Ultima oră

ÎPS Ciprian a slujit la Biserica ”Sf. Nicolae Vechi”

Valentin Muscă
25 aug 2013 3926 vizualizări
Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului şi Vrancei a revenit duminică la Focşani. De această dată a slujit la Biserica ”Sf. Nicolae Vechi”, cunoscută ca Mănăstirea lui Ştefu, după numele căpitanului de cazaci Ştefan

Acesta a ridicat în Focşanii Munteniei, pe locul Schitului «Sfântul Nicolae», înfiinţat după 1650 de monahul Filotei, o mănăstire. La începutul secolului al XVIII-lea a fost închinată Mănăstirii «Adormirea Maicii Domnului» din Râmnic, iar câţiva ani mai târziu unei mănăstiri din Sinai. După 1700 a fost construită biserica pe care o vedem astăzi, cu hramul «Sfântul Nicolae» întrucât la 1695 biserica de lemn a pierit într-un incendiu. Perioada de glorie a «Mănăstirii lui Ştefu» a fost secolul al XVIII-lea. Spre sfârşitul acelui secol mănăstirea decade, iar incendiul din 1854 a distrus bună parte din clădirile rămase în picioare, cu excepţia bisericii. Lăcaşul a cunoscut şi perioade când a fost închis şi puţin a lipsit ca în timpul regimului comunist să fie demolat. Dacă astăzi este în picioare se datorează credincioşilor şi unor slujitori cu har şi dragoste, dintre care amintim pe Oprea Ionescu, Nicolae Ionescu, Gheorghe Popescu şi Nicu Ivan, ultimul fost deţinut politic în lagărele comuniste între 1948-1953, care a lăsat o frumoasă istorie: "Monografia Bisericii Sf. Nicolae Vechi din Focşani până la 1985" (Focşani, 2007). Întrucât ÎPS Ciprian a început să cunoască din ce în ce mai bine viaţa bisericească din Focşani, cu toate minunile ei, prin proprii ochi şi nu din poveştile siniştrilor consilieri de altă dată, probabil, când va verifica inventarele parohiilor din Focşani, va cere protoiereilor să-i explice cum a fost posibil schimbul de terenuri, prin care parohia ”Sf. Gheorghe” a cedat Protoieriei, 7500 mp în strada Caragiale. Aceasta la rândul ei a dat la schimb acest pogon unui om de afaceri din Focşani, de la care a primit doar (antenţie !) 400 mp pe locul actualei catedrale de la Ceasul Rău. Aţi citit bine : 7500 într-un cartier liniştit, devenit între timp zonă rezidenţială, în schimbul a 400 mp în mijlocul unei intersecţii, adică de 20 de ori mai puţin! Cu siguranţă, până în prezent ÎPS Ciprian nu a aflat de această afacere imobiliară bisericească sau este manipulat de noua gardă, altfel s-ar fi întâmplat mişcări serioase prin Focşani, unde domneşte veşnicul dolce farniente de pe vremea defunctului Epifanie! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
criticul, acum 3896 zile, 15 ore, 33 minute, 23 secunde
Frumoase comentariile cenzurate! RUSINE!!
JOHN, acum 3896 zile, 17 ore, 31 minute, 12 secunde
Vine des in orase, la tara nu prea calca, miroase a tarani, poate vine si la Fitionesti la ,, prietenul " lui.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.