Tineret în (Re)Acțiune

Sunt femeie. Merit respect!

Irina Novac
23 mai 2017 5785 vizualizări
De loc din Păunești, Irina Novac este elevă a Colegiului “Emil Botta” din Adjud, iar în prezent se află în SUA,  în Albuquerque, New Mexico, ca bursieră FLEX, unde studiază la Amy Biehl High School Foundation pentru un an. Ea activează în cadrul clubului de jurnalism Tineret în (re)acţiune și publică în Ziarul de Vrancea. 
De loc din Păunești, Irina Novac este elevă a Colegiului “Emil Botta” din Adjud, iar în prezent se află în SUA,  în Albuquerque, New Mexico, ca bursieră FLEX, unde studiază la Amy Biehl High School Foundation pentru un an. Ea activează în cadrul clubului de jurnalism Tineret în (re)acţiune și publică în Ziarul de Vrancea. 

Numele meu este Irina Novac, m-am născut ca să mă mărit cu un bărbat ”bine”, să stau la cratiță toată ziua și să am grijă de copii, timp în care el pune pâinea pe masă.  Nu, nu, permiteți-mi să rectific. Numele meu este Irina Novac, m-am născut femeie, vreau să fac parte din schimbare și să trăiesc într-o lume în care a fi de sex feminin este ceva pozitiv și nu un dezavantaj. De asemenea, voi spune niște lucruri care probabil nu vor fi înțelese sau acceptate de câțiva care o să le citească. Dacă te afli printre acele persoane, te rog frumos să închizi ziarul sau fereastra online, fă-ți o cafea, un ceai, apoi du-te până la cineva drag ție care are sâni și ovare, uită-te la ea, gândește-te de ce o iubești, apoi te invit să revii și să citești din nou. Dacă asta va schimba ceva în tine, mă bucur, ești de-al meu/de-a mea. Dacă nu, atunci îmi pare rău, nu suntem pe aceeași undă. Da, știu; să-ți schimbi concepția este un procedeu foarte greu, care necesită foarte mult timp și trebuie să lucrezi pentru asta. Eu am încredere că peste câțiva ani, voi putea spune că am început schimbarea prin acest ce am scris aici.

                               

 

        

         Voi începe acest articol cu un cuvânt pe care mulți nu îl știu sau nu îl înțeleg, ori pe care mulți îl interpretează greșit, inclusiv cele sau cei care se consideră: ”feminism”.

 

Totuși, ce este feminismul?

 

Feministele sau feminiștii (da, pot fi și bărbați) sunt acei oameni minunați care consideră femeile EGALE cu bărbații; menționez, femeile egale cu bărbații, nu superioare. Într-adevăr, femeile sunt superioare bărbaților din niște puncte de vedere, așa cum și ei sunt mai bune decât ele din niște puncte de vedere. Când zic egal, mă refer că merită aceleași drepturi. Acum, am o mică provocare pentru voi: dacă ești femeie și conduci, gândește-te de câte ori ai fost înjurată și claxonată în trafic, chiar dacă era sau nu vina ta? Dacă ești bărbat și conduci, gândește-te de câte ori ai înjurat o femeie în trafic, doar pentru faptul că... era femeie? Da, da, ”femeile nu sunt bune la condus”. Îmi pare rău, dar mă tem că trebuie să te contrazic aici: poate unele chiar nu sunt bune, dar nu mi-e rușine nici cu bărbații. A fi ignorant în trafic nu e ceva de care să fii mândru, și a da vina pe femei face situația și mai rea. Acum, să ne gândim la lucruri puțin mai dureroase și mai profunde. În America, 1 din 5 femei este violată de către persoane de sex masculin. În România, o femeie este violată la fiecare 4 ore. Adevărat, bărbații sunt și ei violați, cu siguranță în procente mult mai mici, iar majoritatea de persoane de același sex. Imaginează-ți: prima este mama ta, a doua este sora ta, a treia este mătușa ta, a patra este verișoara ta, a cincea este nepoata ta. Care dintre ele va fi ”aleasa”? Da, știu, ”e imposibil”; și totuși, este?

 

”Fusta era prea scurtă”

 

Noi, fetele, femeile, mergem pe stradă și deodată auzim un claxon sau un fluierat, ne întoarcem, și vedem un individ, pe care nu pot să îl numesc bărbat, cum salivează și face remarci demne de un om care nu a stat o zi la școală. De fapt, să nu jignim persoanele care nu au educație, poate că unele dintre ele nu au avut posibilități. Și cine este învinovățit, în cele din urmă? Femeia, normal, pentru că era îmbrăcată ”provocator”. Dacă se ajunge la ceva mai grav, adică ceea ce am menționat mai sus, desigur, este vina femeii. ”Îi ieșea fundul în evidență”, ”Fusta era prea scurtă”, ”Flirta cu mine”, „Nu a zis nu’!” sunt replici pe care le auzim atât de des de la violatori, încât le-am învățat pe de rost. Acum, să ne gândim... dacă acea fată era soția, sora, mama, bunica, verișoara, cumnata, nepoata ta? Sună bine? Nici eu nu cred. De când am ajuns în SUA, singurii care fluieră fetele pe stradă sunt oamenii fără adăpost. Vrei să fii ca ei? Te rog, ești invitatul meu.

 

Nu vă mai învățați fetele să ”stea ca fetele”

 

         Acum, să discutăm despre rolul femeii în familie și societate. În România, guvernul lui Grindeanu are 9 femei din... 26. Iar acum unde suntem? Ne plângem zi de zi că nu trăim o viață bună, că guvernul e corupt, că parlamentarii nu ne reprezintă interesele, dar refuzăm să votăm unii candidați pentru că sunt femei. Studii recente arată că femeile fac o treabă mai bună decât bărbații când vine vorba de leadership.  Bine, acum nu zic că toate femeile sunt făcute pentru asta, întotdeauna există excepții de la regulă.  Într-adevăr, femeile pot fi și ele corupte, femeile pot să facă decizii care nu sunt tocmai bune, femeia poate să facă aceleași greșeli pe care un bărbat le face. Foarte mulți oameni își cresc copiii învățându-i că mama face de mâncare și are grijă de tine, iar tata aduce pâinea pe masă, dar vedem în ziua de azi cum de multe ori, femeia aduce mai multă ”pâine” pe masă, dar concepția noastră este că tot bărbatul e șeful.

 

PS: Să nu mă înțelegeți greșit, nu spun că cine aduce mai mulți bani trebuie să fie șeful, ci consider că nu ar trebui să fie un șef și că deciziile ar trebui luate la comun.

         În același timp, femeia este văzută ca firavă, o ființă plăpândă al cărei rol este să fie frumoasă; bărbatul este văzut ca masculul feroce, cu mâinile murdare de muncă, care este creierul familiei. Totuși, este greșit dacă este invers? Este greșit dacă amândoi au mâinile murdare de la muncă? Este greșit dacă amândoi sunt creierul familiei? Indiciu: NU! Nu este greșit. Nu vă mai învățați fetele să ”stea ca fetele”, să se comporte ”ca o fată”, să se îmbrace în vreun fel anume. Lăsați-le să decidă pentru ele, pentru că vă asigur, au și ele un creier și cu siguranță știu să îl folosească. Nu le mai spuneți fetelor că nu o să le ia nimeni la măritat dacă nu știu să gătească sau nu le place să facă curat prin casă. De ce nu îi învățati și pe băieți să gătească? Învățați-le pe fete cum să repare lucruri prin casă. Mai bine învățați-le să fie oameni de valoare, să trateze pe toți egal, să nu judece și să aibă grijă de ele.

 

Promit că o să ...

 

          Cred că ar trebui să mă opresc, chiar dacă aș putea să continui pentru pagini și pagini. Acum, dacă sunteți părinte, repetați după mine: promit că o să îmi învăț fiica să fie un om de valoare, să vorbească atunci când ceva nu este în regulă, și o să o încurajez mereu în alegerile pe care le face. Dacă ești băiat, repetă după mine: promit că o să respect fetele din jurul meu, nu contează vârsta, nu contează cum arată sau ce relație am cu ele; promit că nu o să le judec niciodată pentru cum se îmbracă, o să le consider egale cu mine, nu o să le fac nimic rău și o să le iubesc necondiționat. Dacă ești fată sau femeie, repetă după mine: promit că o să mă iubesc și respect pe mine însămi, o să ajut alte fete/femei care sunt abuzate sau care nu sunt tratate așa cum merită; promit că o să respect oamenii din jurul meu, fără să țin cont de sexul lor și că o să sar înainte de fiecare dată când ceva nu este în regulă. 

         Ok, încă o provocare și promit că termin: duceți-vă la o persoană de sex feminin din viața voastră, îmbrățișați-o, spuneți-i căt de mult o apreciați și ajutați-o dacă are nevoie. (Irina NOVAC)

 

De loc din Păunești, Irina Novac este elevă a Colegiului “Emil Botta” din Adjud, iar în prezent se află în SUA,  în Albuquerque, New Mexico, ca bursieră FLEX, unde studiază la Amy Biehl High School Foundation pentru un an. Ea activează în cadrul clubului de jurnalism Tineret în (re)acţiune și publică în Ziarul de Vrancea. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.