invatamintului n-a prevaut insa criterii pentru obtinerea meritului «Gheorghe Lazar» de catre invatatori asemeni lui Mitica Sfetcu. In invatamint, bunul simt nu primeste premii. Nu primeste bonuri de masa, nu primeste «prime» de Pasti ori de Craciun, de vacanta ori de Sf. Ilie. Primim in schimb 100 euro ca sa ne cumparam carti pentru cresterea calitatii actului didactic. Pina se vor mai aseza lucrurile in invatamintul romanesc, va premiem noi, domnule invatator aflat in pragul pensionarii. Va asiguram ca ne veti lipsi! Odata cu dumneavoastra se «pensioneaza» o intreaga scoala pedagogica, premergatoare liceului pedagogic cu durata de 5 ani si institutului pedagogic cu durata de 3 ani. Tot respectul pentru generatia de invatatori pensionari, incepind cu doamna Presca, continuind cu Bogescu, Pahoncea, Anghel, Dragan... Iosef, Vasilache si recent Sfetcu Mitica. Salariul nu v-a ajuns sa va tratati «cu respect» boala. Speram sa va ajunga pensia... de 6 milioane!

Va dorim sa va bucurati de frumoasa dumneavoastra familie!

Va dorim sa va bucurati de prietenia celor care va cunosc si va respecta!

Va dorim ani multi de pensie... decenta!"


Invatatoare,

Dorina Pricop

S.A.M. Panciu



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.