Ultima oră

VIDEO!!! Politicienii au făcut paradă la funeraliile ÎPS Epifanie Norocel

Silvia Vrînceanu Nichita
10 ian 2013 7773 vizualizări
24 de înalţi prelaţi, peste 100 de oficialităţi şi în jur de 2.000 de credincioşi au participat la funeraliile ÎPS Epifanie Norocel, care a trecut la cele veşnice de ziua Sfantului Ioan Botezătorul u Patriarhul Daniel, care a oficiat slujba de înmormantare, a subliniat că Arhiepiscopul a fost un mare susţinător al construirii Catedralei Mântuirii Neamului, eparhia Buzăului şi Vrancei fiind în topul celor mai mari donatori de bani u Gigi Becali a plans la înmormantare şi a povestit de relaţia privilegiată pe care a avut-o cu fostul ierarh, în vreme de Marian Oprişan s-a văzut la tv ţinand de colivă

Înaltpreasfinţitul Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, decedat luni, la varsta de 80 de ani, a fost înmormantat ieri, slujba de prohodire fiind oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. ÎPS Epifanie a păstorit timp de 30 de ani peste 700 de mii de credincioşi din eparhie. Unii dintre aceştia au îndurat de la primele ore ale dimineţii gerul de afară ca să fie părtaşi la ultimul drum al Înaltului prelat. În jur de 2.000 de credincioşi, între care foarte mulţi preoţi, călugări şi 24 de ierarhi au participat la funeralii. Înaintea oficierii slujbei înmormântării, Preafericitul Părinte Daniel a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău. Alături de Patriarh au slujit Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Accesul în catedrală a fost permis doar preoţilor şi oficialităţilor invitate, în timp ce credincioşii au putut urmări slujba pe un ecran amplasat în curte. La un moment dat, unui bărbat de 60 de ani aflat în curtea catedralei i s-a făcut rău, fiind nevoie de intervenţia unei Ambulanţe, care l-a transportat la spital. Acesta i-a emoţionat pe cei prezenţi pentru că îşi făcea cruce chiar şi cand era urcat în Salvare. Între cei prezenţi s-a remarcat şi primul preot hirotonisit de Epifanie, ajuns acum la o varstă venerabilă.


Înaltul ierarh a redevenit simplu călugăr


Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, alături alţi înalţi ierarhi ai BOR, a oficiat Sfânta Liturghie înaintea oficierii slujbei înmormântării ÎPS Arhiepiscop Epifanie

Părintele Patriarh Daniel, alături de un sobor de ierarhi membrii ai Sfântului Sinod al BOR, a oficiat slujba înmormântării. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Arhiepiscopului a fost purtat pe braţe la sfârşitul slujbei în jurul catedralei după care a fost depus în cripta pe care acesta şi-a pregătit-o din timpul vieţii. „Slujba de înmormântare a fost făcută după o rânduială liturgică specială. Pentru că ierarhii ortodocşi sunt călugări, slujba prohodirii lor este una deosebită, caracterizată prin simplitate, smerenie şi nădejde în Înviere”, după cum scriu colegii noştri de la Jurnalul de Buzău. Cu toate acestea, credincioşii nu au putut să nu remarce opulenţa şi bogăţia veşmintelor preoţeşti. Înaltpreasfinţitul Epifanie a purtat straiele arhiereşti cu care a slujit pe timpul vieţii dar şi însemnele arhiepiscopale: cârja, crucea, engolpionul şi mitra. În timpul slujbei, ierarhii au amintit de făgăduinţele pe care monahul Epifanie le-a făcut înaintea lui Dumnezeu şi a obştii din care a făcut parte. Slujba a fost asemănătoare celei care se face la Prohodul Domnului. Trupul a fost îngropat în cripta placată cu marmură roz, peste un strat de pământ reavăn.


Gigi Becali a vorbit despre ÎPS Epifanie


La căpătâiul celui trecut la cele veşnice s-au aflat reprezentanţi ai administraţiilor celor două judeţe, Buzău şi Vrancea, parlamentari şi clerici dar şi oameni simpli, credincioşi care l-au cunoscut pe arhiepiscopul locului. La funeralii au participat circa o sută de oficialităţi şi oameni politici din judeţele Buzău şi Vrancea, între care primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi, prefecţii celor două judeţe, viceprimari, preşedinţii de Consilii Judeţene din Vrancea şi Buzău, Marian Oprişan şi Cristi Bîgiu, potrivit Mediafax. La slujbă a ajuns şi Gigi Becali. Patronul echipei Steaua a mers direct la căpătâiul lui Epifanie Norocel unde a stat preţ de câteva minute, timp în care a plâns, s-a rugat şi totodată şi-a luat “adio” de la Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. “Pe 14 decembrie, Î.P.S Epifanie m-a chemat la ziua lui, dar nu am putut ajunge pentru că a trebuit să îmi iau în primire mandatul de parlamentar. După aceea, m-a tot căutat să ne întâlnim şi pe 6, de Bobotează. Înainte să moară, mi-a dat un telefon să ne întâlnim la o mănăstire din Vrancea”, a declarat Gigi Becali.  Acesta a mai declarat presei că se ştia de mulţi ani cu ÎPS Epifanie, pe care l-a caracterizat ca fiind “spiritual, glumeţ, un om pe care nu-l puteai refuza”. Becali a mai spus că i-a oferit ierarhului două vaci, pe care le-a dus la o mănăstire din eparhie, ştiind că acestuia îi place foarte mult să bea lapte proaspăt. Mai mult, fostul europarlamentar PRM a declarat că mama sa i-a cusut un rand de haine arhiepiscopului, pentru care “ÎPS Epifanie a fericit-o”. Becali a părăsit catedrala înainte de finalizarea procesiunii.


Oprişan s-a lăudat pe Facebook că a fost la înmormantare


La funeralii a participat şi o numeroasă delegaţie din Vrancea, în frunte cu prefectul Cătălin Kanty Popescu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan. În timpul slujbei religioase, Oprişan a stat în primele randuri, alături de colegul său din USL, parlamentarul Gigi Becali, potrivit unei fotografii postate de reprezentantul CJ pe Facebook. Oprişan a postat şi un mesaj pentru ÎPS Epifanie, alături de cateva fotografii în care apare alături de patriarh. “L-am cunoscut pe Înalt Preasfinţitul Epifanie Norocel iar astăzi (ieri – n.r.) am venit la Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului" din Buzău pentru a-i aduce un ultim omagiu şi pentru a cinsti memoria celui care a fost pentru ortodoxia românească un apărător şi un păstrător vrednic al dreptei noastre credinţe strămoşeşti. Dumnezeu să-l aibă în grijă în ceruri!”, se arată în mesajul lui Oprişan. Din alaiul lui Oprişan a făcut parte şi senatorul Cristian Dumitrescu, vicepreşedintele Senatului, acesta fiind oficialitatea cu cea mai înaltă funcţie în stat, care a participat la funeralii. Preşedintele Traian Băsescu a trimis o coroană de flori.


Lăudat de Patriarhul Daniel


În această criptă va odihni trupul Arhiepiscopului Epifanie Norocel

Din cei 80 de ani de viaţă, Epifanie a slujit biserica 65 de ani mai întâi ca monah apoi ca profesor şi stareţ iar în 1982 a fost întronizat episcop al Episcopiei Buzăului şi Vrancei. Patriarhul Daniel a subliniat în cuvântul său că părintele Arhiepiscop Epifanie a fost un mare susţinător al construirii Catedralei Mântuirii Neamului, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei fiind între primele trei eparhii din ţară (după Bucureşti şi Sibiu) în ceea ce priveşte contribuţia la colecta naţională pentru realizarea acestei lucrări. "Înzestrat cu un veritabil simţ practic, preasfinţitul Epifanie Norocel s-a preocupat de îngrijirea a numeroase biserici şi de construirea unui impresionant număr de biserici în Arhiepiscopie. A fost un mare susţinător al construirii Catedralei Mânturii Neamului, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei fiind printre primele trei eparhii din ţară, după Bucureşti şi Sibiu, în ce priveşte colecta pentru construirea acestei catedrale", a spus Preafericitul Daniel, în discursul său susţinut după slujba de înmormântare. Despre arhiepiscop au vorbit şi alţi colegi şi subordonaţi. Arhiepiscopul Epifanie Norocel a murit în seara zilei de 7 ianuarie în timp ce se îndrepta spre Mănăstirea Brazi de lângă Panciu, în urma unui embolii pulmonare. Apropiaţii săi spun că acesta îşi simţise sfarşitul, iar în dimineaţa zilei de Sfantul Ioan S-a împărtăşit. Timp de 40 de zile în toate lăcaşurile de cult din eparhie va fi doliu iar cel care va conduce ca locţiitor al lui Epifanie Arhiepiscopia este PF Daniel. După trecerea celor 40 de zile Sfântul Sinod va organiza alegeri pentru alegerea unui nou arhiepiscop, pentru care au început deja să se tragă unele sfori.

Grupaj coordonat de Silvia VRÎNCEANU


Marian Oprişan, langă Gigi Becali la funeraliile Arhiepiscopului Epifanie

Politicienii vranceni s-au îngrămădit să participe la înmormantarea Arhiepiscopului Buzăului şi Vrancea, Epifanie Norocel, care a avut loc astăzi la Buzău.

Printre cei care l-au condus pe ultimul drum pe Arhiepiscop s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, şi primarul Focşaniului Decebal Bacinschi, dar şi o parte dintre parlamentarii de Vrancea. În timpul slujbei religioase, Marian Oprişan a stat alături de colegul său din USL, parlamentarul Gigi Becali, potrivit unei fotografii postate de reprezentantul CJ Vrancea pe facebook. Oprişan a pus şi un mesaj pentru Epifanie. “L-am cunoscut pe Înalt Preasfinţitul Epifanie Norocel iar astăzi am venit la Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului" din Buzău pentru a-i aduce un ultim omagiu şi pentru a cinsti memoria celui care a fost pentru ortodoxia românească un apărător şi un păstrător vrednic al dreptei noastre credinţe strămoşeşti. Dumnezeu să-l aibă în grijă în ceruri!”, se arată în mesajul lui Oprişan de pe pagina de socializare. Lăsand la o parte însemnătatea evenimentului de la Buzău, considerăm că măcar la funeralii politicienii ar trebui să se adopte o mai mare decenţă şi reţinere în a-şi promova mediatic imaginea. (I. CREŢU)

În timpul slujbei religioase, Marian Oprişan a stat alături de colegul său din USL, parlamentarul Gigi Becali, potrivit unei fotografii postate de reprezentantul CJ Vrancea pe facebook.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
credinciosul, acum 4126 zile, 1 ora, 48 minute, 45 secunde
Ma intreb si va intreb de ce Oprisan a luat un preot din jud.Buzau sa duca coroana Consiliului judetean Vrancea stiind ca intre securistul,bolsevicul decedat si preot era o antipatie grozava,preotul citeste integral
Ganga Ana, acum 4127 zile, 10 ore, 32 minute
Iar voi cei ce stiti sa scrieti aflati ca doar voi puteti sa fiti razatori! Un om cu 2 grade de cultura e bine sa nu fie razator in fata bunului simt! Asta lipseste mediocrilor bunul simt!
Ganga Ana, acum 4127 zile, 10 ore, 39 minute, 22 secunde
Odihneasca-se in pace! Nu avem dreptul sa-l judecam ci doar sa ne rugam, sa nu-l dam uitarii pentru ca merita! Avem o pierdere colosala...si sper ca cine il va inlocui nu-si va bate joc de munca citeste integral
marc, acum 4128 zile, 3 ore, 9 minute, 36 secunde
Indiferent ce ar fi fost in trecut,securist,nesecurist, ne/politician,a fost pion principal in ridicarea multor biserici care acum ,,voi´´ cei care il vorbiti de rau va duce-ti sa ma rugati la citeste integral
Oana, acum 4129 zile, 3 ore, 38 minute, 58 secunde
Eu doar in Cel de Sus mai am incredere, stiu ca exista si ne palmuieste la timp ca sa platim aici.oana
Amenophis, acum 4129 zile, 5 ore, 18 minute, 16 secunde
EXTRAORDINAR, MAI RAMANEA SA IL INMORMANTEZE SI CU ONORURI MILITARE PE MARELE BOLSEVIC HULPAV; BINE CA NU S A DAT ORDIN SA SE ARBOREZE DRAPELELE IN BERNA CA NE FACEAM DE TOT RASUL
relu, acum 4129 zile, 6 ore, 1 minut, 25 secunde
Inca unul care consolideaza talpa iadului.Daca ar fi sa plateasca pentru ce a facut in viata si sa dea inapoi spagile primite pentru parohii s-ar mai echilibra deficitul de buget republican.
ionel, acum 4129 zile, 8 ore, 47 minute, 21 secunde
Fratilor, ce a fost pana acum a fost, EPOCA EPIFANIE A LUAT FINAL!!! Este cazul sa discutati in Adunarea Eparhiala, in Sinodul Mitropolitan si in Sf. Sinod, despre infiintarea unei episcopii la noi, citeste integral
saracu, acum 4129 zile, 12 ore, 45 minute, 42 secunde
Cat castiga astia de sunt asa da bine imbracati?
radu portiță, acum 4129 zile, 16 ore, 36 minute, 45 secunde
Vazandu-l pe Oprisan cu laba politica murdara pe coliva Inaltpreasfințitului îmi dau seama de ce unii preoți au facut politica fara nicio rusine, fara teama de cele sfinte sau de superiori umbland citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.