Ultima oră

Sfântul Ioan al Crucii

Valentin Muscă
14 dec 2012 735 vizualizări
Personalitate emblematică a misticii latine din perioada Contrareformei (sec. XVI), figură controversată chiar în sânul propriei Biserici în primii ani de activitate, Ioan al Crucii este unul din puţinii sfinţii romano-catolici din mileniul al II-lea cu priză la intelectualitatea ortodoxă.

Auster, detaşat de bunurile acestei lumi cum numai Francisc din Assisi a mai făcut-o, trăitor al sărăciei evanghelice şi căutător al drumului către îndumnezeire, Ioan al Crucii a reuşit prin viaţa şi scrierile sale să influenţeze literatura duhovnicească Occidentală din sec. XVI şi până în zilele noastre încât opera sa a fost tradusă în toate limbile pământului. Ioan al Crucii nu a fost un reformator în sensul clasic al termenului, nici un teoretician sec, deşi a scris pagini magistrale despre modul cum poate creştinul să se apropie de Creator, mai degrabă un trăitor al învăţăturii creştine din care a scos pagini sublime, tipărite în sute de ediţii şi milioane de exemplare. A căutat alături de Sfânta Tereza din Avila să îmbunătăţească viaţa monahilor Carmeliţi într-o perioadă în care monahismul Occidental nu trăia clipele sale cele mai elevate. Poate că, de aceea, una din scrierile sale se numeşte „Urcarea Muntelui Carmel”. Apropiat în metodele de purificare de teologii ortodocşi, Ioan al Crucii este prin opera sa o dovadă de unitate a Bisericii dintr-o epocă în care, în Occident, catolicii şi protestanţii au dus un sângeros război religios având de o parte şi de alta, Crucea pe stindardul de luptă. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.