Viața satului

“Moartea” vinului natural: Guvernul resuscitează BFL-urile

Mihai Boicu
4 mar 2013 4816 vizualizări
Guvernul a redus acciza la BFL-uri de la 100 la 25 de euro la suta de litri.Mai mult, se intenţionează eliminarea accizelor la băuturile care imită vinul.Acestea au produs pierderi de sute de milioane de euro adevăraţilor producătorilor de vin pană în 2010, cand au fost taxate.“Aceste băuturi nu sunt accizate în UE, iar noi trebuie să respectăm nişte reguli. Cei de la Ministerul Finanţelor nu mai au loc de întors”, a declarat Nini Săpunaru, şeful comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, care anunţă modificarea Codului Fiscal în acest sens

Băuturile fermentate liniştite sunt pe punctul de a reveni în forţă, după ce Guvernul Ponta a tăiat de la 100 de euro la 25 de euro acciza pe hectolitru. Pană în 2010, cand nu erau impozitate, BFL-urile au produs pierderi de sute de milioane de euro pe piaţa vinurilor, deoarece erau foarte ieftine şi imitau vinul. Acum, Ministerul Finanţelor vrea să elimine iar accizele, după cum susţine deputatul Nini Săpunaru, pentru că aşa este regula în Uniunea Europeană. Reprezentanţii viticultorilor spun însă că marii producători de vinuri nu mai pot cumpăra vin vrac cu vaporul din alte ţări şi au făcut presiuni pentru reducerea accizei la BFL-uri pentru a obţine iar profituri mari. 
Actuala putere politică pregăteşte încet încet terenul pentru revenirea în forţă a băuturilor fermentate liniştite, celebrele BFL-uri care pot însemna pentru producătorii de vinuri chiar dispariţia. Prin O.G. 8/2013, de modificare a Codului Fiscal, s-a prevăzut nu doar introducerea impozitării la normă de venit pentru agricultori, ci şi o surpriză cat se poate de neplăcută pentru viticultorii din Vrancea şi nu numai. Acciza de 100 de euro la 100 de litri de BFL a fost redusă la doar 25 de euro. Mai mult, acum se intenţionează eliminarea accizei pentru acest băuturi şi revenirea astfel la situaţia dinainte de 2010, cand a fost un adevărat scandal pornind de la surogatele de vin. Se pare că motivul invocat ar fi prevederile de la nivelul UE, spune deputatul Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din cadrul Camerei Deputaţilor. “BLF nu va mai avea accize, pentru că producătorii au caştigat în instanţă. Producţia acestor băuturi se oprise, după care producătorii au mers la nivelul UE şi au obţinut caştig de cauză. Ministerul Finanţelor a venit mai întai cu propunerea de accizare, apoi de neaccizare a BFL-urilor, deoarece aşa au spus cei de la Comisia Europeană. Acest sortiment de băuturi nu este accizat în UE. Odată intraţi în UE trebuie să respectăm nişte reguli. Cei de la Ministerul Finanţelor nu mai au loc de întors”, a declarat deputatul Nini Săpunaru. Potrivit acestuia, Codul Fiscal va fi modificat printr-o ordonanţă de urgenţă.

De la vinul cu vaporul la BFL-uri

Ani de zile viticultorii au cerut accizarea acestor produse foarte ieftine, doar cu denumire de vin, acuzand că le făceau concurenţă neloială, întruct erau vandute cu denumiri şi etichete care înfăţişau struguri, butuci de vie sau crămi viticole. BFL-urile au dispărut de pe piaţă din 2010, atunci cand în Codul Fiscal s-a introdus o acciză de 100 de euro pe hectolitru. Acest lucru s-a văzut şi la încasările Direcţiei de Finanţe Vrancea, care au fost foarte mici după introducerea taxelor. Reducerea la 25 de euro a accizei oferă şansa revenirii pe piaţă a producătorilor acestor băuturi, care le-au adus profituri uriaşe atunci cand inundau piaţa. Se ajunsese ca şi mari producători de vinuri să investească în aşa numitele BFL-uri. Şi contextul actual este favorabil, pentru că nu se mai poate cumpăra vin de oriunde. “Cand am fost la întalnire cu domnul Chiţoiu (ministrul Finanţelor Publice) ni s-a spus că acciza va rămane la 100 de euro, după care s-a redus la 25 de euro. S-a scumpit vinul în toată lumea şi marile firme atunci cand au văzut că nu îl pot cumpăra de la ţărani s-au orientat spre BFL-uri. Vinul de masă s-a scumpit şi se cere şi trasabilitate. Pană acum aduceau vinul cu vaporul şi nu îi întreba nimeni de unde îl au”, spune Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor. Mai mult, acesta susţine că marii producători de vinuri au pus presiuni la discuţii cerand să se introducă accizele şi la vinuri.

Uite scrisoarea, nu e scrisoarea de la CE

Potrivit Codului Fiscal în varianta actuală, băuturile fermentate liniştite au o concentraţie alcoolică ce depăşeşte 1,2% în volum, dar nu depăşeşte 10% în volum sau au o concentraţie alcoolică ce depăşteşte 10% în volum, dar mai puţin de 15% în volum şi la care alcoolul conţinut în produsul finit rezultă în întregime din fermentare. Speculand aceste prevederi, pe piaţă au apărut tot felul de băuturi care nu au nimic cu vinurile decat denumirea, unele fiind fabricate de fapt prin laboratoare. În timp ce actuala putere face referire la prevederile UE, Toader Manole , de la Federaţia Viticultorilor,  spune că în realitate BFL-urile nu există în alte ţări europene şi că eliminarea accizelor este doar rezultatul presiunilor marilor producători. “Aceştia au trimis o scrisoare Comisiei Europene şi, acum vreun an, li s-a răspuns că BFL-urile nu sunt produse naturale, sunt artificiale şi trebuie accizate. Această scrisoare este la Ministerul Agriculturii, dar şi la aceste firme”, spune preşedintele Federaţiei Viticultorilor. (Mihai BOICU)

Nini Săpunaru: “Trebuie să găsim un echilibru între tabere”


Noul proiect al Legii viei şi vinului, despre care Ziarul de Vrancea a scris în numărul de ieri, a starnit îngrijorare între viticultorii din Vrancea, care spun că acesta a fost conceput sub influenţa marilor producători de vinuri din ţară. Licenţierea pentru producerea vinului de masă, discuţii doar cu anumite organizaţii, dar şi alte condiţii greu de îndeplinit pentru podgorenii din Vrancea sunt doar cateva dintre nemulţumiri. Deputatul liberal Nini Săpunaru ar putea avea un cuvant greu de spus în modul în care va arăta în final această lege, întrucat este preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor. “Nu vreau să mă antepronunţ înaintea ca legea să intre în comisie. Am discutat cu toate părţile implicate, Federaţia Viticultorilor, ONIV şi Patronatul Viei şi Vinului. Fiecare are propunerile lui, au interese divergente. Cei de ONIV şi Patronat vor ca vinurile să aibă un fel de timbru fiscal, să nu se mai poate vandă fără timbru. Vom încerca să găsim o soluţie de mijloc, dar în niciun caz nu vom accepta să nu se mai vandă vinul vrac”, a afirmat  deputatul Nini Săpunaru. (M. B.)

Cititi  si :Alarmă în podgorie! Ministerul Agriculturii “îngroapă” viticultorii din Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
punctul pe i., acum 4071 zile, 5 ore, 12 minute, 56 secunde
Daca se v-a tine cont doar de interesele de grupuri nu se rezolva nimic in tara asta , ajuta marii procesatori..dar in schimb v-a suferi micii producatori , nu toti pot sa faca antredepozit fiscal, citeste integral
vinosul, acum 4072 zile, 6 ore, 34 minute, 26 secunde
Ce fata de ******* are Sapunaru asta ,de ce **-* **** ***** ** * * ******* pentru judet si mai ales pentru liberali ca doar bfl-urile tot pe vremea lor sau introdus ,da el nu are habar de viticultura citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.