Viața satului

Foto | Legumicultori de top din Vrancea şi roşiile lor naturale cu gust ca pe vremea bunicii

Janine VADISLAV
3 iul 2023 7875 vizualizări

130 de legumicultori vrânceni au scos anul acesta pe piaţă legume sănătoase, cu gust, ne poluate cu tot felul de substanţe care le grăbesc coacerea. În acest moment piaţa din mununicipiul Focşani este plină cu roşii, produse în cadrul programului ”Tomata”, demarat în urmă cu trei ani, care le-a permis legumicultorilor să aleagă din zeci de soiuri pe cele care merg cel mai bine: Alamina, recomandat pentru culturile din ciclu l şi ciclul ll, în spaţii protejate (sere şi solarii), Kiveli un hibrid extra timpuriu de tomate cu creştere nedeterminată, rezistente şi fructe cu o greutate medie de 180-230 g, Gravitet, un  hibrid de tomate performant extra timpuriu, cu o calitate deosebită a fructelor, fiind foarte apreciat în special de producătorii care îşi valorifică singuri producţia la piaţă, Inimă d Bou roz si roşu, dar şi Siana, un hibrid bulgăresc foarte bun. Sunt doar o parte din soiurile cultivate şi apreciate de consumatori.

Programul ”Tomata”, iniţiat de către Ministerul Agriculturii în urmă cu 3 ani, a făcut adevărate minuni. Peste 100 legumicultori - numai din Vrancea - care doreau, dar nu aveau banii necesari pentru a-i investi în solarii, îngrăşământ natural, substanţe pentru un tratament minim, nepoluant, şi-au văzut visul împlinit datorită banilor accesaţi, 3000 euro pentru 1000 mp de solariu, cu posibilitatea de a-şi vinde marfa la preţul corect, aferent muncii depuse. Demarat în decembrie, programul este pe punctul de a se finaliza prin desfacerea produsului - Roşia -  mult aşteptat de noi toţi. Înainte de a ajunge pe piaţă, specialiştii Direcţiei Agricole Vrancea au dat verdictul.

„Producţia est bună”...! 

- De ce era necesară această verificare? întreb

Verificarea aceasta este pentru faptul că ei, în acest program de minimis, trebuie, până pe 30 iunie să comercializeze 3000 kg. La această evaluare, le dăm speranţa, ca numai si cu cantitatea comercializată de la primele doua etaje, reuşesc să atingă baremul”, spune doamna Rodica Popescu, inspector  la Direcţia Agricolă Vrancea.

Anul acesta, mai mult ca oricând, legumicultorii au folosit în solarii  stupi cu bondari pentru polenizare, în felul acesta făcând mai puţine stropiri cu substanţe pentru stimularea  coacerii.

Anul acesta toată producţia  de tomate, în mod normal cele din solarii, care sunt în programul ”Tomata”, vor fi mai puţin poluate, nocive sănătăţii noastre,  deoarece  polenizarea s-a făcut în mare măsură cu bondari”. 

- A fost un an bun? întreb.

„Un an bun pentru sănătatea noastră”, spune doamna Rodica Popescu, inspector  la Direcţia Agricolă Vrancea.

Familia Gheorghiţă, Alina şi Iulian, din satul vrâncean Făurei, este la al treilea program ”Tomata”, iar rezultatele se văd. Metodele de lucru s-au schimbat mult  în bine, reuşind să scoată pe piaţă produse naturale, de cea mai bună calitate. Dacă Alina provine din familie de legumicultori, Iulian a fost angajat la stat mulţi ani. Într-o zi însă, având terenul necesar şi posibilitatea de a accesa cei 3000 euro, a renunţat la oraş, decis să lucreze zi lumină în ferma familiei. Folosesc 2 soiuri hibride, unul spaniol ALAMINA şi unul olandez - KIWELI, dar şi soiuri româneşti care s-au comportat foarte bine. Pentru polenizare au rămas la metoda tradiţională, cu insectele care vin la plante.Problema cea mare a fost încălzirea solarilor pe timp de iarnă, unde cheltuiala a crescut de la an la an. În primul an au început treaba cu banii pe care-i aveau în casă, dar preţul obţinut  la vânzare n-a fost pe măsura investiţiei. 

- A fost greu? întreb

”Foarte greu. Şi acum muncim ca să recuperăm ceea ce am investit. De la noi pleacă marfa cu un preţ şi pe piaţă ajunge dublu sau triplu”, spune domnul Gheorghiţă.

Unde vindeţi? întreb

„Vând en gros, de acasă”.

Cei care îi cunosc şi apreciază calitatea roşiilor, vin să cumpere de acasă.

Preţul e mai bun decât anul trecut, din ce am auzit. Eu pe piaţă n-o să vând aceste roşii, mai mult le dau de-acasă. Chiar îi invit  să culeagă cu mâna roşiile din solarii.”

- Dumneavoastră mâncaţi curat, sănătos? întreb

Bineînţeles,  asta e şi ideea, să mâncăm curat şi sănătos. De la asta am şi pornit, când aveam copiii mici, îmi doream să nu mâncăm roşii tratate şi stropite cu tot felul de pesticide”, spune Alina Gheorghiţă.

-  Apreciază cel care cumpără? întreb

„Da, apreciază, e mulţumit”, spune domnul Iulian Gheorghiţă. 

Iulian spune că sunt câţiva ani de când mănâncă legume din grădina lui, netratate cu substanţe chimice, iar polenizarea s-a făcut cu insecte, natural. Financiar, nu şi-a putut permite să cumpere bondari. Din soiurile de roşii, pe care le cultivă, apreciază în mod deosebit un hibrid bulgăresc, numit Siana. 

„Aici avem soiul de roşii Siana. Ne place că sunt foarte gustoase. Au un gust cum era odată, iar roşia este potrivit de mare. Are zeamă la salată, se vede că este o roşie bună, foarte gustoasă”.

„Şi este natural tot ce facem, de aici mâncăm şi noi, toata familia şi prietenii care vin la noi”, mai spune Alina, care este convinsă că meseria lor este cea mai frumoasă, iar mulţumirea sufletească este mare. 

În comuna Gologanu, domnul Relu Bivolaru are şi el câteva solarii cu o minune de roşii, tot  în programul ”Tomata”. De pe data de 2 decembrie 2022 este zi şi noapte în solarii urmărind evoluţia plăntuţelor care, acum, au ajuns la al 6, 7-lea etaj, spre satisfacţia legumicultorului care a ieşit deja cu marfa pe piaţă. De mai bine de 20 de ani tot experimentează diferite soiuri din care a ales 20 foarte productive, de bună calitate, cu un gust deosebit, roşii de expoziţie. Cam tot pe atunci, era în clasa a X- a când şi-a făcut primul solariu. 

- Ce roşii cultivaţi? întreb

„Roşii Româneşti, roşii produse de mine, în solariile mele...”

- Aveţi un preţ, unii ar spune pipărat, dar hai să vedem, pe ce vă bazaţi, ce calităţi au roşiile dumneavoastră? întreb

„Roşii cum erau  înainte, la bunica, cu gust, cu seminţe, roşii naturale”.

Cumpărătorii îl ştiu şi abia aşteaptă să vină cu roşii în piaţă.

- Veniţi des? întreb

„Zilnic!” 

- Îl cunoaşteţi  pe domnul? 

„Da, e producător de la Gologanu”. 

- Aţi cumpăra de la dumnealui? 

„Da, roşiile sunt foarte bune, extraordinare. Roşii cu gust, fără chimicale, cu gunoi de grajd, cum se făcea odată...”

- Preţul, cum vi se pare? 

„Da ce, astă iarnă, cum a fost preţul? Preţul e aproape ca astă iarnă, numai că astea sunt cu gust şi alea fără gust”.

- Cumpăraţi numai de la domnul? întreb

„Eu da, eu da! Ia uitaţi, are seminţe? Da! Ia să vedeţi că celelalte n-au seminţe. Are şi zeamă...”

Acasă, la Gologanu, în solariile lui Relu e ca în farmacie, cum spun românii, curăţenie  mare, rândurile de roşii aliniate perfect, înalte până-n tavan, dar mai ales, pline de fructe.  

„Aceasta este roşia Monterosa, spaniolă, cu un gust deosebit, moale...”

- O plăcere s-o mănânci. 

„Exact!”  

- E căutată pe piaţă? întreb

„Este, cum sa nu? Oamenii care au mâncat odată, cumpără apoi mereu...”.

Şi-a dedicat viaţa Roşiei, fiind în branşă de 28 de ani. 

„Am muncit mult, banii i-am reinvestit după cum se vede”, spune domnul Relu Bivolaru.  

- Cum aţi făcut selecţia? 

„Am testat în fiecare an diferite soiuri, de la diferite firme şi am ales ce-a fost mai bun la gust, productiv... Din asta trăiesc, da”.

E pasiune? întreb.

„Este, este.”

7 zile din şapte, până s-au copt roşiile, de la ora 8:00 dimineaţa la 6:00 seara, a fost în solariu.

- Care-i satisfacţia?  întreb

„Te apreciază clienţi, câştigi şi un ban.”

- La ce-aţi renunţat ca să vă implicaţi cu totul?  

La tot..., ce să mai...

- Cât de important este pentru dumneavoastră ca oamenii să mănânce sănătos.

Foarte important de aceea şi încerc să-mi  fac singur seminţe.” 

- De câte ori le trataţi până ajung la cules? întreb

Să zicem, le stropesc înainte de plantare, ulterior odată, de două ori”

- Ce-i mai important pentru dumneavoastră, să vorbiţi despre ceea ce faceţi, sau să faceţi? 

Să facem, normal, vorba multă-i sărăcia omului!”,  mai spune domnul Relu Bivolaru, din Gologanu Vrancea.

Deşi preţul afişat în piaţă pare mare, Relu nu se întoarce acasă cu roşii, niciodată. De ani buni are clienţii lui fideli şi pe bună dreptate, roşiile au un gust divin.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.