Viața satului

VIDEO | Tradiții de Sfântul Vasile în Vrancea străbună

Janine VADISLAV
2 ian 2024 26429 vizualizări

Tradiţiile de Sfântul Vasile, cum e Plugul mascaţilor din satul vrâncean Neculele, sunt păstrate cu sfinţenie din vremuri străvechi. Organizaţi în ceată, tineri merg cu Plugul din casă în casă, să le fie localnicilor bun şi îmbelşugat tot anul care vine.

Conform datinii, urătorii sunt însoţiţi de mascaţi care poartă costume de ursari, capră, babe şi uncheşi şi măşti lucrate de meşterii din sat, făcute din pene de curcan şi tot felul de zorzoane. Început din ajunul Anului Nou, în zgomotul a zeci de tălăngi, cetele de tineri pornesc cu uratul. Dintre plugari musai să nu lipsească ursul şi capra, ale căror dansuri cu rădăcini arhaice semnifică purificarea şi fertilizarea pământului în noul an. Uliţele troienite ale satului răsună 2 zile şi o noapte de chiuituri, muzica lăutarilor şi clopotele mari, luate de la gâtul vitelor.

Personajele cu „greutate”  în ceată sunt Ursarii, Generalul - conducătorul cetei, Capra, Baba şi Uncheşii, dar banii îi strânge unul singur, cel care spune Plugul.

Ceata, care urează gospodarilor să aibă parte de belşug, bucurie şi sănătate că-i mai bună decât toate, primeşte mere, nuci, colaci, bani şi o ţuică fiartă.  Gazdele îi primesc bine, altfel nu se ştie dacă le mai trec mascaţii pragul şi la anu...

„Ne primesc foarte frumos că dacă nu colindă de Anul Nou, nu le merge bine anul care vine”, spune Sandu Fifere, cel care ştie ca nimeni altul, Plugul.

Înainte de a pleca la altă casă, altă gazdă, mascaţii joacă fetele de măritat, ca să aibă noroc, să se mărite anul care vine.

Tradiţia spune că în noaptea  de Sfântul Vasile cerul se deschide de trei ori, câte o clipă. Norocoşii apucă să-l vadă pe Dumnezeu aşezat, împreună cu Sfântul Nicolae, la o masă luminată. Despre Sfântul Vasile oamenii cred că este tânăr şi chefliu şi-i arde de petrecere, doar cu el începe Noul An.  ( Janine VADISLAV )

Text republicat în Ziarul de Vrancea.Prima publicare 02 ianuarie 2019 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.