Viața satului

Alarmă în podgorie! Ministerul Agriculturii “îngroapă” viticultorii din Vrancea

Mihai Boicu
3 mar 2013 162916 vizualizări
Federaţia Viticultorilor atrage atenţia că proiectul Legii Viei şi Vinului trimis în Parlament le pune noi piedici viticultorilor, care pot produce vin dar nu-l pot vinde u pentru a vinde vinuri de masă, aceştia trebuie să se licenţieze la Ministerul Agriculturii u propunerile sunt pe mana deputatului liberal Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor

Ministerul Agriculturii vrea noi condiţii pentru producerea vinurilor, care îi afectează în mod deosebit pe viticultorii din Vrancea. Denumirea de vinuri de masă a fost eliminată din viitoarea Lege a Viei şi Vinului. Pentru a le putea produce este nevoie de o licenţă de la Ministerul Agriculturii. Concret, podgoreanul Ion Gheoghe de la Carligele trebuie să meargă la Ministerul Agriculturii pentru a putea face vin. Propunerile legislative au ajuns la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor, unde vranceanul Nini Săpunaru are şansa de a arăta că în campania electorală nu a făcut doar promisiuni. Federaţia Viticultorilor susţine că proiectul Legii Viei şi Vinului a fost făcut în forma actuală la presiunea marilor firme producătoare de vinuri, care vor fie singure pe piaţă.

Noul proiect al legii viei şi vinului pare a fi făcut după chipul şi asemăntarea marilor producători de vinuri, care au interesul ca micul podgorean să nu-şi poată valorifica strugurii decat în starea lor naturală. După luni întregi de stat la Ministerul Agriculturii, actul normativ a ajuns la Camera Deputaţilor şi va fi luat în discuţie de membrii Comisiei de Agricultură, condusă de deputatul de Vrancea Nini Săpunaru. Aici se va vedea dacă afirmaţiile liberalului din campania electorală potrivit cărora va sprijini viticultura din Vrancea au fost făcute sau nu din cauza alegerilor. Practic, se poate spune că în producţia de vinuri sunt două tabere: marile firme din Romania pe de o parte şi micii producători pe de altă parte, cei mai mulţi în Vrancea, unde sunt 25.000 de hectare de viţă de vie. Primii nu au interesul ca viticultorii să-şi poată vandă producţia decat sub formă de struguri, chiar dacă la aceştia este 85% din vinul ţării. Codul Fiscal nu permite în prezent vinderea vinului decat dacă producătorul este organizat ca o entitate economică. Acesta are de plătit din acest an şi impozit pe norma de venit, fără a primi nicio portiţă de a caştiga ceva în plus evitand birocraţia. Acum Ministerul Agriculturii vrea impunerea unor taxe şi proceduri suplimentare în noul proiect al Legii viei şi vinului, care vor face aproape imposibilă comercializarea în condiţii legale a vinului de către micii viticultori din Vrancea.

Negocieri doar cu asociaţiile agreate

Federaţia Vicultorilor, care reprezintă interesele micilor producători din Vrancea, dar şi din Galaţi sau Iaşi, atrage atenţia că în Legea viei şi vinului în viziunea Ministerului Agriculturii problemele încep chiar de la modul în care sunt reprezentanţi podgorenii. “Noi vrem ca Ministerul Agriculturii să nu-şi mai delege competenţele în domeniul politicii viticole pe termen mediu şi lung unei organizaţii care reprezintă interesele unor producători ce fac concurenţă neloială viticultorilor care reprezintă 85% din piaţă”, a declarat Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor. Acesta spune că în lege a fost trecută ca organizaţie reprezenativă Organizaţa Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), în spatele căreia se află firme importante. “ONIV taie şi spanzură şi îşi subordonează inclusiv Inspecţia Vitivinicolă. Orice organizaţie care este înregistrată juridic este reprezentativă şi se poate discuta cu ei, nu doar cu cine vrea Ministerul Agriculturii. (...) La discuţii am participat şi noi, dar ei fac modificări în lipsa noastră şi după aceea fac presiuni să le acceptăm”, susţine preşedintele Federaţiei Viticultorilor. Aceste probleme la nivelul reprezentării viticultorilor datează de mult timp, iar conservatorul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, le-a “preluat” din mers, cu rezultate dezastruoase după cum se vede pentru viticultura din Vrancea.

Vinurile de masă au fost scoase din noua lege

Vrancea este ţinta marilor producători de vinuri, deoarece aici este o suprafaţă foarte mare de viţă de vie, împărţită la un număr mare de proprietari. Aceştia îşi pot valorifica producţia sub formă de vin doar dacă sunt organizaţi ca agenţi economici, lucru dificil pentru cei care sunt în mediul rural, mulţi fiind persoane în varstă. Decat să cumpere vin din alte ţări atunci cand îşi termină rezervele proprii, unii proprietari de crame ar prefera să ia vin de la ţărani, ceea ce nu este permis de Codul Fiscal în forma actuală. Mai mult, Ministerul Agriculturii redenumeşte vinurile de masă în noua lege şi cere pentru acestea o licenţiere făcută de minister, ceea ce îi afectează cel mai mult chiar pe micii productori. În schimb, pentru vinurile cu denumire de orgine controlată (DOC) sau cu indicaţie geografică (IG) nu se impune această autorizare. “În proiectul de lege vinurile de masă sunt denumite vinuri fără DOC şi IG soi. S-a dat această denumire pentru ca să se poată pune o taxă şi să se obstrucţioneze vanzarea. În lege se spune că vinurile fără DOC şi IG pot fi vandute doar cu licenţă care se dă de către ministrul Agriculturii. Noi vrem ca vinul să se vandă îmbuteliat şi vrac, să se menţioneze soiul şi fără să se plătească în plus. Solicităm ca întreaga cantitate de vin să se comercializeze fără licenţă, pentru care se va plăti o taxă care va ridica costurile de producţie”, spune Toader Manole. Preşedintele Federaţiei Vicultorilor susţine că în Regulamentul 491/2009 al Comisiei Europene sunt prevăzute condiţiile care trebuie îndeplinite, însă autorităţile romane nu vor să-l adopte decat cu schimbări favorabile marilor jucători de pe piaţa vinurilor, cum ar fi dispariţia denumirii de vin de masă. Federaţia Viticultorilor solicită ca în viitoarea Lege a Viei şi Vinului să se menţioneze că sunt vinuri de masă soi şi vinuri de masă amestec.

Impozit da, comercializare ba

Una dintre doleanţele viticultorilor de Vrancea este comercializarea vinului fără restricţii de către micul podgorean. Dacă pană acum guvernanţii spuneau că agricultura nu este fiscalizată, prin introducerea impozitului pe norma de venit viticultorii trebuie să plătească taxe. Cu toate acestea, doar strugurii pot fi vanduţi la liber. Mai mult legile se bat cap în cap. În timp ce Ministerul Agriculturii dă în proiectul Legii Viei şi Vinului posibilitatea persoanelor fizice să se licenţieze pentru a produce vinuri de masă, Codul Fiscal le interzice să vandă vinul. “Fermierul trebuie să aibă bani pentru plata taxelor şi a impozitelor. Drept urmare trebuie lăsat să-şi vandă producţia fie că este sub formă de struguri sau de vin”, a declarat preşedintele Federaţiei Viticultorilor. O altă cerinţă a asociaţiei este ca instituţiile să nu mai treacă direct la plata unor amenzi, ci acestea să aibă şi un rol de îndrumare. Sancţiunile sunt foarte mari şi, potrivit legislaţiei actuale, chiar dacă sunt contestate în instanţă amenzile trebuie mai întai plătite. Proiectul Legii Viei şi Vinului depinde în mare măsură de ceea ce se decide în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor, deoarece în general plenul confirmă propunerile membrilor comisiei. Schimbarea propunerilor Ministerului Agriculturii este dificilă trebuie făcută în condiţiile în care există un lobby intens al marilor producători de vinuri pentru ca legea să iasă în forma dorită de ei. Cei interesaţi îi pot scrie deputatului la următoarele adrese de e-mail: nini.sapunaru@cdep.ro sau pnl.vrancea@yahoo.com. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viticultorul, acum 4071 zile, 10 ore, 31 minute, 45 secunde
Cum nea pricopsit pe noi vrinceni cu senatori si deputati care nu au nici-o legatura cu via si vinul,unde sunt vremurile de altadata cu Saveanu sau TIroiu ,OAMENI GOSPODARI nu ******** ca Sapunaru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.