Jurnalism cetatenesc

Ce spun cititorii despre patriotismul de Ziua Naţională - “Ziua României nu e o dată fixă, cu buget alocat!”

Silvia Vrînceanu Nichita
2 dec 2013 1836 vizualizări
Vrancenii şi-au spus părerea despre patriotism şi dragostea de ţară, care n-ar trebui să se activeze doar de 1 Decembrie u iată cateva dintre mesajele interesante trimise pe adresa redacţiei sau postate pe reţeaua de socializare Facebook de către amicii Ziarului de Vrancea, în urma paradelor organizate de autorităţi cu ocazia Zilei Naţionale a Romaniei şi a aniversării a 95 de ani de la Marea Unire

Alina Sonia Raicu: “Am pierdut semnificaţia ZILEI NAŢIONALE şi nu sunt sigură că mulţi dintre noi mai realizează că sunt romani, că aparţin unei naţiuni. E frumos cand vezi marea de oameni, drapelele fluturate deasupra capetelor, însă nu mulţi sunt cei care realizează ce se întamplă, de fapt, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a Romaniei. De ce erau prezenţi? Mai bine de jumătate dintre cei pe care i-am întrebat mi-au raspuns că au venit şi ei să vadă ce se întamplă. Alţii mormăiau ca nu se mai dă fasolea cu carnaţi (la Bucureşti – n.r.). Cei care au auzit asta, au plecat. Îngrămădeala ca la circ pentru a vedea frezele vip-urilor şi atat. Mă întreb, pentru ce ne batem cu pumnul în piept că suntem romani? Îmi face părerea că am uitat ce înseamnă asta. E o denumire ca oricare alta. Şi e păcat! Păcat pentru cei puţini care au venit, au adus şi pe cei mai mici după ei, pentru a le spune că azi e ziua noastră - e ziua Romaniei. O mulţime ce a dovedit îndarjire în a ţine ocupat locul din care părea că vedea mai bine, indiferent de ce se întamplă în jurul ei şi care, din nou din păcate, pierde această abilitate atunci cand e vorba de treburi mult mai importante. Cand e vorba despre drepturi de care depinde viitorul fiecăruia.”

Nistor Lucica: “Bună dimineaţa, fată frumoasă ROMANIA, cu poale de ape limpezi şi ochi de fantani, cu apă rece pentru setea drumeţului! Bună dimineaţa de la mulţi ani, ţară bogată şi cu plete de pădure! E ziua ta, ţară ca o nestemată, la care ravnesc toţi flămanzii şi unde zorile se aşează pe umerii tăi de campii, mirosind a paine scoasă din vatră. Să ştii că ne-am rugat lui DUMNEZEU şi lui SFANTUL ANDREI mai mult ca oricand pentru ziua aceasta mare, ROMANIE DODOLOAŢĂ! Ne-am spus ruga pe altarele văilor, şi-n luminişuri de pădure, langă pasul ciutei, şi sprintenela cerbului a dus-o sus langă agerimea şoimului. Îmi doresc să piară ura, să înfloreşti, să te ridici unde se avantă vulturii, să îţi aduni fiii în poala ta ACASĂ, să nu-i mai laşi să rătăcească pe alte meridiane, în lumi aspre. E ziua ta, FATĂ MANDRĂ ROMANIE, cu cosite aurii de grau! Binecuvantată fii tu, piatra mea preţioasă, aşezată la porţi împărăteşti, unde şi-a randuit Dumnezeu EDENUL. Fie să îţi potriveşti pasul cu steaua ta în care şade norocul, împlinirea, neatarnarea şi bucuria că eşti liberă! Suntem mandri că suntem fiii tăi, că suntem ROMANI, că nu ne-am lăsat zbrobiţi, că nu ne-am umilit, că am ridicat numele tău la rand de domnie împărătească, fată frumoasă ROMANIE!

LA MULŢI ANI ROMANIE, ŢARĂ VITEAZĂ ŞI FRUMOASĂ!

Alexandra Scanteianu: Îmi pare rău, dar astăzi nu simt nimic. Paradele militare şi steagurile fluturând artificial nu îmi ridică niciun fir de păr. Nu mă năvălesc sentimente de patriotism, nu-mi cântă imnul singur, în căpuţ. Ziua României nu e o dată fixă, cu buget alocat. A fost pe 1 septembrie şi-n fiecare zi de-atunci. E mâine. E anul viitor, pe 1, noi între noi.”


Nenciu Blaga Liliana: “Pe 1 Decembire mi-am trezit fetele pe imnul naţional, am mers la defilare pe centru, iar întreaga manifestare a reuşit să-mi smulgă lacrimi. Cred că erau lacrimi de respect pentru cei care încă mai cred în ţara aceasta şi oamenii care o locuiesc, dar şi de regret ca îmi doresc să-mi cresc fetele într-o altă ţară. A fost o zi plină, în care am văzut mulţi oameni şi am ascultat destule păreri. Am concluzionat că nu este important în ce ţară trăim, mai important este să nu uităm că suntem oameni şi că suntem egali. Am ajuns o ţară de capitalişti care suntem în stare să călcăm peste cadavre doar pentru a ne vedea propriile interese, suntem avizi şi nu ne mai interesează de cei din jurul nostru. În loc să privim în viitor, ne axăm pe nevoile actuale şi vrem funcţii, bani şi putere pentru a ne hrăni orgoliul şi ambiţiile, uitand de multe ori de suflet. Şi este normal, în ziua de astăzi cei care pun suflet în ceea ce fac, cei care studiază pentru a ajunge cineva sunt surclasaţi de cei care nu au foarte multe în cap, dar au tupeu, iar cei care încă mai cred în valori sunt din ce în ce mai puţini şi încep să renunţe la luptă. La mulţi ani, tuturor!”

Cristian Florea:“Nu uitaţi că azi trebuie să fim mândri că suntem români. Mâine nu mai contează, dar azi e musai să fim mândri!”


1 Decembrie
E ziua ta Măicuţă, cea Sfântă şi străbună,
Azi este sărbătoare în tot ce-i românesc,
Hai, ştergeţi lacrima, cum face-o mamă bună...
E greu, căci fiii tăi sunt cei ce te lovesc.
Pe cei ce te lovesc îi ceartă cu blândeţe,
Ei sunt tot din feciorii crescuţi la sânul tău,
Iar azi, înlăcrimată şi plină de tristeţe
Îi iartă cu iubire, chiar dacă îţi fac rău.

Trecut-ai peste toate...un fulger de beteală
Ce taie negrul nopţii cu săbii de lumini,
Nu are nimeni dreptul să-ţi ceară socoteală.
Tu rămâi mama noastră, chiar de suntem străini...

Să urce tricolorul în neant de veşnicie
Şi clopote să bată în astă Sfântă Zi.
Dunărea albastră, cordon de mărturie,
Chezaşa ta eternă, etern te va iubi.

Va fi de astăzi soare cu raze tricolore
Şi vor fi daţi uitării "barbarii de tirani",
Iar când se prind românii în tainicele hore
Îţi spun şi eu, străinul: "Măicuţă, LA MULŢI ANI!"
Vasile David


Selecţie realizată de Silvia Vrînceanu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.