Ultima oră

Muzică, oameni curioşi şi istorie la “Noaptea Muzeelor”

Silvia Vrînceanu Nichita
19 mai 2013 1255 vizualizări
În jur de 400 de persoane au trecut sambătă seara pragul secţiei de Istorie şi Arheologie a Muzeului Vrancei, unde au putut face o incursiune în istoria zonei noastre, de la vasele şi idolii din lut din epoca neolitică, pană la aristocraţia sofisticată a secolului trecut

Cea mai admirată a fost o colecţie de rochii şi accesorii ce au aparţinut doamnelor din Focşaniul interbelic, însă vizitatorii au putut vedea şi obiecte care au aparţinut unor personalităţi emblematice ale Focşaniului, dar şi documente ale administraţiei oraşului. Merită remarcată o invitaţie la o şezătoare culturală organizată acum un secol la Teatru, dedicată “Focşănencelor din trecut”. Cu banii adunaţi din biletele de intrare s-au cumpărat atunci cărţi pentru biblioteca oraşului. Îmbucurător a fost faptul că printre vizitatori s-au aflat şi mulţi copii interesaţi să afle că lumea nu a început împreună cu ei. Melomanii s-au putut bucura de un concert de muzică clasică pregătit special de Orchestra de Cameră Unirea, dirijată de Vincent Gruger. Soliştii serii au fost Liviu Topală (flaut), Vasile Calmîş (clarinet) şi Sorin Lupaşcu (corn). În ciuda faptului că un aparat de aer condiţionat ar fi asigurat o atmosferă suportabilă în timpul concertului, artiştii s-au descurcat de minune, iar muzica de epocă a răsunat din nou în casele familiei Alaci, negustori armeni din secolul 19. Duminică seara, orchestra a făcut bis la Adjud, în cadrul primului concert care a avut loc în oraşul de pe Trotuş. Puţini ştiu că Muzeul de Istorie a fost înfiinţat în 1928, de către directorul de atunci al liceului Unirea, profesorul Alexandru Georgiade. În timpul evenimentului “Noaptea Muzeelor” intrarea în muzeu a fost liberă, însă în restul timpului un bilet de intrare costă 4 lei. Detalii suplimentare despre colecţiile muzeului găsiţi pe site-ul www.muzeulvrancei.ro. (Silvia VRÎNCEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.