Ultima oră

Alai de demintari la inaugurarea stației de repompare de la Haret

Janine VADISLAV
30 mai 2018 2739 vizualizări

Premierul Viorica Dăncilă, ministrul Agriculturii Petre Daea si Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, au participat astazi la punerea în functiune a Statiei de Repompare 5 Haret, care va asigura - in premieră - apă pentru irigatii din canalul Siret-Bărăgan. În prima etapă, statia de la Haret va asigura apa necesara unei suprafete de peste 700 hectare. Suprafata poate creste în urma solicitărilor venite din partea fermierilor. Potrivit specialiştilor, la finalul investitiei se vor iriga 2 milioane de hectare de teren agricol din judeţele Vrancea, Buzău,  Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi.

Lucrările la statia de la Haret au fost finalizate în 1988 iar zece ani mai târziu, în 1998, au fost finalizate lucrările la cele două agregate de pompare.  Utilajele au fost inundate în 2006 când motoarele de la pompe au fost complet acoperite de apă. În urma solicitărilor din partea fermierilor din zona Mărăsesti, conducerea Ministerului Agriculturii a alocat fondurile necesare pentru reabilitarea statiei, a instalatiei electrice si a celor două agregate de pompare. Lucrările începute în acestă primăvară au fost finalizate cu o lună mai devreme. 

VIORICA DĂNCILĂ - prim ministrul Romaniei:„Esta chiar o zi istorica. Pornirea acestor lucrari pe Siret - Baragan,  chiar reprezinta un inceput foarte bun pentru agricultura romaneasca. Sper sa putem continua acest lucru si cele 2 milioane (ha) prevazute in programul de guvernare  sa devina o realitate.”

PETRE DAEA - ministrul Agriculturii:”. Am trecut de jumatate, am ajuns la 1.2 milioane,iar aici ARUNCAM pentru prima data SIRETUL  pe câmp”

In acest moment fermierii vranceni iriga peste 3000ha, in opinia premierului acesta fiind un inceput foarte bun. Suprafata insă poate creste daca vin noi solicitari din partea fermierilor

VIORICA DĂNCILĂ - prim ministrul Romaniei:„Avem acum 3.5km. Vom merge pina la 6 km si speram sa continuam investitiile pentru ca atunci cind pornesti ceva trebuie sa  duci la bun sfârsit.”

Statia de repompare de la Haret nu a functionat niciodata. Din momentul in care s-au terminat lucrarile ea a fost doar in probe. Ministrul Daea spune ca aici investitia se ridica la un miliard de lei si reprezinta: punerea in functiune a  statilor de decolmatare, curatarea  sectiunilor de scurgere, reprofilarea  canalelor acolo unde a fost necesar, lunginea  acestei retele de irigatii, punind canal linga canal, insemnind drumul  pina la Berlin si inapoi. 

PETRE DAEA - ministrul Agriculturii :”Iată că, după atâția ani de zile, ducem  apa de la Siret  la (...) Vrancea. Vrancea este o zona extrem de secetoasa, practic este un pol al secetei. Din nefericire, aici se intilnesc si  seceta si fenomenele extreme ( grindina) . Evident, acum exista posibilitatea ca sa ducem apa la plante.”

Unul dintre fermierii care beneficiaza de acest sistem de irigatii este inginerul Gelu Scutaru, care are in acest moment o ferma model, cu relatii comerciale in toata tara, dar si in Olanda. 

ing. GELU SCUTARU - fermier:”În total sunt 63ha: 30ha nuc, 14 ha cires, 17ha afine. (rep) Va extindeti? Da, daca reusim sa facem fata cu forta de munca, pentru ca e o mare problema, daca se modifica legislatia.”

Ministrul Agriculturii Petre Daea spune ca sunt prevazute  in viitorul apropiat 435 milioane euro care vor fi folosite pentru reabilitarea sistemelor secundare de irigatie ( la fel de importante ca si cele principale )aflate pe proprietatile  fermierilor. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.