Ultima oră

Nou acord pentru reducerea preţului convorbirilor în roaming, inclusiv a serviciilor de date

Silvia Vrînceanu Nichita
20 mar 2013 895 vizualizări
Costurile utilizării telefoanelor mobile, a celor de tip smartphone şi a tabletelor în timpul călătoriilor în UE vor scădea de la 1 iulie, conform unui acord între deputaţii europeni şi guvernele naţionale votat de Parlamentul European.

Noile reguli vor permite clienţilor, pentru serviciile de roaming, să opteze pentru un operator diferit faţă de operatorii interni, precum şi deschiderea pieţei pentru alţi operatori, întărind astfel concurenţa şi determinând scăderea preţurilor.  Noul text va intra în vigoare la 1 iulie 2012, înlocuind astfel regulamentul din 2007, care expiră la 30 iunie 2012. Acordul a fost adoptat cu 578 voturi pentru, 10 împotrivă şi 10 abţineri.
"Utilizarea dispozitivelor mobile în străinătate rămâne scumpă. Pe durata vacanţelor de vară, cetăţenii europeni vor putea profita de tarife mult mai favorabile. Parlamentul a reuşit să obţină preţuri mai mici pentru serviciile de roaming pentru consumatori şi, în special, pentru serviciile de date în regim de roaming. În plus, din iulie 2014, consumatorii vor putea să îşi aleagă un alt operator decât cel naţional. Noul regulament va permite de asemenea deschiderea pieţei pentru noi operatori şi creşterea concurenţei", a declarat raportoarea Angelika Niebler (PPE, DE), în dezbaterea din plen de miercuri.

 Noi plafoane pentru preţurile convorbirilor în roaming

Ca urmare a presiunilor făcute de deputaţii europeni, costul utilizării serviciilor de date va fi limitat la un plafon de 70 de eurocenţi per megabit de la 1 iulie 2012 şi va fi redus până la 45 de eurocenţi în 2013 şi la 20 de eurocenţi de la 1 iulie 2014. în prezent nu există limite fixate pentru preţurile pe care operatorii le pot factura pentru serviciile de date mobile (a se vedea tabelul de mai jos). Noile încadrări de tarife pentru apelurile vocale vor reduce costul unui minut de apel până la 29 de eurocenţi de la 1 iulie 2012 şi la 19 eurocenţi începând cu iulie 2014, de la preţul maxim de 35 de eurocenţi existent în prezent. Costul mesajelor scrise va scădea de asemenea de la 11 cenţi (preţul maxim actual) la 9 cenţi începând cu 1 iulie a acestui an şi până la 9 eurocenţi începând cu 1 iulie 2014.

Prevenirea "şocului facturii"

Alertele în UE pentru evitarea aşa-numitului "şoc al facturii" vor fi extinse, adresându-se şi consumatorilor care călătoresc în afara UE, după cum se arată într-o informare a Parlamentului European. Începând cu 1 iulie 2012, consumatorii vor primi un mesaj de avertizare atunci când suma convorbirilor se apropie de 50 de euro într-o lună (fără TVA), dacă reţeaua operatorului străin este compatibilă.

Creşterea competitivităţii pe piaţa de roaming

Noul acord propune pentru prima dată măsuri pentru creşterea concurenţei. Începând cu 1 iulie 2014, consumatori vor avea dreptul de a alege, dacă doresc, servicii interne şi servicii de roaming separat, de la operatori diferiţi, păstrându-şi acelaşi număr de telefon. Aceştia nu vor putea fi facturaţi în plus pentru schimbarea operatorului, iar operatorul naţional va fi obligat să îşi informeze clienţii cu privire la aceste drepturi.
De asemenea, de la 1 iulie 2012, operatorii de reţele mobile virtuale, de exemplu cei care nu au propriile reţele, vor avea dreptul de a accesa reţelele altor operatori la preţuri en gros pentru a oferi servicii de roaming. Aceasta va încuraja cât mai mulţi operatori să concureze pe piaţa de roaming.

Ce urmează

Noile reglementări vor fi adoptate de Consiliu în iunie şi se vor aplica cu efect direct în toate statele membre de la 1 iulie 2012. Comisia Europeană trebuie să revizuiască funcţionarea acestor reguli până la 30 iunie 2016.

Tarifele cu amănuntul (facturate consumatorilor) fără TVA
     în prezent    1 iulie 2012    1 iulie 2013    1 iulie 2014
               
Date (per megabit)    -    70 eurocenţi    45 eurocenţi    20 eurocenţi
Apeluri efectuate
(per minut)    35 eurocenţi    29 eurocenţi    24 eurocenţi    19 eurocenţi
Apeluri recepţionate (per minut)    11 eurocenţi    8 eurocenţi    7 eurocenţi    5 eurocenţi
SMS (per SMS)    11 eurocenţi    9 eurocenţi    8 eurocenţi    6 eurocenţi


Plafoane en gros (facturare între operatori) fără TVA
     în prezent    1 iulie 2012    1 iulie 2013    1 iulie 2014
               
Date (per megabit)    50 eurocenţi    25 eurocenţi    15 eurocenţi    5 eurocenţi
Apeluri telefonice (per minute)    18 eurocenţi    14 eurocenţi    10 eurocenţi    5 eurocenţi
SMS (per SMS)    4 eurocenţi    3 eurocenţi    2 eurocenţi    2 eurocenţi
 
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.