Jurnalism cetatenesc

Miroase a alegeri anticipate

Ziarul de Vrancea
22 mai 2007 802 vizualizări
Florin Budescu

Prezenta la referendum a 44% din electorat si cel putin 75% voturi contra demiterii lui Traian Basescu din functia de presedinte duc la amplificarea disputei politice, dupa 19 mai. Acum insa exista potentialul ca fiecare partid politic sa fie critic la adresa celorlalte, din diferite motive, cu exceptia coalitiei Traian Basescu - PD - PLD, la care se adauga particulele politice de tip Uniunea Populara Crestin Sociala sau PNG.


Majoritatea parlamentara conjuncturala, PSD-PNL-UDMR-PRM, care a sustinut cabinetul minoritar PNL, s-a destramat din momentul anuntarii primului exit-poll. Cum a explicat ideologul gruparii ad-hoc, Ion Iliescu, dupa referendumul esuat, PSD a sters totul cu buretele. Acum se regrupeaza, lingindu-si ranile si sapind transee, adaugam noi. Esecul suspendarii lui Traian Basescu nu va duce la reactia normala. Etica politica cere retragerea politicienilor responsabili din prim-plan si modificarea strategiilor celor patru partide. Se vorbeste, de exemplu, despre mazilirea lui Mircea Geoana din fruntea PSD. Ceilalti politicieni responsabili de esec din fruntea acestui partid vor incerca sa-si pastreze insa statutul si pozitia politica. Promitind ca va chema, zilele acestea, partidele la Cotroceni pentru discutii pe o platforma minimala de guvernare, Basescu doar a dat impresia ca face concesii. In realitate, promisiunea sa, in actualul context politic, comporta doua comentarii. Primul: presupunem ca Guvernul Tariceanu ramine in functie. Credem ca promisiunea presedintelui ca va lupta in continuare pentru independenta Justitiei poarta in sine germenii unuia dintre capetele de pod ale viitorului conflict post-referendum. Capul ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, devine cantitate neglijabila, ca si cel al celorlalti adolescenti politici, Cristian Adomnitei sau Cristian David. Tariceanu nu poate decit sa incerce sacrificarea pionilor folositi pina acum, pentru a-si pastra postul cit mai mult posibil, dar nu se stie daca va avea macar timpul necesar sa traga de timp. Din primele discursuri ale lui Traian Basescu, deducem ca presedintele nici nu se mai uita la persoane, ci ataca establismentul la baza sa, pe care o presupune ca fiind corupta: dezideratul independentei Justitiei si analogia dintre contractele "baietilor destepti" din Energetica si cele din Sanatate, pe cale sa explodeze intr-un nou scandal, anunta noile asalturi prezidentiale. Al doilea: pozitia premierului este foarte fragila. Concesiile pe care ar trebui sa le faca Basescu, pentru a se intelege cu liderii partidelor din tabara adversa, sunt exact cele pe care presedintele nu le va face niciodata. Traian Basescu a fost readus la Cotroceni de romani exact pentru a nu face aceste concesii.


Nimeni nu vrea sa guverneze


Nimeni nu vrea sa-si asume acum guvernarea. In aerul politicii este un odor consistent de alegeri anticipate. In timp ce liderul PNL, Calin Popescu-Tariceanu, incearca sa ramina in fruntea Guvernului, liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, ministru al Transporturilor, propune trecerea partidului in Opozitie, ca si liberalii bihoreni, olteni sau gorjeni. Unul dintre liderii PSD, Cristian Diaconescu, vorbeste despre o motiune de neincredere la adresa Cabinetului, dar PSD nu prezinta un punct de vedere oficial privind eventuala participare la o guvernare, singur sau in coalitie. PD-istul Radu Berceanu considera normal sa sustina aceasta motiune a PSD. PD de altfel declara ca, pina la eventuale alegeri, anticipate sau nu, ramine in opozitie. Vicepresedintele PLD, Gheorghe Flutur, este de aceeasi parere: "Daca PNL iese de la guvernare, mai bine facem anticipate". Eurodeputatul german (PPE), Markus Ferber, considera ca Parlamentul Romaniei nu mai reprezinta populatia tarii, in contextul votului dat de acesta la referendum, si crede ca pentru continuarea reformelor cerute de UE romanii au nevoie de alegeri si de un nou guvern. Partidele-remorca sint dezorientate. Deocamdata, UDMR tace. Ca si PNL, are motive sa fie abulic politic: procente covarsitoare din electoratele celor doua partide, putin peste, respectiv sub 60% au votat pentru raminerea lui Basescu presedinte. PRM este incoerent. Lucian Bolcas sustine ca ne aflam in fata unei fraude electorale de proportii, iar Vadim Tudor tace. PC, prin Dan Voiculescu, avertizeaza ca va ramine vigilent la actiunile viitoare ale presedintelui, si cam atit.


Conflictul continua pina la alegeri


Conflictul se muta acum pe alte coordonate, cu aparenta de haos si mai mare. Intrebarea este pina cind va dura. Raspunsul este: pina la noi alegeri legislative, pentru ca doar acestea pot schimba compozitia chimia politica a Parlamentului si, astfel, pot duce la iesirea din criza. In opinia noastra, acum se replicheaza la scara nationala conflictul dintre primarul general Traian Basescu si Consiliul General al Muncipiului Bucuresti (CGMB), dominat, pina in iunie 2004, de consilierii generali PSD. Sa continuam analogia: sintem politic cam prin anul 2003, cind s-a incercat, ca si acum, "prinderea si capsarea cozii" lui Basescu. CGMB a blocat finantele de care avea nevoie acesta ca sa-si respecte promisiunile electorale. O comisie de la Cotroceni a anchetat Dosarul Flota. In campania electorala din mai 2004, Basescu le-a spus bucurestenilor: "Dati-mi un consiliu, ca sa pot face curatenie in Capitala". Bucurestenii i-au dat un consiliu. La urmatoarele legislative, Basescu le va spune romanilor, ca si in toamna anului 2004: "La precedentele alegeri, v-am rugat sa-mi dati un guvern cu care sa pot face curatenie in Romania. Rezultatele votului nu mi-au permis aceasta. Dati-mi acum acel Parlament si acel guvern". Apoi va face cu ochiul spre PD si PLD sau spre partidul rezultat din fuziunea acestora.


Cistiga cine cedeaza psihic ultimul


Paradoxal, acum, cind perseverentul Traian Basescu pare ca este mai aproape de atingerea scopului sau - alegerile anticipate, cu cit acestea vor avea loc mai tirziu, cu PD si PLD in opozitie, cind vor avea loc alegerile aceste doua partide vor fi mai avantajate. Partidul "sacrificat" care va guverna in continuare, daca nu vor avea loc alegeri anticipate sau pina cind acestea vor avea loc, va pierde politic cel mai mult. Ideal ar fi, pentru Traian Basescu, PD si PLD, sa lase jocul politic sa evolueze aparent natural, dar astfel incit sa avem anul viitor alegeri la termen. Astfel, viitoarea majoritate parlamentara pro-Basescu va fi mai mare si guvernul acesteia va avea o pozitie politica mai solida.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.