Urmărește-ne pe:
Contul meu 2 mai 2024
Despre noi Publicitate Anunțuri ZdV Contact
Prima pagină Actualitatea/ Ultima oră 3VIDEO!!! Peste o mie de preoţi vin la funeraliile Arhiepiscopului Epifanie
Ultima oră

3VIDEO!!! Peste o mie de preoţi vin la funeraliile Arhiepiscopului Epifanie

Silvia Vrînceanu Nichita
9 ian 2013 23312 vizualizări
Slujba de înmormantare este programată să aibă loc între orele 11.00 şi 13.00, în Buzău fiind aşteptaţi peste 10.000 de credincioşi u slujba va fi oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul Romaniei

Înalt Preasfinţitul Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, decedat luni în urma unui edem pulmonar, va fi înmormantat astăzi, în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, unde a fost depus încă de marţi dimineaţă. Funeraliile sunt programate să aibă loc între orele 11.00 şi 13.00, ÎPS Epifanie Norocel urmand să fie înmormantat în cripta catedralei arhiepiscopale din centrul Buzăului, pe care a ctitorit-o, şi care poartă hramul ”Înălţarea Domnului” şi “Sfinţii Trei Ierarhi”.

Arhiepiscopul şi-a pregătit încă din timpul vieţii cripta din lăcaşul de cult, despre care se spune că a fost făurită din faimoasa marmură de Carara. Întreg Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane va fi prezent astăzi la Buzău, în frunte cu Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Romaniei, precum şi monahi români şi străini. La funeralii sunt aşteptaţi peste 10.000 de oameni, ţinand cont că numai preoţi sunt peste 800 în cele două judeţe din arhiepiscopie. O delegaţie din judeţul nostru va participa la slujba de înmormantare. La funeralii şi-au anunţat prezenta pe langă preoţi şi monahi din Vrancea şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, în frunte cu Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean, prefectul Cătălin Kanty Popescu, parlamentari, consilieri judeţeni, primari, consilieri locali, şefi de instituţii.


Slujba va putea fi urmărită pe un ecran gigant


De funeraliile arhiereului se ocupă Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, delegat de Patriarhul Daniel. Acesta şi-a arătat aprecierea pentru decedat spunand că "Arhiepiscopul Epifanie a unit, în cei 37 de ani de slujire arhierească şi 80 de ani de viaţă pământească, evlavia şi râvna pentru Sfânta Liturghie cu misiunea şi grija pastorală faţă de cler şi popor, concretizând la ultima slujbă, cu doar şase ore înainte de a închide ochii, legătura dintre Liturghie şi filantropie”. “Rămâne în viaţa eparhiei şi a Bisericii noastre un ierarh emblematic în privinţa slujirii liturgice, a misiunii pastorale, a slujirii culturale şi social-filantropice, demn, dârz, echilibrat şi neîntrecut chivernisitor al darurilor lui Dumnezeu", a declarat ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Slujba de mormantare va putea fi urmărită de credincioşii prezenţi pe un ecran gigant amplasat miercuri în curtea Catedralei Arhiepiscopale, dar va fi transmisă şi de Trinitas TV. Pentru buna organizare a evenimentului, toate efectivele de jandarmi şi poliţişti de la Buzău securizează zona încă de ieri, iar traficul rutier va fi oprit pe strada Chiristigii până după oră 13 a zilei de azi. După cum se ştie, Arhiepiscopul Epifanie Norocel a trecut la cele veşnice în după-amiaza zilei de 7 ianuarie 2013, în timp ce se îndrepta în maşina de serviciu către mănăstirea Brazi de langă Panciu. Acesta era cardiac, suferind un infarct major în urmă cu patru ani, după cum a declarat pentru Ziarul Lumina medicul care îl îngrijea. Timp de 40 de zile bisericile din Vrancea şi Buzău vor fi în doliu urmând să se oficieze slujbe de pomenire a înaltului prelat, după care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va alege un nou arhiepiscop. Epifanie Norocel a fost întronizat Episcop titular al Episcopiei Buzăului pe 4 iulie 1982, iar în 2009 a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei. Oficialii Patriarhiei au anunţat că din iniţiativa sa, în Eparhie s-au construit peste 250 de biserici şi paraclise la parohii şi mănăstiri precum şi 6 catedrale. (S. VRÎNCEANU)

Arhiepiscopul Epifanie, înainte de a muri: “Am făcut ceea ce trebuia, dar nu am făcut totul!”

 Patriarhia Română a interzis ieri tuturor ierarhilor şi clericilor să facă orice declaraţie publică privind alegerea noului Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, în condiţiile în care noul succesor a încins spiritele la Buzău, iar Biserica este în doliu u sicriul cu trupul neînsufleţit a fost preluat încă de marţi seara de la Panciu, oficialii Bisericii refuzand categoric autopsia care ar fi putut stabili cauza care a generat decesul arhiepiscopului u “La ce credeţi că se gândeşte un arhiereu la vârsta de 80 de ani?”, iată întrebarea la care părintele Arhiepiscop a încercat să răspundă cu puţin înainte de sfarşit

Nici bine nu s-a stins Arhiepiscopul Epifanie Norocel că au şi început discuţiile despre cine va fi succesorul acestuia, în condiţiile în care defunctul a condus trei decenii cu mană de fier treburile bisericii din regiune, avand o serie întreagă de oameni fideli care vor să ştie acum cine va fi continuatorul. În acest context, în care se avansează deja nominalizări, Patriarhia Română a adresat ieri un apel către ierarhi, preoţi şi credincioşi de a respecta perioada de doliu de 40 de zile în urma trecerii la cele veşnice a Părintelui Arhiepiscop Epifanie al Buzăului şi Vrancei. După cum se ştie, părintele a murit luni seara, în apropiere de mănăstirea Brazi din Panciu, în maşina de serviciu, ca urmare a unor probleme cardiace mai vechi. “În această perioadă de doliu îndemnăm la rugăciune pentru odihna sufletului Părintelui Arhiepiscop Epifanie şi la cinstirea memoriei sale. Pentru a păstra unitatea şi pacea Bisericii, recomandăm tuturor ierarhilor şi clericilor să se abţină de la declaraţii publice privind alegerea noului Arhiepiscop, deoarece alegerea acestuia se hotărăşte numai în plenul Sfântului Sinod, după consultarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei şi a clerului şi mirenilor din Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei”, se arată într-o depeşă de presă a Patriarhiei. Până la alegerea noului ierarh, locţiitor de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei va fi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în calitate de Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, care va fi pomenit la slujbe în toate bisericile şi mănăstirile din cuprinsul arhiepiscopiei.


Bunurile dobandite intră în proprietatea Bisericii


Sicriul cu trupul neînsufleţit al Înaltpreasfinţitului Epifanie a fost depus ieri dimineaţă în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău unde credincioşii îi pot aduce de ieri un ultim omagiu. Sicriul a fost adus de la Panciu la Buzău chiar în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 01:00, fiind depus în Catedrala voievodală “Adormirea Maicii Domnului”. Oficialii Bisericii, de la cel mai înalt nivel, au făcut demersuri pentru ca trupul prelatului să nu fie supus niciunei autopsii şi să fie predat bisericii pentru funeralii. Tot luni seară, consilierii arhiepiscopali au procedat, conform dreptului canonic, la sigilarea Palatului Arhiepiscopal, întrucât bunurile dobândite de ÎPS Epifanie în timpul vieţii vor intra în patrimoniul Bisericii. Ieri dimineaţă a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi şi diaconi din administraţia eparhială. În continuare, prin grija Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ca delegat al Patriarhului, trupul a fost depus în noua Catedrală Arhiepiscopală ”Înălţarea Domnului” şi “Sfinţii Trei Ierarhi”, ctitorită de Înaltpreasfinţit. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost purtat pe umeri de către consilierii Înalt Preasfinţitului Epifanie, din curtea Arhiepiscopiei până în incinta catedralei, fiind însoţit de un alai format din preoţi călugări, maici şi elevi ai Seminarului Teologic. "Iată că a plecat din viaţa aceasta aproape slujind. Ieri (luni – n.r.) a oficiat Sfânta Liturghie, după care a plecat spre judeţul Vrancea având o dragoste deosebită faţă de Mănăstirea Brazi a Sfântului Teodosie. Înaltpreasfinţitul Epifanie a fost un mare liturghisitor, iubitor de cultură, mare ctitor de lăcaşuri sfinte la curbura Carpaţilor, un ierarh misionar, dar mai presus de toate liturghisitor şi dârz. A fost un ierarh exigent în sensul foarte frumos al cuvântului, un om al ordinii şi al disciplinei care face mult bine clerului şi credincioşilor, nu numai din eparhia lui, ci şi din Biserica Ortodoxă Română", a declarat pentru Radio TRINITAS Înaltpreasfinţitul Părinte Casian. Oficialii Patriarhiei au anunţat ieri că din iniţiativa Înaltpreasfinţiei Sale, în Eparhia Buzăului şi Vrancei s-au construit peste 250 de biserici şi paraclise la parohii şi mănăstiri, precum şi 6 catedrale în municipiile din cuprinsul Eparhiei. De asemenea s-au înfiinţat peste 270 de parohii. Mulţi dintre apropiaţii Bisericii au recunoscut că arhiepiscopul a fost interesat mai mult de investiţii materiale în Eparhie şi mai puţin de mantuirea sufletelor derutate ale credincioşilor. De altfel, chiar şi cand venea în Vrancea, acesta avea o atitudine distantă, fiind tot timpul înconjurat de preoţii apropiaţi şi interacţiona mai puţin cu oamenii din popor.


Doliu în toate bisericile

Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost purtat ieri pe umeri de către consilierii Înalt Preasfinţitul Epifanie

 
Până la înmormântarea arhipiescopului Buzăului şi Vrancei, Epifanie Norocel, în bisericile din Vrancea şi Buzău va fi doliu, urmând să se oficieze slujbe de pomenire a înaltului prelat. De asemenea, clopotele vor fi trase de trei ori pe zi, la orele 8.00, 12.00 şi 16.00. O delegaţie din judeţul nostru va participa joi la slujba de înmormantare a lui IPS Epifanie Norocel. Aceasta va fi formată din reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, în frunte cu prefectul Cătălin Kanty Popescu, Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean, parlamentari, consilieri judeţeni, primari, consilieri locali, şefi de instituţii. Aceştia vor depune o singură coroană, dar mai deosebită, la capătaiului fostului arhiepiscop. Înmormantarea va avea loc între orele 11.00 şi 13.00, iar IPS Epifanie Norocel va fi îngropat în cripta catedralei din centrul Buzăului, pe care a ctitorit-o. La funeralii sunt aşteptaţi să participe Patriarhul Daniel, IPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum şi numeroase feţe bisericeşti.


Moartea arhiepiscopului, anchetată de procurorii vranceni


Decesul intempestiv al ÎPS Epifanie Norocel a fost înregistrat încă din cursul serii de luni ca moarte suspectă în evidenţele procurorilor vranceni. Chiar dacă decesul a intervenit ca urmare a unor cauze medicale, anchetatorii urmau să stabilească ieri dacă ar putea exista şi alte motive. Singura modalitate ar fi fost, conform prim-procurorului Ion Lefter, şeful Parchetului de pe langă Tribunalul Vrancea, efectuarea unei necropsii la Serviciul de Medicină Legală (SML) Vrancea. “Însoţitorii arhiepiscopului au refuzat efectuarea acestei necropsii încă de luni seara, lucru pe care l-au susţinut şi azi (n.r.- ieri). În acest sens, aceştia au dat declaraţie, fiind consemnată şi poziţia personalului medical al Spitalului Panciu”, a declarat prim procurorul Ion Lefter. Poliţia nu are suspiciuni referitoare la decesul înaltului prelat. “Din punct de vedere al poliţiei, nu se ridică nici o problemă cu privire la acest deces”, a declarat luni seara comisarul şef Marian Cîrjică, şeful de la Investigaţii Criminale. Cel mai probabil dosarul va fi “închis” cu neînceperea urmăririi penale, nefiind vorba de vreo culpă, medicală sau de altă natură. Aceasta este, în mod legal, absolut necesară şi pentru ca Epifanie Norocel să poată fi înmormantat. Potrivit unor surse medicale, Arhiepiscopul a decedat în urma unei embolii pulmonare. Practic, este vorba despre un cheag care, eliberat în circulaţia sanguină, migrează şi se opreşte într-o arteră pulmonară. Arhipiescopul Epifanie suferea de afecţiuni cardiace pentru care avea nevoie de ajutorul medicilor chirurgi, însă nu a dorit să se opereze la inimă. Totuşi, acesta urma cu stricteţe un tratament de specialitate.


“M-a binecuvântat Dumnezeu cu lungime de zile.”


Arhiepiscopul Epifanie Norocel împlinise 80 de ani pe 14 decembrie, dar şi 30 de ani de arhipăstorire peste bisericile din Buzău şi Vrancea, ocazie cu care Eparhia l-a sărbătorit. Chiriarhul a fost felicitat în Catedrala arhiepiscopală din Buzău de colegii clerici din toată ţara. Cu acea ocazie, corala preoţilor din Vrancea a susţinut şi un concert de colinde. La finalul slujbei, Înalt Preasfinţitul Epifanie a mulţumit tuturor pentru urările de bine şi darurile primite, dar a făcut şi cateva declaraţii interesante. "Este o zi importantă astăzi pentru mine. Împlinesc o vârstă pe care nu a împlinit-o nici tatăl meu, nici mama mea. M-a binecuvântat Dumnezeu cu lungime de zile. M-a binecuvântat Dumnezeu cu slujire în folosul Bisericii în părţile Neamţului, în părţile Dobrogei şi ale Galaţiului, şi iată aici de 30 de ani, la Curbura Carpaţilor, în ţinuturile Buzăului şi Vrancei. În cei 80 de ani de viaţă m-am străduit să săvârşesc cele bune, dar nu singur, ci cu cei care m-au înconjurat şi m-au sprijinit. În Eparhia Buzăului şi Vrancei sunt de 30 de ani şi am făcut ceea ce trebuia, dar cred că nu am făcut totul. Trebuia să lucrez cu mai multă râvnă şi cu mai mult spor. La ce credeţi că se gândeşte un arhiereu la vârsta de 80 de ani? Îmi primul rând se gândeşte la părinţii săi care l-au crescut. Apoi îşi aduce aminte de dascălii din şcoli şi iată, acum, îmi amintesc de părintele protosinghel Epifanie, care era stareţ la Mănăstirea Râşca. Şi eu fiind frate acolo, plecat de la un liceu fără să-l termin, m-a obligat să merg la seminarul de la Mănăstirea Neamţ să îmi continui studiile, de aceea atunci când am făcut făgăduinţele călugăreşti i-am luat numele, fiincă el, acest călugăr simplu, dar puternic în caracter, mi-a schimbat drumul şi m-a trimis la şcoală", a spus atunci IPS Arhiepiscop Epifanie. De la acest eveniment, Arhiepiscopul a mai trăit 25 de zile, fiind activ pană în ultimul moment al vieţii. (S. VRÎNCEANU, G. SAVA)

Un băiat de ţărani, pe care Biserica l-a crescut mare

Iată Biografia Arhiepiscopului Epifanie Norocel, aşa cum a fost făcută publică de Agenţia de ştiri Basilica, a Patriarhiei Romane
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Epifanie s-a născut la 14 decembrie 1932, în comuna Mălini, judeţul Suceava, din părinţii Dumitru şi Victoria Norocel, agricultori, primind la botez numele Gavril. Şcoala elementară a urmat-o în comuna natală. În anul 1948, a intrat în obştea Mănăstirii Râşca din judeţul Suceava.  Mănăstirea Raşca – ctitoria de la 1542 a domnului Moldovei, Petru Rareş, fiul lui ştefan cel Mare şi Sfânt, şi a episcopului-cărturar Macarie al Romanului, primul mare cronicar moldovean – a fost locul unde Înaltpreasfinţitul Părinte Episcop EPIFANIE şi-a început, ca frate de mănăstire, ucenicia pe lungul făgaş al slujirii Bisericii lui Hristos, drum de slujire care a început în 1948 şi a culminat în 1975, prin alegerea şi hirotonirea Înaltpreasfinţiei Sale ca Arhiereu al Bisericii noastre, în calitate de Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, cu reşedinţa la Constanţa. Fratele Gavril Norocel a parcurs, cât a stat în această lavră moldavă, toate „treptele“ ascultărilor călugăreşti, începând de la „munca de jos“ şi până la a fi ucenic la stăreţie, în vremea părintelui Epifanie Acatrinei, care i-a fost, un timp, şi duhovnic; după trei ani de deplină ascultare în Râşca, stareţul Epifanie l-a îndrumat pe fratele Gavril Norocel şi a insistat ca el să urmeze cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Patru ani a fost elev al acestui seminar, iar anul al V-lea l-a făcut la Seminarul Teologic de la Curtea de Argeş, unde şi-a încheiat studiile teologice seminariale. A fost, aşadar, elev seminarist din 1951 până în 1956. Fiind încă seminarist la Neamţ, la 14 aprilie 1953, înainte de a împlini vârsta de 21 ani, a fost călugărit în Mănăstirea Neamţ de către mitropolitul Sebastian Rusan al Moldovei şi Sucevei. A primit, la călugărire, numele Sfântului Ierarh Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, Părinte al Bisericii şi scriitor bisericesc din veacurile al IV-lea-al V-lea, şi chiar şi-a dorit acest nume, în semn de recunoştinţă pentru stareţul său de la Mănăstirea Râşca, părintele Epifanie Acatrinei, fost vieţuitor la vestita Mănăstire Secu. În acelaşi an, la 25 mai, mitropolitul Sebastian l-a hirotonit ierodiacon. Între anii 1956-1957, a fost profesor la şcoala Monahală de la Mănăstirea Dragomima, timp în care a îndeplinit, în această mănăstire, şi ascultarea de locţiitor de stareţ. În 1957, şi-a început studiile universitare la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti. În ianuarie 1959, în urma propunerii consiliului profesoral al institutului şi cu aprobarea patriarhului Justinian Marina, a fost trimis, pentru continuarea studiilor, la Academia Teologică din capitala Bulgariei, Sofia, unde îşi ia licenţa în Teologie, în anul 1961. În luna septembrie a aceluiaşi an, a susţinut la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti examenul de echivalare a studiilor urmate în Bulgaria, după care a promovat examenul de admitere la doctorat, în cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ teologic superior. Primul an de doctorat (1961-1962) l-a urmat la Bucureşti, iar în 1962, în noiembrie, a fost trimis de către Patriarhia Română, pentru continuarea studiilor de doctorat, ca aspirant, la Academia Teologică din Mănăstirea „Sfânta Treime“ de la Zagorsk, lângă Moscova. De aici, s-a întors în ţară în iunie 1964, după care a fost rânduit la Mănăstirea Putna ca slujitor la biserică şi cu ascultarea de ghid al acestui aşezământ călugăresc. După ascultările îndeplinite la Mănăstirea Putna (1964-1965), la 1 martie 1965 a fost numit, de către Mitropolia Moldovei şi Sucevei, profesor la Seminarul Teologic de la Neamţ. La 1 ianuarie 1967, mitropolitul dr. Iustin îl hirotoneşte ieromonah şi, cu aceeaşi dată, îl numeşte director al Seminarului Teologic de la Neamţ, funcţie pe care o deţine până la 1 ianuarie 1971, când este numit stareţ al marii lavre a Moldovei, Mănăstirea Neamţ. Înaltpreasfinţitul EPIFANIE, după preluarea stăreţiei, a continuat să fie profesor la Seminarul nemţean până la încheierea anului şcolar 1970-1971. În 1968, primise, deja, rangul de protosinghel, fiind hirotesit de chiriarhul locului, cu prilejul hramului Mănăstirii Neamţ, „Înălţarea Domnului“, iar la 1 ianuarie 1971, cu aprobarea Sfântului Sinod, i-a fost acordat rangul de arhimandrit, fiind hirotesit de către acelaşi mitropolit dr. Iustin Moisescu în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Tot în această perioadă, între anii 1966 şi 1968, şi-a continuat studiile de doctorat în Teologie la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, iar în martie 1971 a susţinut, aici, examenul de admisibilitate pentru absolvirea acestor cursuri. La 16 octombrie 1975, Înaltpreasfinţitul Părinte EPIFANIE a fost ales de către Sfântul Sinod, în unanimitate, în postul de Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, cu titulatura de „Tomitanul“, avându-şi reşedinţa la Constanţa.
La data de 9 noiembrie 1975, Înaltpreasfinţia Sa a fost hirotonit Arhiereu, în Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa, în cadrul festivităţilor consacrate ridicării Episcopiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie a Tomisului şi Dunării de Jos, cu sediul arhiepiscopal la Galaţi. În cei şapte ani cât a fost Episcop-Vicar la Constanţa, Înaltpreasfinţitul EPIFANIE a avut, în cuprinsul întregii Eparhii a Tomisului şi Dunării de Jos – care era alcătuită din judeţele Constanţa, Tulcea şi Galaţi – o bogată activitate misionară, gospodărească şi culturală.
La 25 aprilie 1982, Colegiul Electoral Bisericesc, convocat de Sfântul Sinod, l-a ales pe Înaltpreasfinţitul Episcop-Vicar EPIFANIE Tomitanul ca Episcop al Eparhiei Buzăului. În duminica de 4 iulie 1982, în Catedrala episcopală din Buzău, Înaltpreasfinţitul EPIFANIE a fost întronizat, solemn, ca Episcop al Buzăului, de către însuşi patriarhul dr. Iustin Moisescu, cu participarea unui sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi în prezenţa unui mare număr de profesori universitari de la Facultăţile de Teologie, profesori de seminar, arhimandriţi, stareţi, stareţe, preoţi, diaconi, călugări şi credincioşi mireni veniţi la această mare şi emoţionantă ceremonie.

În mai 1996, a iniţiat şi patronat festivităţile consacrate rânduirii Sfântului Mucenic Sava ca ocrotitor spiritual al Municipiului Buzău şi al Eparhiei Buzăului şi Vrancei, slujind împreună cu mitropolitul Antonie al Transilvaniei, cu Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON al Târgoviştei (pe atunci, Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor) şi cu Înaltpreasfinţitul Episcop Dr. CASIAN al Dunării de Jos.

La nivelul Episcopiei Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Episcop EPIFANIE, chiar din primul an de arhipăstorire, – 1982, – a întărit ordinea şi disciplina, atât la Centrul Eparhial, cât şi în întreaga Eparhie, la protoierii, în parohii, mănăstiri şi schituri. A publicat articole, studii, recenzii în revistele bisericeşti de specialitate şi este autorul mai multor lucrări, în special de istorie bisericească:
Pagini din istoria veche a creştinismului la români, Buzău, 1986;
În slujba credinţei străbune şi a înţelegerii între oameni, Buzău, 1987;
Mănăstirea Ciolanu, Buzău, 1987;
Ctitorii voievodale în Eparhia Buzăului, Buzău, 1988;
Slujitori ai Legii strămoşeşti, Buzău, 1991;
Sfântul Sava de la Buzău (Gotul), Buzău, 1996;
Episcopul Dionisie Romano – promotor al culturii şi al emancipării Neamului, Buzău, 2006.

Tot în domeniul cultural, trebuie amintit că Înaltpreasfinţitul Părinte Episcop EPIFANIE a înfiinţat, în iulie 2007, Muzeul bisericesc al Eparhiei Buzăului şi Vrancei, în clădirea veche a Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul“.

Înaltpreasfinţitul Părinte Episcop EPIFANIE a reînfiinţat şcoala de cântăreţi bisericeşti (de 3 ani), din cadrul Seminarului de la Buzău, a înfiinţat Seminariile Teologice Liceale Monahale „Sfântul Ierarh Epifanie, arhiepiscopul Ciprului“ de la Mănăstirea Răteşti (1996) şi „Sfântul Grigorie Palama“ de la Mănăstirea Ciolanu (1997), acesta din urmă şi-a întrerupt activitatea în anul 2003, a redobândit, după mulţi ani de luptă, clădirea nouă a Seminarului Teologic Liceal „Episcopul Chesarie“ din Buzău, a reactivat revista eparhială Glasul Adevărului, a iniţiat şi a îndrumat masivele lucrări de la Catedrala episcopală, paraclisul Episcopiei şi Reşedinţa episcopală, precum şi la clădirea Cancelariei episcopale şi a Seminarului din Buzău, lucrări deja terminate, apoi s-a preocupat şi se preocupă de restaurarea a numeroase biserici din parohii şi din mănăstiri şi de construirea unui impresionant număr de biserici şi paraclise noi pe tot cuprinsul Eparhiei.

La iniţiativa Înaltpreasfinţiei Sale, în anul 2005 a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor locali, Ierarhul Mucenic Teodosie de la Brazi, mitropolitul Moldovei şi Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a început lucrările la noua Catedrală episcopală „Înălţarea Domnului“ şi „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Buzău, lăcaş de cult sfinţit de Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL la data de 8 noiembrie 2009 când a vut loc ridicarea Eparhiei la rang de Arhiepiscopie; a reactivat şi înfiinţat 30 de mănăstiri şi schituri, după 1989, în cele două judeţe ale Eparhiei (Buzău şi Vrancea); a sprijinit lucrarea social filantropică la nivelul parohiilor, dar şi la Centrul Eparhial din Buzău, prin înfiinţarea unor instituţii de ocrotire a persoanelor defavorizate, indiferent de vârstă; a dus şi duce, din 1990 încoace, o luptă continuă pentru redobândirea terenurilor şi a drepturilor legitime ale Centrul Eparhial-Buzău, ale tuturor mănăstirilor şi schiturilor şi ale parohiilor din cuprinsul Eparhiei Buzăului şi Vrancei; a desfăşurat – şi desfăşoară – un adevărat şi neobosit apostolat pentru apărarea şi păstrarea dreptei noastre credinţe strămoşeşti, pentru afirmarea şi sporirea demnităţii Episcopiei de la Curbura Carpaţilor, a Bisericii noastre Ortodoxe Naţionale.

Din iniţiativa Înaltpreasfinţiei Sale, în Eparhia Buzăului şi Vrancei s-au construit peste 250 de biserici şi paraclise la parohii şi mănăstiri, precum şi 6 catedrale în municipiile din cuprinsul Eparhiei.

De asemenea s-au înfiinţat peste 270 de parohii.

 


 Sicriul cu trupul neînsufleţit al IPS Epifanie Norocel, depus în Catedrala Arhiepiscopală Buzău

 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Arhipiescopului Buzăului şi Vrancei a fost depus, marţi dimineaţă, la catedrala din centrul municipiului Buzău, unde credincioşii vor putea merge pentru a aprinde o lumânare, înaltul prelat urmând să fie înmormântat joi, într-o criptă din catedrală.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al IPS Epifanie Norocel a ajuns la Buzău în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 01.00, fiind depus în vechea catedrală din municipiu, unde enoriaşii nu au avut acces, transmite corespondentul MEDIAFAX. Marţi dimineaţă, începând cu ora 8.00, a fost oficiată Sfânta Liturghie, după care sicriul cu trupul neînsufleţit al arhipiescopului a fost scos din vechea catedrală, fiind dus în Catedrala Arhiepiscopală din centrul Buzăului. Cei care vor dori să îşi ia ramas bun de la înaltul ierarh o pot face începând de astzi de la ora 10.00.  Potrivit reprezentanţilor Arhipiescopiei Buzăului şi Vrancei, înmormîntarea va avea loc joi, între orele 11.00 şi 13.00, Arhiepiscopul Epifanie urmând să fie înhumat în cripta pregătită în catedrala din municipiul Buzău. La funeralii sunt aşteptaţi să participe patriarhul Daniel, IPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum şi numeroase feţe bisericeşti. Până la înmormântarea arhipiescopului Buzăului şi Vrancei, Epifanie Norocel, în bisericile din Vrancea şi Buzău va fi doliu, urmând să se oficieze slujbe de pomenire a înaltului prelat. De asemenea, clopotele vor fi trase de trei ori pe zi, la orele 8.00, 12.00 şi 16.00. Potrivit unor surse medicale, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a decedat în urma unei embolii pulmonare. Practic, este vorba despre un cheag care, eliberat în circulaţia sanguină, migrează şi se opreşte într-o arteră pulmonară. Arhipiescopul Epifanie suferea de afecţiuni cardiace de mai multă vreme şi se afla sub tratament de specialitate, medicii precizând că embolia pulmonară apare cu precădere la bolnavii cu afecţiuni cardiace. IPS Epifanie Norocel a încetat din viaţă luni seară, la vârsta de 80 de ani, în timp ce se deplasa spre Mănăstirea Brazi, din oraşul vrâncean Panciu. Arhipiescopia Buzăului şi Vrancei a precizat, marţi, într-un comunicat de presă, că IPS Epifanie Norocel a participat, luni dimineaţă, la slujba religioasă organizată la o biserică din municipiul Buzău, după care s-a împărtăşit cu sfintele taine. Apoi, înaltul prelat a pornit spre judeţul Vrancea, unde a vizitat mai multe aşezăminte monahale, ultima vizită programată fiind cea la mănăstirea Brazi din Panciu. În apropierea oraşului Panciu, înaltul prelat i-a spus şoferului care îl transporta cu maşina de serviciu că se simte rău. Imediat, la faţa locului a fost chemată ambulanţa, prin intermediul Serviciului Unic de urgenţă 112, iar IPS Epifanie Norocel a fost transportat la spitalul din Panciu, unde medicii au încercat resuscitarea acestuia, însă înaltul ierarh a murit, decesul fiind constatat în jurul orei 19.45, potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vrancea şi Poliţiei locale. Arhiepiscopul Epifanie Norocel împlinise 80 de ani la jumătatea lunii decembrie 2012.


Sfarsitul  Arhiepiscopul Epifanie: “A lăsat capul pe spate şi a închis ochii. A avut o moarte uşoară”

Cel mai longeviv dintre episcopii care au păstorit la Buzău a făcut un atac de cord, în timp ce mergea cu maşina către mănăstirea de la Panciu, unde urma să rămană peste noapte. Episcopul suferea de inimă, însă ezita să se opereze.Chiar dacă avea 80 de ani împliniţi şi era grav bolnav, Epifanie era un Arhiepiscop neobosit, care a muncit pană în ultima zi a existenţei sale lumeşti.Cu bune şi rele, Epifanie Norocel a fost omul epocii în care a trăit, o eră în care prelaţii se ocupă mai mult de zidurile bisericilor decât de sufletele credincioşilor.Dumnezeu Să-l ierte şi Să-l odihnească în pace!

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfintitul Epifanie Norocel, a trecut la Domnul seara trecută, în jurul orelor 19.30, în urma unei crize de inimă survenită brusc, pe cand se afla în maşina care îl ducea la mănăstirea Brazi. Aflat într-o vizită pastorală în Vrancea, cu ocazia sărbătorii Sfantului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfintitul s-a simţit rău şi s-a stins din viaţă la scurt timp. “A lăsat capul pe spate şi a închis ochii. A avut o moarte uşoară”, ne-a relatat unul dintre preoţii care au ajuns aseară la Panciu, pentru a îndeplini formalităţile creştineşti. În ciuda faptului că o ambulanţă l-a dus imediat la Spitalul din Panciu, arhiepiscopul era dededat, iar manevrele de resuscitare au fost inutile. Cand i s-a facut rău, Arhiepiscopul se afla în maşina de serviciu Toyota Land Cruiser (BZ10EPS), după ce fusese în vizita la preotul Bunea din Panciu, unde a urmărit o emisiune la Trinitas TV. O echipă de la televiziunea Patriarhiei filmase slujba săvarşită ieri, de către episcop la biserica Sfantul Ioan din Buzău. Episcopul a băut un ceai, a gustat o prăjitură şi a privit emisiunea al cărui subiect era chiar el. Avea să mai trăiască doar 15 minute. Dr. Valentina Popa, directorul medical al Spitalului din Panciu, ne-a declarat că Arhiepiscopul Epifanie se afla în stop cadio-respirator în momentul în care a fost adus de o ambulanţă la spital. Cei care îl însoţeau au prevenit echipajul de resuscitare de la Ambulanţă că episcopul era cardiac şi avea asupra sa un aparat medical care să-l ajute. ”S-au făcut manevre de resuscitare, dar acestea nu au avut nici un rezultat, raspunsul fiind zero. Ne pare foarte rău!”, a declarat medicul Valentina Popa. Preotul Adrian Ionescu, purtătorul de cuvant al Arhiepiscopiei, ne-a declarat aseară că “mutarea la Domnul s-a produs în jurul orelor 19.30, în apropierea mănăstirii Brazi, pe fondul unor afecţiuni cardiace mai vechi”, după ce Arhiepiscopul şi-a îndeplinit toate obligaţiile pe care le-a avut în agenda zilei de ieri.


„Toată ziua umbla pe la mănăstiri şi biserici”

Pentru că se simţea slăbit, Arhiepiscopul a fost în ultimul an la mai multe controale medicale prin Bucureşti şi i s-a recomandat o operaţie pe cord, pe care a ezitat să o facă. Se pare că frigul, oboseala dar şi bolile şi-au spus cuvantul la finalul unei zile lungi, Arhiepiscopul avand o varstă înaintată. Medicii l-au avertizat încă din decembrie că are nevoie urgent de operaţie la inimă, după ce i-au implantat trei stenturi pentru a-l ţine în viaţă. El avea asupra sa şi nitroglicerină, medicamentul obligatoriu pentru cardiaci. În ciuda problemelor de sănătate rămasese destul de activ şi implicat în viaţa parohiilor, dovada vizita de ieri pe la mai multe biserici şi mănăstiri din Vrancea. Episcopul avea 80 de ani împliniţi şi se afla în fruntea Episcopiei Buzăului din anul 1982. Prelatul era destul de ataşat de Vrancea, efecutand aici foarte multe vizite canonice. După ce vizitase ieri după amiază mănăstirea Dălhăuţi, aseară urma să rămană la Panciu, după care plănuia să viziteze obştea de călugări de la Sihastru. „Îmi pare foarte rău pentru vestea tristă pe care am primit-o. Am pierdut un înalt prelat de valoare, care a fost foarte apropiat de Vrancea. Ca dovadă că era în judeţul nostru. Înaltpresfinţitul nu precuperţea nici un efort pentru binele bisericii. În ciuda varstei şi a problememlor de sănătate pe care le avea, toată ziua umbla pe la mănăstiri şi biserici, îndeosebi acolo unde se aflau şantiere. Dădea îndumări de gospodărire, de viaţă duhovnicească şi trăirile din mănastire”, ne-a declarat Ion Martiş, fost membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei şi un apropiat al arhiepiscopului. Înaltpresfinţitul îşi va dormi somnul de veci la catedrala din Buzău, urmand să fie înmormantat ca un călugăr. Trupul său a fost preluat aseară de la Panciu, după săvarşirea unei slujbe chiar la spital, la care au asistat mai mulţi preoţi şi călugări. Până la alegerea noului ierarh titular al acestei eparhii, locţiitor de Arhiepiscop va fi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în calitate de Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, după cum a informat aseară Patriarhia Română.

Cine era Episcopul Epifanie?

Născut pe 14 decembrie 1932 în Mălinii Sucevei, Gavriil Norocel a fost unul din puţinii monahi din generaţia sa care nu a trecut prin Gulagul închisorilor comuniste, fiind aşa cum spune şi numele său, un norocos. În momentul în care călugării de la Mănăstirea Sihastru zăceau în închisorile comuniste, în ianuarie 1959 Epifanie Norocel a fost trimis la studii în capitala Bulgariei, ca din 1962 să fie trimis la Moscova, sigur tot la studii. A intrat ca monah la Mănăstirea Râşca în 1948 şi în afara perioadei petrecute peste hotare, bună parte din timp a vieţuit la Mănăstirea Neamţ, de unde a fost ales în 1975 episcop vicar al Episcopiei Tomisului. După 7 ani, pe 4 iulie 1982 a fost instalat ca episcop al Buzăului, unde a păstorit până ieri, 7 ianuarie 2013, adică trei decenii, fiind unul din cei mai longevivi episcopi din cei 40 de ierarhi care au păstorit la Buzău. Multe s-au spus despre biografia sa în timpul vieţii, despre presupusa colaborare cu Securitatea şi ascensiunea sa ca episcop al Buzăului, timpul le va elucida pe toate. Cel mai greu lucru de recunoscut este dezastrul spiritual în care a adus Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, prin scandalurile generate de abuzurile împotriva unor preoţi de mir din Vrancea şi Buzău, dar mai ales din cauza tulburării pe care a produs-o în viaţa monahiilor de la Cârnu sau a monahilor de la Poiana Mărului, ca să dăm numai două exemple. In dreapta o imagine din 1975, cind Epifanie era vicar al Tomisului.


O Arhiepiscopie bogată, dar săracă duhovniceşte

Judecând Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei ca o societate comercială, cele trei decenii în care Epifanie Norocel a condus cu mână de fier Episcopia, devenită în 2009 Arhiepiscopie, bilanţul este pozitiv şi nimeni nu poate contesta acest lucru. Trebuie recunoscut faptul că fostul ierarh avea certe calităţi manageriale. În cei peste 30 de ani la îndemnul său au fost reparate şi restaurate zeci de biserici din toate Protoieriile Vrancei şi ale Buzăului, după 1989 au fost construite alte zeci de biserici în cele două judeţe, capele în spitale, redeschise şi refăcute schiturile şi mănăstirile închise prin Decretul 410/1959, încât privită din exterior Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei arată bine. La aceasta se adaugă întinerirea personalului clerical şi multiplicarea numărului parohiilor în aproape toate localităţile. Marea problemă a “epocii Epifanie” este neglijarea vieţii duhovniceşti din Arhiepiscopie, în avantajul activităţilor materiale. În ciuda aparenţelor, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei traversează o mare criză spirituală. Bisericile arată bine, dar din dorinţa de a face pe plac ierarhului, tinerii preoţii ajunşi în parohii au lăsat cele sfinte pe planul doi şi s-au ocupat mai mult de zidurile bisericilor decât de sufletele credincioşilor. Nu mai amintim numărul monahiilor şi monahilor plecaţi din Arhiepiscopie sau lipsa duhovnicilor din mănăstirile din Vrancea, încât Epifanie lasă celui care va fi ales de Sinod o apăsătoare moştenire.

Epifanie s-a stins, camarila rămâne

Cei care îşi imaginează că de azi pe mâine Buzăul va deveni Noul Ierusalim şi la Arhiepiscopie va coborî duhul blândeţii se înşeală. Situaţia gravă în care se găseşte din punct de vedere spiritual Arhiepiscopia se datorează în oarecare măsură şi colaboratorilor fostului ierarh. Ne referim la consilierii juridici, inspectorii şi cei care asigurau interfaţa cu credincioşii, din cauza cărora s-au iscat cele mai multe conflicte între Arhiepiscopie şi credincioşi, ba chiar între Arhiepiscopie şi primarii din zona Văi Râmnicului care au mers la Buzău să-şi apere duhovnicul. Sfâşitul acestei camarile poate veni dacă la conducerea Arhiepiscopiei va fi ales un ierarh cu personalitate, de genul actualului Vicar Patriarhal, Ciprian Câmpineanul. Fost elev al Seminarului din Buzău, Ciprian Câmpineanul era la un moment dat pe lista posibililor Arhiepiscopi ai Buzăului. Cu bune, cu rele, Gavriil-Epifanie Norocel a fost omul epocii în care a trăit, iar biografia sa este imaginea ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române de după al Doilea Război Mondial, o imagine care nu face decât să îndepărteze lumea de Biserică şi pe credincioşi de trupul euharistic al lui Iisus Hristos. Dumnezeu Să-l ierte şi Să-l odihnească în pace! (Silvia VRÎNCEANU, Valentin MUSCĂ)

 

 

 

Aseara, ora 20.00:Înaltpreasfintitul Epifanie a murit la Spitalul din Panciu

Veste tragică în această seară. Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfintitul Epifanie Norocel, a murit în această seară la Spitalul Orăşenesc din Panciu, cel mai probabil ca urmare a unui atac de cord. Aflat într-o vizită pastorală în zonă, cu ocazia sărbătorii Sfantului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfintitul Epifanie s-a simţit rău şi a ajuns la spital, unde s-a stins din viaţă la scurt timp, in ciuda manevrelor de resuscitare. Cind i s-a facut rau, Arhiepiscopul se afla in masina de serviciu dupa ce fusese in vizita la un prieten preot din Panciu. Dr. Valentina Popa, directorul medical al Spitalului din Panciu, ne-a declarat în această seară că Arhiepiscopul Epifanie se afla în stop cadio-respirator în momentul în care a fost adus de o ambulanţă la spital. Cei care il insoteau au prevenit echipajul de resuscitare ca episcopul era cardiac, fiind supus se pare unei operatii de angioplastie, cu stent coronarian. ”S-au făcut manevre de resuscitare, dar acestea nu au avut nici un rezultat, raspunsul fiind zero. Ne pare foarte rău!”, a declarat medicul Valentina Popa. Pentru că se simţea slăbit, Arhiepiscopul a fost în ultima vreme la mai multe controlae medicale prin Bucureşti şi a ieşit mai rar în public. Cu toate acestea, ramasese destul de activ, dovada vizita de astazi pe la mai multe biserici din Vrancea. Episcopul avea 80 de ani împliniţi si se afla in fruntea Episcopiei din anul 1982. ”Până la alegerea noului ierarh titular al acestei eparhii, locţiitor de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei va fi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în calitate de Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, care va fi pomenit la sfintele slujbe, ca Locţiitor de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, în toate bisericile şi mănăstirile din cuprinsul acestei arhiepiscopii”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi veşnică să-i fie pomenirea!


Cine era Episcopul Epifanie

Nascut la 14 decembrie 1932, in localitatea Malini, judetul Suceava, Prea Sfintitul Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei, a studiat la Seminariile Teologice de la Manastirea Neamt si Curtea de Arges si apoi la Institutul Teologic Universitar din Bucuresi si la Academia Teologica din Sofia, unde a obtinut licenta. Prea Sfintia Sa a urmat cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti si la Academia Duhovniceasca din Moscova-Zagorsk. La 16 octombrie 1975, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos, iar la 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzaului, unde a pastorit pina astazi. "Prea Sfintia Sa a manifestat mereu o grija deosebita fata de manastirile eparhiei, mai ales pentru acele manastiri reactivate si cele nou infiintate dupa 1990, in amandoua judetele eparhiei, Buzau si Vrancea. Aproape zilnic era prezent in manastiri si schituri, in cadrul vizitelor sale canonice, foarte multe la numar", a declarat pentru Radio Trinitas exarhul Episcopiei Buzaului si Vrancei, pr. Paisie Fantaziu. Parintele exarh a evidentiat si implicarea Prea Sfintitului Episcop Epifanie in viata culturala a Episcopiei Buzaului si Vrancei: "Prea Sfintia Sa se preocupa si de activitatea de publicatie in cadrul Sectorului Cultural al eparhiei. In afara de revista eparhiala "Glasul Adevarului", al carei numar din acest an este sub tipar, din initiativa si cu staruita Prea Sfintiei Sale s-a publicat brosura "Episcopul Dionisie Romano".  De asemenea, datorita Prea Sfintiei Sale se afla sub tipar o alta lucrare valoroasa, extrem de bogata, a profesorului Toma Bulat, intitulata "Istoricul Episcopiei Buzaului"

FOTO SUS: PS Epifanie Norocel, alaturi de latifundiarul Gigi Becali, intr-o vizita efectuata in satele afectate de inundatii.

 

Cu studii la Sofia şi Moscova, Epifanie Norocel a fost numit Episcop al Buzăului pe 4 iulie 1982, iar pe 8 noiembrie 2009 este înălţat la rangul de Arhiepiscop. Apropiaţii săi spun că a fost orfan şi a crescut de mic prin biserici şi mănăstiri.

 

 

 

 

 

Citeşte şi www.adevarul.ro:VIDEO Ultima apariţie în faţa enoriaşilor a IPS Epifanie Norocel

 

 

 

IPS Epifanie Norocel îi mulţumea lui Dumnezeu pentru că l-a ţinut sănătos în anul care tocmai trecuse FOTO: Arhivă www.adevarul.ro

 

Cu o săptămână înainte să îşi dea ultima suflare pe un pat de spital din oraşul vrâncean Panciu, IPS Epifanie Norocel a condus slujba specială la trecerea între ani la Catedrala voievodală Adormirea Maicii Domnului din municipiul Buzău.

 

În mijlocul credincioşilor, IPS Epifanie Norocel a avut un discurs prin care ţinea şă îi mulţumească lui Dumnezeu pentru faptul că l-a ţinut sănătos în anul care tocmai trecuse. Pentru noul an 2013, IPS Epifanie făce


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 23

Adaugă comentariu
circeimirunaioana, acum 4034 zile, 9 ore, 45 minute, 28 secunde
DE CE A MURIT I.P.S EPISCOP AL BUZAULUI SI VRANCEI EPIFANIE NOROCEL SI EU MA NUMESC CIRCEI MIRUNA IOANA SI STAU PE STRADA PRIETENIEI BLOC 5A ETAJ 2 AP 12 SI SUNATI LA INTERFON LA NR 12?.
killbill, acum 4051 zile, 20 ore, 1 minut, 3 secunde
adevaratii si cei ce sunt si au fost indreptatiti si in masura sa critice comunistii fostii sau actualii securisti si altii dib aceeasi categorie au murit prin puscariile comuniste sau unii au mai si citeste integral
Pr. cons.vasile, acum 4085 zile, 2 ore, 21 minute, 27 secunde
Dumnezu sa-l ierte
Cosmy de laPaunesti , acum 4130 zile, 10 ore, 14 minute, 22 secunde
Consider ca nimeni nu moare atata timpcat inca cineva se mai gandeste la aceapersoana care candva ia fost alaturi.........Din partea staffului nostru scriem sincere condoleante si iti multumim pentru citeste integral
ionel, acum 4130 zile, 19 ore, 8 minute, 18 secunde
Pe un ger infernal se astepta 10.000 de oameni??? Nu pot sa cred asa ceva. Toate oficialitatile si toti cei "sus pusi" vor sta in catedrala la caldurica, iar "prostimea"" sa citeste integral
Dana, acum 4130 zile, 22 ore, 58 minute, 10 secunde
Cind cineva va supara trimette-tii la Panciu, ca aici o parte din enoriasi sunt foarte " evlaviosi ".
mireanul, acum 4131 zile, 5 ore, 33 minute
Daca se tot zice ca U.S.L. este la putere cu o majoritate confortabila si face tot ce -si doreste mai ales pentru BARONII CORUPTI sa faca si una pentru BISERICA ca sa se duca BUHU de romanasi si citeste integral
Oana, acum 4131 zile, 5 ore, 39 minute, 3 secunde
Majoritatea oamenilor de stofa nu prea scapa teferi din Panciu, asta cred eu, si am dreptul sa cred.D-zeu sa-l odihneasca in pace pe Preasfintitul.
nicolaie, acum 4131 zile, 7 ore, 4 minute, 14 secunde
acest mare securist a fost foarte rau,inainte de revolutie batea preotii ,umbla cu femei,are trei copii nelegitimi.Apropo.sa nu-l incinerati sa-i poata face testul de paternitate.
coroiu fanica, acum 4131 zile, 7 ore, 46 minute, 35 secunde
DUMNEZEU SA-L IERTE SI SA-L ODIHNEASCA ALATURI DE CEI DREPTIOT
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.