Ultima oră

Video!!! In memoriam:„Mircea Dinutz nu şi-a pus niciodată fotografia în revista pe care a dirijat-o”

Silvia Vrînceanu Nichita
24 feb 2013 7201 vizualizări
„Nu mă obsedează posteritatea, nici nu cred prea mult în ea, dar îmi place să-mi imaginez că voi lăsa - în urma mea - un semn, oricât de modest. E tot ce îmi doresc”. Mircea Dinutz

 

 

Din 19 februarie 2013, Mircea Dinutz s-a mutat în posteritate. S-a dus la ceruri să le facă şi îngerilor o revistă, să le scrie despre scriitorii vrânceni şi nu numai, să le întocmească vreo „tabletă de duminică” sau măcar una „de toate zilele”, să le povestească „d’ale democraţiei” pământene ori să le alcătuiască nişte „anamneze necesare”. A lăsat aici, jos, sute de „semne” presărate prin numeroase reviste din întreaga ţară, prefeţe şi postfeţe, ediţii critice, opt cărţi de autor şi trei în colaborare – niciunuia dintre aceste „semne” neputându-i-se adăuga adjectivul „modest”. Doar lui însuşi: nu şi-a pus niciodată fotografia în revista pe care a dirijat-o, nu şi-a trecut niciodată numele pe copertă, nu a acaparat spaţiu tipografic mai mult decât oricare alt colaborator. Acum, neaşteptat şi nedrept, mai ales mult prea nedrept, facem o excepţie: vorbim despre Mircea Dinutz. Din nefericire, vorbim la timpul trecut!

„Critic literar sobru şi elegant, elevat în discursul său evaluator, prea puţin dispus a face anume concesii (rabat) în judecata sa, dar şi fără tentaţia unor exerciţii encomiastice gratuite” (Constantin Cubleşan), „unul dintre campionii anonimi ai bunului-simţ”, „onest şi discret”, „observator imparţial faţă de cărţi şi autori” (George Bălăiţă), „singuratic, timid, dar mândru, ferit de găşti literare şi parti-pris-uri colaterale” (Liviu Ioan Stoiciu), care „nu-şi trădează vocaţia, dar nici nu se lasă trişat de neaveniţi” şi „sesizează repede artificiul, improvizaţia” (Ionel Necula), „critic temperat, echilibrat, cu dreaptă măsură, onest şi obiectiv, cu ironie fină, subtilă” (Maria Niţu), care „lucrează cu onestitate şi echilibru la o mai dreaptă receptare a valorilor clasice şi contemporane” (Theodor Codreanu), realizând o „analiză pertinentă, minuţioasă şi obiectivă a realităţii literare” (Gheorghiţă Mocanu), „critic autentic, deplin profesionist («de meserie»!) şi de prim-plan” (Adrian Botez),  practicând „un  demers  critic,  competent  şi pasionat” (Iordan Datcu), „un om de cultură solidă, clasică şi modernă, şceţ parcurge cărţile cu acut simţ de observaţie”,„analist fin, devotat, echilibrat, încărcat de virtuţile unui om de cultură, care a citit operele, din copertă în copertă, ale celor chemaţi la judecata istoriei literare”, dotat cu „un simţ diabolic de a discerne lucid acolo unde mulţi dau verdicte de la înălţimea pixului” (Şerban Codrin), „o valoare critică – fie că e profesor în literatură, fie că e critic literar, fie că e eseist sau publicist”,  „exigent, dar şi generos, orgolios (nu suportă mediocritatea «populară»)”, care „a reuşit, încet-încet să pună ordine în literatura vrânceană” (Liviu Ioan Stoiciu), de o „probitate profesională de cea mai bună calitate”, „unul din acei critici care au capacitatea de a demonstra convingător, cu argumente solide în plan estetic, de unde şi până unde scriitorul luat în discuţie îşi întinde compasul propriei afirmări” (Constantin Cubleşan).
Ne rămîne nouă, cei care mai zăbovim pe aici o vreme, ca, în memoria lui Alexandru Deşliu şi a lui Mircea Dinutz – cărturarii de elită ai Vrancei care au înfiinţat revista Pro Saeculum, recunoscută şi respectată la nivel naţional, să le ducem mai departe munca, semn că ei continuă să trăiască în mintea şi în inimile noastre. 

Cuvantare rostită astăzi, la mormantarea profesorului, publicistului şi criticului literar Mircea Dinutz de către colega sa de la revista Pro Saeculum, Prof. Dr. Rodica Lăzărescu.

 

In memoriam MIRCEA DINUTZ

MIRCEA DINUTZ -  (24 septembrie 1948 – 19 februarie 2013)
 
 La 19 februarie a.c., s-a stins din viaţă scriitorul, publicistul şi criticul literar Mircea Dinutz, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
 
Născut la Bacău la 24 septembrie 1948, Mircea Dinutz a urmat Facultatea de Filologie de la Institutul Pedagogic (1967-1970) şi Facultatea de Limba şi Literatura Română (secţia latină) din Bucureşti (1971-1975). După absolvire, a lucrat în câteva oraşe din ţară, din 1984 stabilindu-se în Focşani. Împlinirea menirii de dascăl a cunoscut-o, ca profesor titular, la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” şi la Colegiul Naţional „Unirea”, activitatea didactică fiindu-i încununată cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ în grad de Ofiţer, pentru abnegaţia şi devotamentul puse în slujba învăţământului românesc” (2004).
 
A publicat peste 500 de articole de critică literară, cronică de întâmpinare, eseuri, recenzii, articole de opinie, pamflete în numeroase reviste din întreaga ţară („Caiete critice”, „Convorbiri literare”, „Viaţa Românească”, „Ateneu”, „Acolada”, „Vitraliu”, „Literatorul”, „Bucovina literară”, „Vatra veche”, „Plumb”, „Spaţii culturale”, „Ex Ponto”, „Argeş” ş.a.). Din 2008, a fost redactorul-şef al revistei focşănene „Pro Saeculum”.
 
A semnat prefeţe şi postfeţe, a alcătuit patru ediţii critice, a elaborat, în colaborare, monografiile „Virgil Huzum” şi „Ioan Larion Postolache”, precum şi lucrarea „Textul literar. Orizonturi de lectură”.  A publicat volumele: „Marin Preda – Patosul interogaţiei” (1997), „Popasuri critice” (2001), „Florin Muscalu” (2007), „Tablete de duminică” (2008), „Ioan Dumitru Denciu” (2009). „Scriitori vrânceni de ieri şi de azi” (2011), „D’ale democraţiei” (2012) şi „Anamneze necesare” (2012).
 
     Dumnezeu să-l odihnească în pace!
 
     prof. dr. RODICA LĂZĂRESCU
 
critic şi istoric literar, scriitor

 

PRECIZARE: Dintr-o eroare de editare ce va fi remediata numele domnei profesor Rodica Lazarescu a fost inlocuit in mod eronat in materialul video cu al doamnei Nina Desliu, coordonatorul revistei Pro Saeculum.


 


 

 

Sriitorul si criticul literar Constantin Calin de la Bacau a vorbit despre colegul de breasla Mircea Dinutz


Prof. RODICA LĂZĂRESCU,  critic şi istoric literar, scriitor, secretar de redactie al revistei Pro Saeculum, buna prietena a regretatului Mircea Dinutz, ii aduce acestuia un omagiu.


Preotul Capra, parohul Bisericii “Sfantul Dumitru” de pe strada Eroilor, l-a zugravit in cuvinte calde pe omul si scriitorul Mircea Dinutz, de care era apropiat. Acesta a spus ca Mircea Dinutz va fi pomenit la slujbe, acesta fiind "fiul parohiei.


 

"Tizii" Costica Neagu si Stefan Neagu la mormintarea lui Mircea Dinutz

Sotii Elizia si Vasile Lefter, colegi profesori, au fost, de asemenea, prezenti la funeralii

Scriitorul Liviu Ioan Stoiciu (dreapta), poetul Paul Spirescu (mijloc) alaturi de un alt coleg.


Publicistul vrancean Ioan Dumitru Denciu. Criticul litera Mircea Dinutz a scris despre scriitorul vrincean Ioan Dumitru Denciu, care a declarat ca a ramas "fundamental taran", unul stăpânit de „mirajul învăţăturii”, in cadrul colectiei "Scriitori vrinceni contemporani", Editura Terra Focsani, 2009.

O floare, o amintire, o lacrima...


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Cosmy de la Paunesti , acum 4085 zile, 34 minute, 27 secunde
Ma bucur ca am avut sansa unei zile de toamna tarzie,in timp ce venisem in vizita la Focsani de * cunoaste personal pe domnul Mircea,si cum numele dansului ne duce cu gandul la Mircea cel din cartile citeste integral
V.L., acum 4085 zile, 21 ore, 56 minute, 31 secunde
Doamna Silvia Vrinceanu e un gazetar de prima mană.Isi ia informatia direct si * transmite mai repede decat oricine.Reportajul -informatie ii este prieten bun si tine vrancenii la curent cu toate citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.