Viața satului

FOTO | În Vrancea, lipsa precipitaţiilor pune sub semnul întrebării recolta de păioase

Janine VADISLAV
23 iun 2022 5298 vizualizări

Fermierii vrânceni au început anul agricol 2021-2022 cu dreptul şi cu speranţa că vor obţine recolte la fel de bune ca în 2021, dar lipsa zăpezii de peste iarnă si a ploilor din primăvară le-a dat socotelile peste cap. Deşi au mai fost ploi cu o cantitate de 15-20l/mp în ultima perioadă, deficitul de apă în sol este încă destul de mare, iar rezultatele se văd în câmp, mai ales în partea de sud şi de est a judeţului.

Fermierii mari şi mici se tem că vor pierde din nou bani, cantitatea de grâu la ha fiind estimată - la o primă evaluare - la 1500- 2000 kg/ ha. Cea mai mare temere a oamenilor este că preţul pâinii ar putea creşte din nou. Lipsa precipitaţiilor pune sub semnul întrebării şi recoltele de porumb şi floarea soarelui.

Un spic normal - diferă în funcţie de soiuri -  ar trebui să aibă  între 18-28 boabe. Uitaţi-vă la ăsta, care are 15-16 boabe, să vedeţi unde stăm. Iar ăsta are undeva la 10-12 boabe pe spic,” spune domnul Virgiliu Bobocea, consilier D.A.J. Vrancea, impresionat de situaţia găsită în teren. 

- Ce recoltă estimaţi? întreb

Recolta poate să fie undeva  între 35-50 la sută...”.

- Şi calitatea?

Calitatea va fi slabă, din acelaşi motiv, lipsa precipitaţiilor”. 

În Vrancea s-au semănat 40 000 ha de păioase cu speranţa că agricultorii vor da lovitura şi în acest an. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din câmp. La mijlocul lui iunie grâul trebuia să aibă 70-80 cm. înălţime, iar spicul 7-8 cm. Domnul Florin Cucoş a mizat pe o recoltă bună de grâu investind 4000 lei pe hectar.  Acum se gândeşte dacă scoate măcar un sfert din bani.

Acuma, cum este crescut, e aproape zero”. 

- Mai aveţi ce culege? întreb

Nu, dar nici nu-l prinde combina”.

- Bani pierduţi? întreb

Nu-i vorba doar de bani pierduţi, toate muncile pe care le-m făcut sunt în zadar. N-am avut ploi în primăvară, mă mir şi de ăsta, cât a ieşit: 1 cm. spicul, mai putem mânca pâine de-aicea?”, se întreabă retoric domnul Cucoş.

Oamenii spun că cel puţin în această zonă culturile puteau fi salvate, dacă s-ar fi irigat cu apă din râul Putna, adusă prin Canalul Sturza, canal de care nu  s-a mai interesat nimeni de 30 de ani. Sau din Siret, dacă s-ar fi finalizat lucrările inaugurate cu mare fast de prim- ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, după care, ministrul agriculturii, domnul Petre Daea, „arunca Siretul” pe câmp.

Am ajuns  să ne rugăm la Doamne, Doamne să ne plouă,  să se facă ceva. Uitaţi, e sec, ăsta nu-i bob crescut”, mai spune domnul Florin Cucoş.

Speranţe mari nu sunt nici la orz, hrana de bază pentru animale. Deşi culturile arată mai bine decât cele de grâu, specialiştii spun că spicele au o dezvoltare slabă. 

Greutatea hectolitrică  este foarte proastă. Vor fi producţii  undeva la jumătate, poate chiar 40 la sută,  faţă de anul trecut...” 

- Adică? 

Estimăm  undeva la 2 t/ha”, mai spune domnul inginer Virgiliu Bobocea, consilier D.A.J. Vrancea.

Probleme sunt şi la culturile de porumb şi pe alocuri la floarea soarelui. Deşi au fost ceva ploi în ultima perioadă, deficitul de apă în sol nu s-a micşorat. Culturile sunt monitorizate de către echipele de specialişti din cadrul Direcţiei Agricole Vrancea. ( Janine VDISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.