Ultima oră

Noaptea minții în Vrancea: Conferința despre discriminare, alungată de la Ateneu

Ziarul de Vrancea
26 feb 2018 4312 vizualizări

Conferința "Women Talk", organizată de un grup de liceeni din Focșani, a stârnit reacții din categoria "noaptea minții"!

Se dorea, cică, ”să se facă, la noi în județ, propagandă homosexualității, lesbianismului și transghenderilor (!) printr-un proiect finanțat de Ambasada SUA!” Dar un grup de ”vigilenți” autohtoni bine organizați a reușit să dea peste cap ”planul imperialiștilor”. Acela de a se amesteca în educația tinerilor noștri cu metodele lor, ”încălcând Constituția noastră”!

(Sub deviza anilor '50, "Imperialist american, căde-ți-ar bomba în ocean", la aproape 30 de ani de la Revoluţie, unora le mai este frică de asocierea cu americanii - un semnal de alarmă tras de câțiva "oameni de bine", crescuţi după "etica socialistă", nicidecum în "decadenţa burgheză").

Totul a pornit de la inițiativa Irinei Novac, elevă a Liceului Teoretic "Emil Botta" din Adjud care, după ce a fost beneficiara unei burse FLEX (Future Leaders Exchange) și a studiat timp de un an în Statele Unite, a vrut să aplice și în Focșani ce a văzut și învățat acolo, în cea mai avansată democrație a lumii. Concret, printr-un articol de promovare, intitulat ”Prima conferință despre drepturile și discriminarea femeii”, care a fost făcut public și prin intermediul Ziarului de Vrancea, Irina Novac și-a anunțat intenția, alături de alți tineri voluntari din liceele vrâncene, de a organiza sâmbătă, 24 Februarie 2018, la Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia” din Focșani, ”prima conferință din estul României al cărei obiectiv este educarea tinerilor despre rolurile de gen, drepturile femeii și combaterea discriminării”.

Problema a apărut în momentul în care intenția Irinei Novac și a voluntarilor liceeni a fost interpretată ca o încercare a acestora de a face propagandă homosexualității, lesbianismului și "transghender-ului" în rândul tinerilor din județ, printr-un proiect finanțat de Ambasada SUA (!!!!). Mai mult, tinerii urmau să participe la acestă conferință fără acordul părinților, încălcând astfel Constituția României, articolul despre libertatea de conștiință, aliniatul 6: „Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.”

Redăm în continuare ce s-a scris zilele acestea despre subiect în mediul online: 

Cum a blocat o conferintă despre discriminare

Niște elevi din Focșani au încercat să organizeze o conferință despre discriminarea de gen și au ajuns să fie ei înșiși discriminați de autorități. Ateneul Popular "Mr.Gh.Pastia" Focsani le-a anulat evenimentul după ce a primit mai multe plângeri de la membri și susținători ai Coaliției pentru Familie. „Eu nu admit în Ateneu să se discute despre homosexualitate, despre lesbianism, despre transghender”, a spus directorul Valentin Gheorghiță.

Evenimentul se numește „Women Talk Conference” și este finanțat de Departamentul de Stat al Statelor Unite printr-un program de schimburi culturale.

Elevii s-au gândit să pună în discuție teme dureroase ale societății. „Am ales să invităm oameni care reprezintă diverse comunități, precum cea romă, LGBT, femei în politică și femei care activează în sporturi considerate de către societate a fi ale bărbaților.”

M-au invitat și pe mine să le povestesc elevilor despre hărțuirea sexuală online, subiectul la care lucrez de un an.

Printre cei cinci participanți era și regizorul Patrick Brăila, membru al comunității LGBT, care și-a schimbat genul de la femeie la bărbat.

> Asta a fost prea mult pentru Baroul Vrancea. Avocații au reclamat autorităților locale încălcarea Constituției, articolul despre libertatea de conștiință, aliniatul 6: „Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.”

Ioan Ivanovici, decanul baroului, ne-a mărturisit că înainte să trimită sesizarea s-a consultat cu Ana-Corina Săcrieru, avocat în cadrul Baroului Vrancea, fata fostului președinte al Judecătoriei Focșani. Săcrieru este și purtătorul de cuvânt al Coaliției pentru Familie.

Cei de la Baroul Vrancea au fost „cei mai plânși”, mi-a explicat inspectorul general Dorin Cristea. Inspectoratul Școlar Vrancea a luat sesizarea baroului, și-a pus ștampila pe ea și a trimis-o în atenția tuturor liceelor din Vrancea. A ajuns la avizierele liceelor ca un document oficial:

Asta nu a fost singura sesizare care a ajuns la Inspectorat.

> Cristi Irimia, consilier județean și membru PNL, a trimis instituției o cerere de informații „in calitate de JURNALIST”, după cum mi-a explicat prin SMS.

(....)

Politicianul jurnalist întreabă Inspectoratul: „Aveti in vedere sa transmiteti o atentionare cadrelor didactice din Vrancea pentru a nu se lasa implicate intr-o actiune care nu are acordul parintilor pentru copii?”.

> Cristi Irimia a candidat și la primăria Focșani, în 2012, susținut chiar de Ioan Ivanovici, decanul Baroului.

> O altă sesizare a venit de la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, al cărei purtător de cuvânt, Ioan Șolea, este și reprezentant al Coaliției pentru Familie. Nu a vrut să stăm de vorbă: „Nu comentăm. Vă mulțumesc”.

Inspectorul Dorin Cristea mi-a zis că a mai trimis sesizare Asociația „Părinți pentru Ora de Religie”, care este membră a Coaliției pentru Familie. Dar purtătorul de cuvânt al asociației spune că nici n-a auzit de eveniment. „Nu știu nimic.”

 Astfel, părea că întreaga societate civilă din Focșani se răscoală împotriva homosexualilor.

Nu a fost greu să convingă directorul Ateneului să anuleze evenimentul: „Noi suntem o instituție serioasă, o instituție publică, eu nu admit în ateneu să se discute despre homosexualitate, despre lesbianism, despre transghender. Mi se par subiecte nelalocul lor”, mi-a explicat la telefon directorul Valentin Gheorghiță.

> Ateneul a găzduit acum o lună un eveniment educativ al Platformei „Împreună”, care promovează referendumul inițiat de Coaliția pentru Familie și are același președinte - Mihai Gheorghiu, directorul adjunct de la Muzeul Țăranului Român.

„Știți foarte bine ce a fost săptămâna trecută la Muzeul Țăranului”, mi-a spus directorul Ateneului și nu a mai vrut să răspundă la restul întrebărilor.

> A doua zi după ce Ateneul a anulat evenimentul, purtătorul de cuvânt al Coaliției pentru Familie, Ana-Corina Săcrieru, a mers la Inspectorat și a participat la o ședință cu directorii școlilor din Focșani. „Atenție cu elevii minori la ce activități participă. Directorii să aibă foarte mare atenție unde se duc elevii”, a rezumat discuția inspectorul Dorin Cristea. “Și Poliția a fost la ședință.”

> Coordonatoarea evenimentului înfierat e o elevă de-a unșpea, care a fost cu bursă într-un liceu din America și s-a întors cu gândul să se implice mai mult în comunitate.

„Am vrut să invit persoane care activează în mai multe domenii. Violența domestică este o problemă extrem de gravă în societatea noastră, stereotipurile despre femeile rome, cum că fac copii doar pentru alocație și nu sunt oameni. Dacă toată lumea se ascunde de problemele astea care există, eu de ce să mă ascund?”, spune ea.

A chemat profesori universitari, activiști pentru drepturile omului și pe mine, jurnalist independent, să le vorbesc liceenilor despre agresiunile sexuale din mediul online. „Revenge porn e o problemă gravă”, mi-a zis. „S-a întâmplat în liceul meu chiar săptămâna trecută”.

Elevii au făcut parteneriat cu Inspectoratul, au lipit în mai multe licee afișe cu conferința și au închiriat o sală la Ateneu. A apărut și un articol în Ziarul de Vrancea: „Prima conferință despre drepturile și discriminarea femeii”.

Apoi, cu trei zile înainte de eveniment, fata a aflat că au fost anulați.

Povestește că a primit un telefon de la responsabila cu proiectele culturale ale ateneului: „A început să-mi spună, pe un ton dezamăgit, că a vorbit cu șeful dumneaei, că nu este de acord cu treaba asta, cum adică să aduc un transexual la conferință?”

Eleva spune că a doua zi a sunat-o și o doamnă de la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea. „Mi-a zis că Patrick nu este om, apoi a dat-o la întors. Mi-a spus că domnul inspector general este foarte indignat.”

După ce i-a trecut sperietura, a mers mai departe cu conferința. A închiriat o sală la Hotel Unirea, în spatele Ateneului. Le-a cerut participanților să vină cu un formular de acord parental semnat, ca să nu aibă probleme constituționale.

> Pentru regizorul Patrick Brăila nu e primul și nici ultimul caz de discriminare.

„Probabil că nici nu consideră că au discriminat. Nici eu n-am știut că am fost/sunt discriminat până n-am aflat ce e discriminarea. Așa și dumnealor. Măcar sunt onești în atitudinea lor discriminatorie, deși mă întristează puțin că nu fac diferența între transfobie si homofobie.”

* Am sunat-o de numeroase ori pe purtătoarea de cuvânt a Coaliției pentru Familie, i-am dat mailuri și SMS-uri, atât pe contactele personale, cât și pe cele ale organizației, dar până acum nu am primit vreun răspuns.

* Ateneul din Focșani e o instituție publică în subordinea consiliului local, așa că am sunat și la primărie, unde m-au purtat dintr-o centrală într-alta - responsabilii erau fie în ședințe, fie în delegații. Până la urmă, purtătorul de cuvânt m-a informat că nu știe nimeni nimic.

Reporter: Venera Dimulescu

Articol preluat de pe site-ul casajurnalistului.ro

 

Citiți și:”Irina Drăgulean a povestit despre participarea la o conferință care a intrat în dezbaterea națională pentru că un grup de adulți n-au avut încredere în discernământul celor 10 tineri organizatori și n-au avut răbdarea să aștepte evenimentul, eventual să participe și apoi să judece. Irina a participat și apoi a povestit pe blogul ei. Copil curajos”-Gabriela Obodariu-contul de facebook

Mulțumim Tatălui Nostru pentru acordul parental

Conferința mult dezbătută zilele acestea, acest Women Talk care i-a ofensat pe mulți cetățeni ai orașului Focșani, printre care preoți, oameni care fac parte dintr-o anumită “Asociație A Părinților Pentru Ora De Religie” și jurnaliști cu influențe politice. Salvatorii comunității. ????

Of și câtă atenție le-am mai dat de am impresia că sunt foarte copleșiți. Vorbesc și eu în calitate de simplu participant, simplu elev care a venit de mână cu mama în caz de vă întrebați dacă sunt și eu una dintre viitorii “infractori” ai țării ce falsifică semnături pentru acorduri parentale. Sper că mama nu și-a falsificat propria prezență, asta ca să nu mai fie nimic de suspectat, avea chiar și buletinul la ea, în caz de rebeliunea jurnaliștilor ar fi suspectat-o de fals de persoană. Imediat ce am întrebat-o pe maică-mea de acasă dacă mă va onora cu prezența ei la o conferință destinată și ei ca femeie și ca mamă și am anunțat-o că o să mai fie și de-al de “leghebete” pe acolo mi-a confirmat foarte simplu că da, o să vină. Pe atunci nu știam că o să îndure frigul într-o sală de abia găsită la Hotelul Unirea, doar fiindcă Ateneul Popular este un spațiu decent care nu-și permite să găzduiască un grup de tineri ce vor să arate comunității și liceenilor că au și alte drepturi și sunt mai presus decât niște “copii obraznici și aroganți”. Replică pe care am auzit-o de cum am intrat în sala unde se ținea conferința respectivă, replică a domnului jurnalist ofensat că nu a fost invitat să ia parte și el la un asemenea eveniment “tupeist”.

Domnului i s-a sugerat să ia un loc, dar asta nu l-a întrerupt să se ducă la organizatorii evenimentului (tineri sub 18 ani) și să se ia puțin de ei ca să le arate cine este șeful cu adevărat. Nu a ezitat să se ducă la una dintre conferențiare și să o agreseze verbal comportându-se superior tocmai pentru că persoana din fața acestuia era o femeie. Culmea fiind că atunci când un bărbat destul de masiv a intervenit cu aceleași replici și același ton pe care fata l-a avut, jurnalistul respectiv a luat o atitudine silitoare și s-a pus ca toți ceilalți oameni pe scaun. Conferința a decurs normal, spectatorii constând nu numai în liceeni, ci și într-un număr considerabil de adulți (părinți), cât și de profesori.După ce ni s-a vorbit despre cazuri de agresiune și discriminare din România, despre egalitatea de șanse între romi și români, între bărbat și femeie, despre drepturile pe care noi le avem și ar trebui să le conștientizăm și despre educația opțională pe care noi ar trebui s-o avem în școli, domnul revoltat se ridică spunând că are “o întrebare”. A urmat un discurs prin care acesta i-a reproșat doamnei că a spus cuvântul “discriminare” doar de 4 ori și “educație sexuală” de 5 ori, iar asta ar invoca faptul că femeia din fața noastră ne spală pe creier încercând să ne spună să nu votăm politicieni misogini. Iar întrebarea? Părinții au început să se revolte asupra lui spunând că “nimeni nu a venit să vă asculte pe dumneavoastră” și “noi vrem educație sexuală în școli“, acesta plecând la pauză, probabil în cea mai mare grabă ca să nu-și uite ideea și să scrie un articol umilitor despre cum “lgbt” ni se bagă pe gât în această comunitate, iar el va aduce informațiile ce vor dezvalui adevarata fata a tinerilor din licee. Informații de care nici nu ai putea spune că sunt interpretate deoarece jurnalistul agitat nu a fost prezent la singurul moment în care s-a vorbit despre drepturile persoanelor trans (pentru ca ce sa vezi, au drepturi) momentul în care regizorul de film a vorbit, așadar informațiile sunt false.

Așa s-a desfășurat conferința, de altfel splendidă și încurajatoare prin ochii unui simplu spectator privind motivul pentru care avem nevoie de conferințe ca Women Talk în Focșani și în toată România.

Articol preluat de pe site-ul :irinadragulean.wordpress.com 

Citiți și:ADEVĂRUL despre ce au fost învățați liceenii din Vrancea la conferința organizată de Ambasada SUA, după ce mulți dintre ei și-au semnat singuri acordurile parentale

Focșani, 24 februarie 2018. Sala de conferințe a hotelului Unirea. Eveniment anunțat drept conferință, în principal pe marginea discriminării femeilor. Organizatori: mai mulți elevi, cu susținerea Ambasadei SUA. Numele invitaților și al organizatorilor nu au relevanță pentru că îmi propun să vorbesc despre tema conferinței, raportat la ce s-a discutat acolo, despre modul de organizare și alte aspecte percepute în mod direct, ca jurnalist prezent la fața locului. Nu vizez PERSOANE, ci FAPTE.

De aceea, nu voi menționa (cu nume și prenume) că unele eleve organizatoare sunt fiice ale unor persoane cu influență în Vrancea și nici faptul că presiunile care s-au făcut pe plan local pentru a se ține conform legii această activitate cu elevi, în ciuda cererilor părinților, depășesc cu mult sfera locală.

Bine de știut: pentru ca o activitate extrașcolară să fie legală, este necesar acordul explicit (scris) al părinților. Asta spune legea. Adică exact ceea ce au precizat asociațiile care apără drepturile copiilor și nu numai. Ce mai spune legea: art. 29 din Constituția României: ”Părinții au dreptul constituțional să iși educe copiii potrivit propriilor convingeri” / art. 487 Cod civil: ”Părinții au îndatorirea de a se îngriji de dezvoltarea psihică a copiilor potrivit propriilor lor convingeri”.

De aici pornesc și mă voi referi, evident, și la transparență, toleranță, (ne)discriminare etc. Voi relata punctual episoade de la evenimentul de ieri, într-o sinteză care să reliefeze evenimentul în sine.

Nu voi atașa articolului înregistrări audio sau video de la eveniment, decât dacă interesul public, așa cum este el prevăzut de legislația în vigoare, o va cere în viitor. Protejarea imaginii elevilor minori reprezintă o prioritate pentru mine în acest moment.

O întrebare: organizatorii au anunțat că evenimentul va fi despre discriminarea femeilor și violența la care sunt supuse de către parteneri. Imaginea și clipul video de mai jos sunt relevante pentru tema conferinței?

Ce s-a întâmplat la conferință și cum i-am perceput eu pe organizatori și pe invitații care au vorbit elevilor:

Unii din invitați au încercat să ducă relativ rapid discuția către o serie de prevederi controversate ale Convenției de la Istanbul, convenție care vrea să instituie o nouă ideologie de gen prin care se contestă sexul biologic, cel cu care te naști așadar, punând accentul pe ideea că ești ceea ce alegi să fii la un moment dat, nu ceea ce te-ai născut.

În plus, s-au prezentat în cadrul evenimentului statistici prin care să se inducă discriminarea și prezentarea stereotipică a bărbaților drept agresori, făcându-se din excepții reguli (18.000 de agresiuni fizice conjugale la un total de peste 6 milioane de bărbați).

Totodată, am constatat că libertatea religioasă ar putea fi limitată, iar dreptul părinților de a-și instrui copiii pare a fi dat la o parte, în condițiile prevederilor Convenției de la Istanbul. (clic AICI pentru mai multe informații referitoare la Convenția respectivă)

EPISODUL 1:

• Inițial, nu mi-au permis accesul la conferință, fiind extrem de nepoliticoși, amenințându-mă că vor chema paza hotelului și sunând la Poliție (oamenii legii NU au venit la fața locului, sesizarea fiind de-a dreptul penibilă).

• Mi s-a spus textual: ”Dvs. nu aveți dreptul să fiți invitat la un astfel de eveniment”. (Să fie oare discriminare din partea celor care organizează un eveniment… anti-discriminare? Fac parte din grupul ziariștilor incomozi pe care trebuie să-i ții departe?

• ”Nu dorim ca evenimentul să fie filmat. Invitații care vor vorbi la conferință nu doresc să fie filmați”…. Hmmm, spui că vrei să vorbești despre discriminare, despre drepturile femeii etc. și nu vrei să faci publică intervenția ta? Ce ai de ascuns?

EPISODUL 2:

• Elevii vin la eveniment, rând pe rând. Unii dintre ei abia atunci primesc acordurile parentale de participare cu care ar fi trebuit să vină de acasă.

• În fața mea, două eleve trec numele părinților pe acordul de participare și semnează în locul părinților. La o altă masă, o elevă procedează la fel. O întreb dacă a semnat în locul părinților. Îmi zâmbește și confirmă că da.

• În acest context, instituțiile abilitate ale statului de drept ar putea verifica lista cu participanții. Dacă-i vor contacta și pe părinți, s-ar putea să aibă multe surprize. Și organizatorii la fel…

EPISODUL 3:

Încep să vorbească persoanele invitate la eveniment (speakerii). Observ că, deși evenimentul este despre discriminare, acest cuvânt este folosit foarte rar în primele 90 de minute ale evenimentului. După amintirea romilor, LGBT este subiectul zilei pentru elevi. Printre alte sfaturi, unul mai concret ca altul… Să ”ascultăm”:

• ”Să nu votați politicieni misogini”

* ”Am fost la proteste când Emil Boc a scăzut salariile”

• ”Convenția de la Istanbul”

• ”Cereți la opționale introducerea Educației Sexuale”

• ”Bărbații au scris cartea aceea (cu referire la Biblie….)”

Concluzie parțială:

Invitații n-au lămurit un lucru: femeile din România care sunt agresate de parteneri sunt agresate pentru că… sunt discriminate? Și cum ne raportăm la agresiunile femeilor asupra bărbaților?, pentru că s-au făcut și referiri la acest aspect, dar doar ca și statistică.

Voi reveni cu celelalte aspecte învățate de elevi privitoare la eliberarea de constrângerile pe care sexul biologic al fiecăruia dintre ei îl poate da! (Cristi IRIMIA)

Articol preluat de pe site-ul :vranceamedia.ro

 

Iată ce a declarat despre ”Prima conferință despre drepturile și discriminarea femeii ”  de la Focșani, pentru site-ul elle.ro al revistei ELLE,  Irina Novac, eleva care a coordonat evenimentul, „Anul trecut am fost în SUA, printr-un program de burse al Departamentului de Stat. Acolo, am avut opțional de feminism și o oră care era obligatorie, unde am studiat pentru un semestru istoria feminismului. Această experiență mi-a deschis ochii și în acel moment am realizat cu câte probleme se confruntă femeile în comunitatea mea. Și nimeni nu făcea nimic în legătură cu asta – doar rol de observator. Așa că am spus că ar trebui să fiu eu acea persoana nebună. Și am fost. Conferința Women Talk a fost un succes, din punctul meu de vedere. În ciuda tuturor răutăților spuse, și tuturor oamenilor și asociațiilor care au încercat să se impună și să ne oprească, noi am continuat. Și nu ne-am oprit – niciodată.”

Irina are 18 ani și o hotărâre care pare să promită doar lucruri bune pentru ea și pentru cei din jurul ei. „Am avut ocazia să lucrez cu niște oameni extraordinari, de la care am învățat multe”, mi-a mai zis. „Văzând suportul tuturor acestor oameni, fie adolescenți, profesori, părinți, speakeri sau persoane pe care nu le cunosc, mi-am dat seama că nimic nu ne poate opri din a ne atinge obiectivul. Așa că formulez aceste mulțumiri public: vă mulțumim pentru toată încrederea acordată. Funcționăm datorita vouă. Semnat: Echipa Women Talk (adică 10 adolescenți cu idei nebune)”, a scris Irina Novac într-un mesaj adresat Ioanei Ulmeanu de la elle.ro.

Citiți și: În Vrancea, Baroul, Inspectoratul Școlar & Coaliția pentru Familie încurajează discriminarea, se opun conferinței Women Talk articolul apărut pe site-ul revistei ELLE despre  „Women Talk Conference” de la Focșani

”Împotriva acestor elevi de liceu s-au dezlănțuit zilele acestea Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Ateneul Popular, Baroul Vrancea, Inspectoratului Școlar, Coaliția pentru Familie, Asociația Părinți pentru Ora de Religie. De ce? Fiindcă au organizat Conferința Women Talk și pentru că ne-au invitat pe noi – Venera Dimulescu, Patrick Brăila, Raluca Negulescu Balaci, Oana Băluță - ca să le vorbim despre stereotipuri, discriminare, inegalitate și drepturi ale femeilor, ale romilor, ale persoanelor trans.

Rușinos că au desfășurat un asemenea arsenal, că au exercitat o așa presiune pentru a opri o mână de elevi de liceu să deruleze un proiect. Înțelegem, da? Elevi de liceu! Uitați-vă la figurile lor ca să vedeți cine este pericol public în Vrancea și cine amenință comunitatea locală.

”-Oana Baluta contul de facebook

Citiți și:Deputatul PSD  Petre Florin Manole, despre incidentul de la Ateneul din Focşani: Radicalizarea grupurilor extremiste afectează drepturile şi libertăţile cetăţeneşti;

 

Elevi hăituiţi de autorităţi fiindcă au îndrăznit să organizeze la Focşani o dezbatere despre educaţia sexuală în şcoli


 

De loc din Păunești, Irina Novac este elevă a Colegiului “Emil Botta” din Adjud, a fost pentru un an în SUA,  în Albuquerque, New Mexico, ca bursieră FLEX, unde a  studiat la Amy Biehl High School Foundation . Ea activează în cadrul clubului de jurnalism Tineret în (re)acţiune și publică în Ziarul de Vrancea. 

Citiți câteva articole publicate în Ziarul de Vrancea de Irina Novac:

Visul meu american;

Visul american la Adjud sau cum am dat provocarea FLEX mai departe!

Galerie foto!!! Vis de liceean: De la Adjud, la Albuquerque, orașul baloanelor colorate;

Zece lucruri care îmi plac în America! De ce nu suntem și noi la fel?;

Experiența unui elev vrâncean: Diferențe între sistemul educațional românesc și cel american​;

Tinerii protestează împotriva violenţei sexuale;

Sunt femeie. Merit respect!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.