Ultima oră

(Galerie foto!!!) Opera Traviata de Verdi, premieră istorică pentru oraşul Focşani

Silvia Vrînceanu Nichita
26 feb 2013 3726 vizualizări
Orchestra de Cameră Unirea a anunţat în cadrul concertului de aseară că în martie vom avea prima operă pusa în scena la Focşani u Traviata, compusă de Giuseppe Verdi, este inspirată din romanul “Dama cu camelii” u oboistul Valentin Ghiţă de la Orchestra Naţională Radio a fost rasplatit cu o ... ploaie de aplauze


Vrancenii amatori de muzică clasică au petrecut şi aseară două ore agreabile în compania Orchestrei de Cameră Unirea din Focşani. Cel care a făcut să vibreze sala de spectacole a fost oboistul Valentin Ghiţă de la Orchestra Naţională Radio, unul dintre cei mai activi muzicieni ai generaţiei sale. Valentin Ghita a interpretat admirabil Concertul pentru oboi şi orchestră de coarde în do major, de Antonio Vivaldi, pentru care a fost răsplătit cu multe aplauze, oferind spectatorilor şi cateva “bisuri”. Melomanii au mai ascultat sublima parte a 4-a (Adagietto) din Simfonia 5 a lui Gustav Mahler, unul dintre cei mai importanţi compozitori postromantici şi dirijori ai tuturor timpurilor. Dirijorul Vincent Gruger le-a explicat spectatorilor notele emoţionalei Adagietto ce datează din perioada frumoasă a muzicii clasice, în care maiorul Pastia îşi imagina superba sală de spectacole a Ateneului. Concertul pentru oboi şi orchestră de coarde, de Alessandro Marcello, l-a adus iarăşi în prim-plan pe Valentin Ghiţă cu oboiul său duios, amintind spectatorilor de coloana sonoră magnifică a filmului sfaşietor de romantic, „Anonimul veneţian”. La final orchestra a interpretat minunata Serenadă a lui Antonin Dvořák, care a meritat toate aplauzele melomanilor, între care, fapt îmbucurător, s-au aflat şi mulţi tineri. Clujean de origine, invitatul special al Orchestrei Unirea a studiat oboiul la Bucureşti şi Berlin, cu profesori renumiţi. A fost distins de cinci ori cu prestigiosul Premiu întâi la concursurile Naţionale de oboi. În 2005 a fost invitat de către The Bombay Chamber Orchestra Society pentru a preda studenţilor din India. Din 2009 este oboist principal al Orchestrei Naţionale Radio şi în paralel colaborează cu importante grupuri muzicale private, între care şi Camerata Regală.


Nu rataţi “La Traviata” de Verdi


Orchestra Unirea a anunţat aseară că pregăteşte prima operă care se va pune în scenă la Focşani, duminică, 24 martie, de la ora 19:00. Este vorba despre spectacolul Traviata de Verdi, dedicat centenarului artistului, care se va juca în cadrul Galelor Teatrale Focşănene. Traviata (în italiană La traviata) este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi, inspirată din romanul lui Alexandre Dumas fiul, “Dama cu camelii”, care spune povestea celebrei curtezane pariziene "Violetta Valery". Dacă nu vreţi să rataţi deosebitul eveniment ar trebui să vă rezervaţi din timp bilete. Dirijorul Vincent Gruger (foto dreapta) ne-a declarat aseară că, după ştiinţa sa, este pentru prima dată cand se pune în scenă o operă la Focşani, invitaţi fiind zece tineri artişti ai Operei Naţionale din Bucureşti. Să sperăm că proiectul va mobiliza autorităţile municipale pentru ca Orchestra Unirea să organizeze un spectacol reuşit. (Silvia VRÎNCEANU)


Iată compoenta Orchestrei care a sustinut concertul de aseară:
 

Dirijor : Vincent GRÜGER     

Solist:     Valentin GHITA

 

Vioara I  Violoncel     

Cristian BALAŞ  - concertmaestru      Constantin CHETREANU

Valentina COŢOFANA       Emeric  GHERCĂ

Andrei ONOFREI               Simona DROANGĂ

Alexandra DUMITRIU      

Ciprian SÎCINSCHI            Contrabas

Cristian OLARIU                 Ciprian  CĂRARE

      Stelian DIMA-RĂSMERIŢĂ

Vioara II         

Alexandru CRIŞAN            Pian

Alexandru TIMILIE            Ozana KALMUSKI-ZAREA

Daniela NITĂ         

Remus MIHAI    

Sara STROICI    

     

Viola 

 Iulian BOLOG         

 Ilinca SBÂNŢU       

 Sorin  GEORGESCU   

Alina  BULIGA   

Violonistul Cristian BALAŞ  - concertmaestru al Orchestrei Unirea

Aplauzele, cea mai mare rasplata a artistilor




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.