Ultima oră

Conjuncţia între Lună şi planeta Jupiter poate fi văzută duminică la Observatorul Astronomic din Galaţi

Silvia Vrînceanu Nichita
14 apr 2013 1683 vizualizări
Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi invită pasionaţii de astronomie să admire duminică, între orele 20,00 - 22,00, pe cerul de seară, în partea vestică a bolţii cereşti, o conjuncţie între Lună şi planeta Jupiter, a anunţat, sâmbătă, coordonatorul Observatorului Astronomic, Ovidiu Tercu.

Potrivit acestuia, cu ajutorul telescoapelor din dotare se va putea observa planeta Jupiter cu cei patru sateliţi galileeni, dar şi Luna, cu spectaculosul ei relief selenar, munţi şi cratere. "Conjuncţiile sunt fenomene astronomice vizuale, care se manifestă printr-o apropiere aparentă strânsă între două sau mai multe corpuri cereşti. În cazul particular al conjuncţiei din seara de 14 aprilie, aparent Luna se va găsi în apropierea planetei Jupiter, între cele două corpuri fiind o separaţie minimă de două grade, ceea ce înseamnă lăţimea a două degete, ţinând mâna întinsă. Chiar dacă aceste conjuncţii nu au o valoare ştiinţifică deosebită, din punct de vedere educativ şi estetic, sunt fenomene ce nu trebuie ratate', a declarat Tercu.  Accesul publicului se face, duminică, începînd cu ora 20.00, preţul unui bilet fiind de 3 lei. Observatorul Astronomic se găseşte la etajul doi al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, lângă Planetariu. Observatorul astronomic este cel mai mare şi mai modern observator public şi educaţional din România, fiind primul observator public cu acoperiş tractabil din ţară, potrivit prezentarii de pe site-ul propriu. Aici se poate vizita şi fotoexpoziţia permanentă “Descoperă singur Universul”. Terasa de observaţii astronomice este cea mai mare din România, cu o suprafaţă de 250 mp. Din pacate judetul Vrancea nu are un observator astronomic unde cei pasionaţi de astronomie să beneficieze de observaţii astronomice de calitate. Pentru că astronomia nu este predată în şcoli şi licee, singurul loc unde se poate învăţa despre acest domeniu sunt observatoarele astronomice, planetariile şi cluburile de astronomie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Redactia, acum 4035 zile, 7 ore, 51 minute, 36 secunde
Din informatiile noastre, nu exista un club de astronomie in Focsani. Era un Club de Astronomie in cadrul Scolii Panciu, dotat si cu un mic telescop.
seby, acum 4035 zile, 23 ore, 8 minute, 24 secunde
In Focsani este club de astronomie?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.