Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei de 4 ianuarie 2014

Ziarul de Vrancea
3 ian 2014 2991 vizualizări
Istoria zilei de 4 ianuarie

1706 - S-a născut politicianul, filosoful şi omul de ştiinţă american Benjamin Franklin. Reprezentant de seamă al iluminismului american, Franklin a fost un savant de tip enciclopedist. A înfiinţat prima bibliotecă publică din SUA la Philadelphia (1731), a întemeiat Universitatea Pennsylvania (1740) (m.17.04.1790).

1847 - Apare, la Blaj, din iniţiativa lui Timotei Cipariu, publicaţia "Organul luminării", care se va transforma în timpul revoluţiei de la 1848 în "Organul naţional". Aceasta este prima gazetă tipărită în Transilvania în întregime cu caractere latine.

1926 - Parlamentul votează îndepărtarea prinţului Carol (viitorul rege Carol al II-lea) de la succesiune ("Actul de la 4 ianuarie") şi recunoaşterea prinţului Mihai ca principe moştenitor al României.

1934 - S-a născut Rudolf Schuster, preşedintele Republicii Slovace.

1936 - A fost alcătuit primul top de muzică pop, pe baza vînzărilor de discuri, publicat de revista "Billboard", New York.

1937 - S-a născut John Gorman, vocalist şi percuţionist britanic (Scaffold)

1946 - S-a născut solistul vocal si compozitorul Mihai Constantinescu ("Un simplu om", "Sus, în deal", "Un zîmbet, o floare").

1947 - A apărut primul număr al revistei „Der Spiegel” (Hamburg), avându-l ca director pe Rudolf Augstein.

1948 - S-a născut Dana Diaconu, filolog şi istoric literar ("Lecturi hispanice", "Madridul sub clar de lună").

1954 - A murit poeta Elena Farago (Elena Paximade) (n.29.03.1878)

1969 - Intră în vigoare Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (adoptată de Adunarea Generală a ONU, în decembrie 1965, la sesiunea a XX-a).

1999 - Greva minerilor din Valea Jiului. Aproape 15 000 de mineri de la Compania Naţională a Huilei din Valea Jiului încep o grevă pentru a obţine mărirea salariilor şi renunţarea la programul de închidere a minelor nerentabile. Guvernul refuză să negocieze.

2002 - A murit Ada Falcon, „împărăteasa tangoului”.”Mica bijuterie argentiniană”, cum era alintată cântareaţa la debut, a cunoscut consacrarea în 1923, când a devenit cea de-a treia cântareaţă de tango din Argentina, alături de Azucena Maizani şi Rosita Quiroga (n.17.08.1905).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.