Reţeta zilei: Piftie de porc porţionată
Ingrediente: 2 kg carne de porc pentru piftie: 1-2 urechi, 4 picioare, 1 ciolan proaspăt, carne de la cap, 1 ceapă, 2 morcovi, 1 castravete acru, 1/2 gogoşar acru (pentru decor), hrean ras, 1 căpăţană usturoi, cateva fire pătrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare
Se curăţă bine şi se spală carnea. Dacă are urme de păr, o mai parliţi la aragaz şi radeţi cu cuţitul. Puneţi toată carnea într-o cratiţă mai mare împreună cu morcovii, ceapa şi apa cat să o acopere cu 2-3 degete. Fierbeţi acoperit la foc mic, luaţi spuma, puneţi 2 linguriţe de sare şi lăsaţi să fiarbă pană se desprinde carnea de pe oase, vreo 2-3 ore. Între timp pregătiţi mai multe castronele şi ceşti (eventual şi 2-3 farfurii mai mari). Aşezaţi pe fundul lor decorul din felii de morcov fiert luat din oală, castravete şi gogoşar feliat, frunze de pătrunjel verde. După ce a fiert carnea, strecuraţi zeama într-un vas iar carnea o puneţi pe un platou mai mare să se răcorească. Curăţaţi şi pisaţi bine usturoiul şi amestecaţi-l cu 100 ml zeamă de la piftie, să stea puţin. Strecuraţi apoi zeama de la usturoi peste zeama din vas. Scoateţi toate oasele şi porţionaţi carnea, aşezand-o uşor peste decor în castronele şi ceşti. În zeamă puneţi, dacă mai trebuie, sare, piper, eventual alte condimente şi amestecaţi bine. Turnaţi foarte uşor zeama peste carne, cat să o acopere puţin. Daţi totul la frigider.
sursă: www.bucataras.ro