Viața satului

Ministerul Agriculturii vrea noi reguli de etichetare a vinului

Mihai Boicu
5 aug 2012 1817 vizualizări
Prevederile se aplică vinurilor etichetate după 30 iunie 2012

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a întocmit un proiect de hotărare care modifică Hotărarea 769/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole 244/20012. Prin acest act normativ se stabilesc alte reguli de etichetare a vinurilor liniştite. Prevederile hotărarii se aplică vinurilor elaborare în întregime sau parţial din struguri din recolta acestui an şi a anilor următori şi etichetate după data de 30 iunie 2012. Pentru toate vinurile liniştite (vin, vin cu indicaţie geografică, vin cu denumire de origine controlată, vin licoros) trebuie menţionate obligatoriu volumul nominal, tăria alcoolică, numărului lotului care să permită identificarea datei îmbutelierii. Vinul sec este cel care are mai puţin de 4 g/l, cel demisec are zahăr între 4,01 şi 12 g/l, cel demidulce are zahăr între 12,01 şi 45 g/l, în timp ce vinul dulce are o cantitate mai mare de zahăr. Producătorii de vinuri sunt obligaţi să menţioneze pe etichete menţiunile: "sulfiţi" sau "dioxid de sulf", "ouă", "proteine din ouă", "produse din ouă", "lizozimă din ouă" sau "albumină din ouă", "lapte", "produse din lapte", "cazeină din lapte" sau "proteine din lapte". De precizat că aceste menţiuni se pot înscrie în afara campului vizual în care figurează celelalte indicaţii obligatorii, potrivit proiectului. Obligatorie este menţionarea numelui şi localităţii îmbuteliatorului. Anul recoltei se trece în funcţie de faptul dacă cel puţin 85% din strugurii utilizaţi pentru elaborarea vinului în cauză au fost recoltaţi în cursul anului respectiv. Proiectul de hotărare stabileşte şi modul în care trebuie etichetate vinurile spumante, spumoase, petiante şi perlante. "Nepromovarea acestui act normativ face imposibilă aplicarea prevederilor regulamentelor europene în vigoare referitoare la organizarea comună de piaţă în sectorul vitivinicol", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărare. Acesta trebuie să treacă şi de analiza Guvernului pentru a fi aplicat efectiv producătorilor de vin. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.