Ultima oră

Astăzi este Ziua Universală a iei. Tu ai o ie în garderobă?

Silvia Vrînceanu Nichita
23 iun 2013 9430 vizualizări
De Sanziene femeile sunt invitate să poarte o ie, indiderent unde s-ar alfa în lume, pentru că “ia este o icoană a feminităţii româneşti”


Astăzi este “Ziua Universală a iei”, bluza tradiţională romanească, o iniţiativă pornită pe reţeaua de socializare Facebook, de la comunitatea “La Blouse Roumaine”, care şi-a luat numele după celebra pictură a artistului francez Henry Matise. Cunoscutul pictor francez a fost fascinat de bluza românească pe care a cunoscut-o datorită prieteniei cu pictorul Theodor Pallady şi pe care a imortalizat-o într-o serie de tablouri. Pentru a celebra superba ie tradiţională, ţesută şi bordată cu atata iscusinţă de bunicile şi străbunicile noastre, comunitatea online “La Blouse Roumaine”, care numără peste 24.000 de membri, a demarat o campanie internaţională pentru decretarea “Zilei Universale a Iei” în data de 24 iunie, de Sânziene. Iar de Sanziene femeile sunt invitate să poarte o ie, indiderent unde s-ar alfa în lume, pentru că “ia este o icoană a feminităţii româneşti”, după cum spun promotoarele acestui proiect. Iar Vrancea nu putea lipsi de pe harta aceste frumoase iniţiative, pentru că se mandreşte cu unul dintre cele mai frumoase costume populare din ţară. La Vintileasca, fetele din sat, alături de mame şi bunici şi-au propus astăzi să poarte bluza tradiţională a zonei la festivităţile organizate în sat. Iar la serbarea de sfarşit de an şcolar, zeci de copii au venit la şcoală îmbrăcaţi în portul tradiţional ramnicean.
 

Nu se mărita fata care nu ştia să coasă o ie


De un colorit deosebit, cu mult roşu, verde şi negru, ia de la Vintileasca este cusută cu fir de lană, în relief, pe panză ţesută la război. Stănica Apostu, în varstă de 73 de ani, mai are acasă un război de ţesut moştenit de la mama ei iar tinerii vin adesea să vadă cum se lucrează portul tradiţional. Stănica Apostu a făcut şi demonstraţii pentru documentarele făcute în zonă de televiziuni şi spune despre straiele populare că sunt o adevărată comoară, de care nu s-ar lepăda niciodată. Pe vremea ei, fetele îşi lucrau singure cămăşile cu care ieşeau la horă sau de Paşte, la biserică, acesta fiind un indicator că “fata este bună de măritat”. La Vintileasca funcţionează şi un atelier de ţesături tradiţionale coordonat de profesoara Stana Georgescu Apostu, o secţie exterioară a Şcolii Populare de Artă de la Focşani. De altfel, profesoara Stana Georgescu este cea care a avut iniţiativa de a marca în satul ei “Ziua Universală a iei”, cămaşa tradiţională a zonei fiind una de o frumuseţe aparte, care diferă de cele din alte sub-zone etnofolclorice ale Vrancei. Ziarul de Vrancea salută iniţiativa şi se alătură din punct de vedere jurnalistic proiectului spunînd cititorilor frumoasa poveste a iei, o piesă care nu ar trebui să lipsească din garderoba niciunei femei. Aşadar, îmbrăcaţi-vă astăzi cu ie, fotografiaţi-vă şi trimiteţi imaginea comunităţii “La Blouse Roumaine” de pe Facebook, dar şi redacţiei noastre. “Îmbracă planeta în ia romanească!”, iată îndemnul “La Blouse Roumaine”, comunitate care propune bluza tradiţională românească ca brand de ţară. (Silvia VRÎNCEANU)

 

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.