Viața satului

Foto | În Vrancea, în pragul Sărbătorilor Pascale, miei mulţi, vânzări mai puţine!

Janine VADISLAV
13 apr 2023 10812 vizualizări

Dacă în alţi ani, înainte de Paşti, era „bătaie” pe mieii din Vrancea, anul acesta, fermierii se tem că vor rămâne cu animalele nevândute. Este prima oară când crescătorii de oi spun că n-au primit nici o ofertă pentru export. Or, de acolo venea grosul banilor cu ajutorul cărora îşi acopereau cheltuielile de peste an. Nici pe piaţa liberă vânzarea nu va fi mai mare pentru că, spun analiştii, oamenii nu vor cumpăra mai mult de câteva kilograme de carne de miel, de poftă. În Vrancea, crescătorii de oi spun că au avut un an greu, din cauza secetei care a scumpit foarte mult furajele. Cu toate acestea, mieii, fătaţi în ianuarie au ajuns la o greutate 40-50 kg în viu, datorită rasei foarte bune şi hranei asigurată cu furaje de calitate. Dacă la începutul lunii martie mielul s-a vândut în viu cu 19,5 lei/kg, în două săptămâni preţul oferit de cumpărător a scăzut până la 16,5 lei/kg. 

Domnul Stelu Crancu, fermier din tată-n fiu, are pregătiţi pentru vânzare 200 de miei, rasă de carne şi lapte, dar  este foarte dezamăgit pentru că, până în acest moment, nu a primit nici o ofertă pentru mieluţii lui. Păşunea este limitată, stocul de hrana e pe sfârşite, nu se ştie cum vor face faţă. În aceeaşi situaţie  sunt şi alţi fermieri din Vrancea.

Noi aşteptăm  ca să primim pe ei în jur de 20 lei/kg în viu sau 40 lei pentru sacrificare.  Aşteptăm în primul rând pentru export, iar cei mai micuţi pentru piaţa internă. Preţul cel mai mare ar trebui să fie luat de la export, să acopere cheltuielile. Nu suntem mulţumiţi  nici de cum se fac exporturile de ovine, preferându-se importul de produse în detrimentul exportului”. 

În opinia fermierilor ar trebui să se uşureze exportul, să existe anumite facilităţi  pentru efectuarea exportului de animale unde, Cei care cresc animale, pot recupera o parte din cheltuielile pe care le au cu întreţinerea lor mai mult, ar fi şi crescătorii  stimulaţi în continuare, să crească animale. 

Dacă mă întrebaţi pe mine, ar fi o gură de oxigen pentru zootehnia românească”, mai spune domnul Stelu Crancu

Nici ţările arabe, care cumpărau cei mai mulţi miei, nu se mai înghesuie la uşa fermierilor. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Mioriţa” - Vrancea, spune că la început preţul a fost de 19,5lei/kg viu, fără scăzământ.

După aceea  preţul a început să scadă la 18,5 17,5, 16,5 lei/kg., cum a negociat fiecare. Astăzi  s-au vândut miei în Vrancea  cu 17,5 lei...” 

- E un preţ bun, acoperă cheltuielile care s-au făcut? întreb. 

Nu le acoperă, având în vedere că în Vrancea seceta din 2022 a adus mulţi fermieri în faliment, porumbul a fost la un preţ de 1,8 lei, iar preţul mielului a scăzut. Dar preţul  la miel îl fac cei din ţările arabe. Şi dacă ei nu sunt interesaţi să cumpere multă marfă perioada aceasta, obligat că preţul îl ţin mai jos”, spune domnul ing. Ion Avram - preş. Asociaţia  Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Mioriţa” - jud. Vrancea

Specialiştii în domeniu cred că, până la urmă, preţul cărnii de miel va fi reglat de piaţă.

Trebuie să existe un echilibru ca şi crescătorul să poată  continua activitatea şi cumpărătorul să-şi permită să cumpere o cantitate de carne de miel. Dar, piaţa nu s-a stabilizat ca să fie uniformă şi mai apar şi nişte ani secetoşi, care îi îngenunchează pe unii crescători. Crancu a avut norocul şi priceperea să iasă bine din iarnă. Acum, când să-şi valorifice efectivul de animale sunt semne de întrebare. În această situaţie, piaţa va dicta preţul, pentru că nici cumpărătorii nu sunt înstăriţi.” 

- Se poate Paşti fără friptură de miel? întreb

Nu cred să se poată vreodată, aşa ceva”!

Domnul  doctorul veterinar Dan Lăzărescu este încântat de evoluţia oierului pe care-l urmăreşte şi-l sfătuieşte de 25 de ani, dar se teme că va fi oarecum frânat de problemele cu care se confruntă oierii în general. 

Mieii sunt frumoşi, foarte bine dezvoltaţi, procentul de carne în carcasă este foarte bun la această varietate de ţigaie cu capul negru, care are o capacitate de alăptare şi de creştere a mieilor foarte bună. E păcat că nu-şi poate vinde tot efectivul, care ar putea fi folosit la reproducţie, să populeze alte ferme. Am colaborat foarte bine cu domnul Stelu Crancu în programul  de selecţie, mai ales că aveam şi un nucleu de berbeci la Adjud. Am făcut primele încrucişări şi de aici a mers an de an cu selecţia, care nu se opreşte niciodată”. 

- Se poate Paşti fără friptură de miel? întreb

Nu cred să se poată vreodată, aşa ceva”!

Anul acesta se preconizează ca preţul la carcasa de miel să fie in jur de  35-40-45 lei/kg în piaţă, dar, nu se ştie niciodată de partea cui înclină balanţa norocul...

La final, o urare, „La mulţi ani de Sfintele Paşti!”, cu sănătate  şi bucurii, pentru toţi cei care iubesc animalele, cresc animale, le îngrijesc, iar acolo unde se şi consumă, aceleaşi urări pentru cei care le cumpără, pentru că iubesc laptele brânza, smântâna şi carnea...  Suntem carnivori, dar nu mâncăm niciodată ce iubim.( Janine VADISLAV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.