Viața satului

VIDEO + Foto | Tradiţii şi obiceiuri din Joia Mare, în Vrancea Arhaică

Janine VADISLAV
14 apr 2023 2085 vizualizări

Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu, galben, verde sau albastru. Culoarea roşie este cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Cristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Legenda spune că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, ar fi spus celor de faţă, „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”. 

Vizionați în VIDEO de mai jos între minutele 27:09-30:53 știrea descpre încondeiatul ouălor în Joia Mare în Vrancea la emisiunea de știri Focus ora 8 din 13 aprilie 2023 

VIDEO:PrimaTV Romania

Conform tradiţiei, ouăle se înroşesc în Joia Mare. Joimăriţa  este spaima fetelor care se grăbesc să toarcă  toată cânepa şi să înroşească toate ouăle, ca să nu le prindă această zi cu treburile neisprăvite. 

La Vintileasca, unde tradiţiile se păstrează cu sfinţenie de sute şi sute de ani, două meşteriţe vestite în încondeiatul ouălor sunt pregătite să destăinuie ucenicelor, cum se „scriu” ouăle de Paşti, cum se pregătesc culorile din plante puse la uscat din vară:  galben din coji de ceapă, roşu din sovârf şi flori de măr roşu sălbatic, verde din coji de nucă, movul din bobiţe de soc copt. Secretul ouălor frumoase este apa în care ele se fierb, adusă de la fântână.  Acest obicei este transmis din generaţie în generaţie, aşa cum s-a întâmplat şi în familia  Chivuţei Trestianu, care a învăţat de la mama ei.

- Ce folosiţi la încondeiat? întreb

Folosim ceara şi cu condeiul care este făcut dintr-o ţevişoară. Băgăm păr de porc pe ţevişoara asta şi strângem aicea şi-l înfăşurăm cu câlţi, să stea ceara. Îl băgăm în ceara fierbinte, îl lăsăm puţin, aşa, şi încondeiem...”

- Care este modelul dumneavoastră preferat?

Am  mai multe, fierul plugului, codiţa rândunicii, Luceafarul. Modelele folosite sunt toate inspirate din natură: pânza păianjenului, coarnele cerbului, copita calului, unghia caprei,  miezul de nucă, rădaşca, vechi de sute de ani, iar culorile tradiţionale sunt roşu, galben, verde  mov. După încondeiat urmează fierberea ouălor, întâi în coaja de măr sălbatic, care le dă culoarea galbenă, după care se fierb - aşezate într-un ceaun, un strat de frunze, un rând de ouă, un strat de frunze de măr roşu şi flori de sovârf, timp de 30-40min”, mai spune tanti Chivuţa  Trestianu.

Nicoleta, nepoata Chivuţei, a încondeiat primul ou când nu învăţase încă să scrie.. 

„Am învăţat să încondeiez de la bunica mea. Când eram mică, ea încondeia şi mie mi-a plăcut. Am încercat şi eu si pot să spun că-mi iese destul de bine. Acum lucrez modelul Luceafărului, care are o semnificaţie foarte importantă, deoarece, după Luceafăr s-au ghidat cei Trei Magi atunci când au vrut să-l găsească pe Mântuitorul nostru Iisus Cristos”, spune Nicoleta.

Cel mai greu model, „Calea Rătăcită”, lucrat de o singură gospodină de la Neculele, Vicuţa Fifere, care a învăţat-o şi pe fiica ei, Ana. Desenul este făcut dintr-o linie neîntreruptă, care trebuie sa ajungă de unde a pornit, fără să se întretaie.

<<Calea Rătăcită>> semnifică drumul pe unde a umblat Maica Domnului să caute un loc unde să-l nască pe Iisus Cristos”, spune Vicuţa Fifere, ale cărei ouă încondeiate au fost premiate la concursurile organizate de Sfintele Paşti. 

Încondeiate în Joia Mare  ouăle ţin mai mult, fără să se strice, spune o vorbă din bătrâni.

Anul acesta meşteriţele de pe Valea Râmnicului Sărat şi din Soveja, au fost invitate la Focşani unde le-au arătat copiilor cum se încondeiază, tradiţional, ouăle.

Meşteriţele au venit însoţite de elevii lor. De la Jitia a venit doamna Florica Ţăpor, iar de la Soveja, doamna Ţica Geană.

Aceasta este floarea căpşunii, un model mai uşor de făcut pentru cei care vor să înveţe  mai repede, pentru începători. Modelul care îmi place mie cel mai mult, şi-l fac cel mai des, este floarea Paştelui”, spune meşterul popular Florica Ţăpor.

Meşteriţa a învăţat de la 5-6 ani să încondeieze ouă şi spune că a „furat” meseria de la bunica ei şi  de la vecina de lângă casă. Acum îi învaţă pe copii din sat să ducă tradiţia strămoşească mai departe. 

Pentru Bogdan Trifan, elevul dumneaei, această îndeletnicire a devenit o adevărată pasiune. În timp a adunat multe modele vechi de sute de ani, păstrate de iubitorii de frumos până-n ziua de azi.

Am destul de multe modele inspirate din natură şi destul de colorate, fiind bogate în albastru, roşu, verde...” 

- Ai un model preferat? întreb

Da, am un model preferat, frunza de stejar stilizată”, spune Bogdan din satul Cerbu. 

Din satul Cerbu a venit şi Maria care a învăţat să încondeieze ouă când nu împlinise 6 ani.  Cea care a îndrumat-o a fost bunica ei, doamna Florica Ţăpor, cunoscuta meşteriţă populară din zonă. Acum, Maria îşi învaţă colegele de şcoală să pregătească ouă frumoase pentru Paşti.

De la Soveja, o zonă bogată în tradiţii, a venit şi Georgiana, însoţită de meşteriţa Ţica Geană. 

- De la cine ai învăţat? întreb

De la doamna Ţica Geană...” 

- E greu? 

„Puţin, la început. Trebuie să ai talent, da. Este o tradiţie, în primul rând, şi tradiţiile trebuie menţinute”, spune Georgiana din Soveja.

Elevii focşăneni, care au trecut pe la Galeriile de Artă, păreau prea puţin interesaţi de frumuseţea acestui obicei. Şi totuşi..., surpriza zilei a fost un Puşti simpatic, din Focşani, care privea cu încântare ouăle colorate din coşuleţe.

- Îţi plac ouăle? întreb

Da, foarte mult...” 

- De ce? 

Pentru că sunt colorate şi au diverse modele.” 

- Ai vrea să lucrezi un ou? întreb

Da, da!” spune Puştiul zâmbind.

Ouăle încondeiate în Joia Mare sunt duse la biserică, în prima zi de Paşti, unde sunt binecuvântate de Preot.  ( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.