Ultima oră

Naarghita, condusă pe ultimul drum de cei ce i-au îndrăgit muzica

Silvia Vrînceanu
28 feb 2013 8051 vizualizări
Admiratorii şi-au amintit de „fenomenul Naarghita” şi au aplaudat-o pe drumul fără întoarcere

Naarghita, regina muzicii indiene, supranumită în epoca ei de glorie “Cenuşăreasa din Vrancea”, a fost condusă ieri pe ultimul drum de rude şi admiratori. Pe numele său real Maria Amarghioalei, Naarghita s-a născut pe 14 ianuarie 1939 în comuna Pufeşti. „Fenomentul Naarghita” a început după 1960, după ce Maria Amarghioalei s-a angajat în corpul de balet al Teatrului de Revistă "Constantin Tănase". În scurt timp a ajuns să cante în toată ţara şi să primească oferte de la Bollywood. La invitaţia Indirei Gandhi, prim-ministrul Indiei, Naarghita a vizitat New Delhi, unde a avut ocazia să-l cunoască pe idolul său, celebrul actor şi regizor indian Raj Kapoor, din ale cărui filme şi-a inspirat cariera. Cei doi au devenit foarte buni prieteni. "M-am rugat la Dumnezeu să nu-mi ceară mâna. Îmi anulam cariera,.. Am respectat România şi India la fel de înalt. Până la 1 milion de dolari mi s-au oferit numai pentru un interviu şi un cântec", povestea cântăreaţa într-o emisiune tv. Presa centrală a relatat că una dintre cele mai mari lovituri din viaţa Naarghitei a fost decizia Elenei Ceauşescu de a-i interzice să mai călătorească în India. Retrasă din prim-planul vieţii publice de peste 20 de ani, Naarghita a trăit modest şi discret. Dovada că oamenii nu au uitat-o a fost numărul mare de admiratori care au dorit să îi aducă ieri un ultim omagiu şi care i-au oferit ultimele aplauze. Cei ce au venit la înmormantare au adus fotografii, reviste şi ziare din perioada sa de glorie. Cititorii noştri şi-au amintit de concertul pe care Naarghita l-a susţinut la Casa de Cultură din Focşani, în anii 80, cand oamenii se călcau în picioare pentru a cumpăra bilete. Naarghita, care a încantat lumea cu muzica şi dansul ei timp de trei decenii, îşi va dormi somnul de veci alături de mama ei, în Cimitirul Bellu din Bucureşti. Naarghita a decedat marţi seara, la 74 de ani, în garsoniera sa din Bucureşti, după ce inima i-a cedat. A fost găsită de nepotul ei întinsă pe pat, cu televizorul deschis. (S. VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cosmy de la Paunesti , acum 4080 zile, 20 ore, 36 minute, 4 secunde
An ultimi 2 ani miam ingropat mai multi prieteni ce miau fost alturi si am ajuns sa cred ca nici o persoana nu moare atata timp cat inca cineva se mai gandestge la acea persoana care ia fost alaturi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.