Viața satului

VIDEO | Vasilică Pamfil, fermierul vrâncean care a dezvoltat o afacere integrată din câmp până în galantar - partea a II-a

Ziarul de Vrancea
2 iun 2020 5144 vizualizări
Vasilică Pamfil, fermierul vrâncean care a dezvoltat o afacere integrată din câmp, până în galantar.Foto:Sens & Contrasens cu Andreea și Tudor
Vasilică Pamfil, fermierul vrâncean care a dezvoltat o afacere integrată din câmp, până în galantar.Foto:Sens & Contrasens cu Andreea și Tudor

Vasilică Pamfil:„E greu, dar unde e ușor toată lumea se bagă. Unde-i greu... aicea n-avem concurență. Așa că... e bine.”

”Suntem la V&G Oil, în Vrancea, administrată de Vasilică Pamfil. Cel care are Băcănia Fermierului din buricul Bucureștilor. Ca fermier, lucrează peste 4.000 ha. O parte din ele ecologic. Fermierul are viziune integralistă în tot ceea ce face. Închiderea lanțului pentru eficiență maximă e țelul său. Ca și obținerea de produse curate și cu gust. Aici, făina bio e la ea acasă. Brandul AgranoLand e de reținut!”-Sens & Contrasens cu Andreea și Tudor

Urmăriți în cele ce urmează partea a II-a a unui VIDEO realizat de Sens & Contrasens cu Andreea și Tudor cu Vasilică Pamfil, fermierul vrâncean care a dezvoltat o afacere integrată din câmp până în galantar.

Puteți viziona și citi prima parte a acestui material accesând titlul alăturat:Vasilică Pamfil, fermierul vrâncean care a dezvoltat o afacere integrată din câmp până în galantar 

VIDEO:Sens & Contrasens cu Andreea și Tudor

Reporter Andreea: Aici sunt morile dumneavoastră.

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Da.

Reporter Andreea: Continuăm turneul, ca să spunem așa.

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Da. Avem moara de mălai cu partea de depozitare a grâului Spelta, după care moara de grâu cu liniile de ambalare.

Reporter Andreea: De unde ați luat utilajele astea?

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Italia în mare parte, Germania .. la noi grâul se varsă într-un bunker și ies baxurile de făină ambalată.

Reporter Andreea: Ați accesat fonduri europene?

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Nu! Nu am accesat pentru că e...

Reporter Andreea: Greu?

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Greoi.

Reporter Andreea: Cum vă descurcați cu restul?

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Încă ne mișcăm.

Reporter Andreea: Știu că e greu...

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: E greu, dar unde e ușor toată lumea se bagă, unde-i greu... aicea n-avem concurență. Așa că... e bine.

Reporter Andreea: Haideți să ne explicați ce-i minunăția asta aici, care deocamdată este în stand-by.

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Da, este în stand-by pentru că noi lucrăm pe comandă, nu ținem produse pe stoc, dacă avem o cerere pentru magazinele noastre lucrăm o zi, două, trei... astăzi, spre exemplu, fiind și sfârșit de săptămână... ieri am produs cu ea, astăzi nu mai... de luni

Reporter Andreea: Ce capacitate are?

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Facem o tonă pe oră, e o moară italiană, Orgrim, cu o combinație de echipamente la Buhler, practic e una dintre cele mai bune mori.

Reporter Andreea: Aici prelucrați atât bio, cît și natural?

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Da, moara este certificată ecologic, și când prelucrăm făinurile bio, atunci se face acea departajare în timp și spațiu. E vorba de protocolul de curățare a produsului convențional, există niște protocoale bine definite și nu am avut probleme.

Reporter Andreea: Practic, după ce cantitate veniți cu convențional, apoi cu bio?

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Păi, trebuie s-avem o cantitate care elimină cu totul produsul care încă mai rămâne pe flux din cel anterior. Deci undeva la 200-300 kg de făină trebuie să o declasăm din produsul bio în produs convențional. Cam așa stau lucrurile. De aici pleacă la ambalare și cam ăsta-i fluxul. Moara funcționează de vreo câțiva ani, nu este o moară tocmai nouă, are vreo șase ani.

Reporter Tudor: Pare tot nouă... laborator.

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Da, Avem laborator.

Reporter Andreea: E tot aici? O... camera secretelor, măsurați ce conține fiecare făină pe care o produceți.

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Bineînțeles! Aici noi ne facem analizele în flux, deci nu facem analizele după ce am terminat lotul, pentru că e posibil să apară o mare problemă constatând că nu avem indicele care ni s-a cerut și atunci acea făină trebuie să o declasăm. Așa, dacă există o problemă, o putem rezolva direct și tocmai de aia avem acest aparat ultraperformant care în câteva minute ne spune glutenul, cenușa.....

Reporter Andreea: Acel înveliș...

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Cenușa ne definește practic categoria, tipul de făină, ne spune dacă... așa se face departajarea dintre făinuri: făină pentru patiserie, cofetărie, făină pentru panificație și cea integrală.

Reporter Tudor: Aici sunt probele; probele care trebuie să stea...

Reporter Andreea: Câteva luni...

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil; Exact așa cum trebuie, așa cum se face, n-am inventat noi roata...

Reporter Andreea: Și aici avem practic făină pentru patiserie, panificație... proprietățile fizico-chimice... ce conține tabelul acesta? Ce-i mai important aici?

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Tabelul acesta-i cel mai important.

Reporter Andreea: E Biblia.

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Clar! Aici spune clar tipurile de făină... tip 650, umiditatea cât trebuie să fie, aciditatea...aici sunt parametrii.

Reporter Andreea: Specificați: 550 sau 650 să știe gospodinele dacă se duc în magazin ce scrie pe ambalaj.

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Cea mai bună făină pentru panificație e cea de tip 650.

Reporter Andreea: Cum avem aici de exemplu, ăsta...

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Da. Asta, 550, este de patiserie asta are un conțnut de cenușă 0.55 maxim.

Reporter Andreea: Dar de ce se pretează mai mult la patiserie?

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfill Pentru că este mult mai rafinată; din punctul meu de vedere e mult mai proastă, deci nu mai e hrănitoare, toată lumea vrea pâinea aia albă.

Reporter Andreea: Dar pentru cozonac, spre exemplu?

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Păi aia este! Poți să faci un cozonac și din făină mai închisă, dietetică, se poate, de ce nu? Ai conținut de gluten.

Reporter Andreea: Cum faci să crească cozonacul?

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Dar n-are nicio legătură una cu alta. Dacă vă uitați aici (n.r. în tabel) o să vedeți exact: făina 550 conținutul de gluten este 26. Minim. Dacă ne uităm la făina neagră, vedem aici un conținut de gluten: 24 și dincoace 22, deci tot crește (nr aluatul), nu este o problemă.

Reporter Andreea: Dar glutenul ajută practic ca aluatul...să înflorească, să crească.

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Exact. Glutenul înseamnă proteina, îl ajută să crească.

Reporter Tudor: Și totodată elasticitate.

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Aia este deformarea, vedeți aici (n.r. în tabel), partea de elasticitate.

Reporter Tudor: Să-l lege.

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil Toate la un loc. Știți cum mai facem noi? Eu știu cât gluten are direct din lan, nu trebuie să vin aici.

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Se bagă grâul în gură, îl mestec.

Reporter Tudor: Se face ca o gumă.

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil: Da, se mestecă până când devine ca o gumă de mestecat, și cu cât se face mai repede, cu atât glutenul e mai mare. Așa-l testăm, direct din lan. Lucru interesant de știut. Noi nu ameliorăm făinurile aici, pentru că avem loturile noastre mari de cereale, avem și cereale cu grâu furajer care nu atinge acești indici de panificație, acel grâu pleacă la fabrica de nutrețuri combinate unde ne facem furajele pentru fermele zootehnice - cea de vaci și de oi - și pentru furajele pe care le vinden în depozitele noastre.

Reporter Tudor:  Aveți și vaci de lapte, de carne, da?

Reporter Tudor: Avem. Producem și lapte. Și de lapte, și de carne. Mulgem. Avem 150 de vaci Holstein și Montbeliard, rasă mixtă plus Angus, pentru...

Reporter Andreea: O să mergem și acolo.

Reporter Tudor: Combinate, avem și oițe.

Reporter Andreea: Dar o să mai rămânem aici și în episodul următor o să vedem cum se procesează cerealele pentru a se transforma în furaje și în peleți.

Fermierul vrâncean Vasilică Pamfil Da, cum vă spuneam, totul este valorificat, mergem și acolo.

Reporter Andreea Like și share, nu uitați!

Citiți și vizionați și Vasilică Pamfil, fermierul vrâncean care a dezvoltat o afacere integrată din câmp până în galantar- partea I


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.