Ultima oră

Trupurile aviatorilor nu pot fi recunoscute decat cu analize ADN

Aurelian Ivan
6 iul 2012 2578 vizualizări
"In Afganistan pierdem mai puţini militari decât pierdem acasă unde este pace", a afirmat ieri premierul Victor Ponta, care a mers la unitatea de la Boboc, pentru comemorarea celor patru victime u trupurile neînsufleţite ale maiştrilor militari focşăneni Cătălin Topoliceanu şi Viorel Cojocaru ar putea fi aduse în Focşani săptămana viitoare, după ce vin rezultatele probelor ADN

Suferinţa familiilor celor patru militari decedaţi în accidentul aviatic de la Buzău este fără margini. Aceştia nu îşi pot aduce morţii acasă pentru că nu pot fi recunoscute trupurile, pentru că au fost carbonizate aproape complet, potrivit unor surse apropiate familiilor. Între timp atat ancheta, cat şi analizele ADN se desfăşoară în ritm romanesc. Premierul Victor Ponta a sosit ieri în judeţul Buzău, la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, pentru a aduce un omagiu militarilor care au murit joi în accidentul aviatic în timp ce se aflau la bordul unui elicopter militar, care s-a dovedit a fi încă un “sicriu zburător” al Armatei Romane. Premierul a deplâns moartea celor patru militari şi a subliniat urgenţa cu care trebuie rezolvată problema dotării cu echipament militar. "În Afganistan unde e război, dar dotările sunt corespunzătoare, pierdem parcă mai puţini militari decât pierdem acasă unde este pace", a afirmat Ponta, care a venit la Buzu alături de ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Premierul a precizat că toate elicopterele de acest tip au fost retrase şi nu vor mai intra în acţiune până la finalizarea anchetei şi aflarea cauzelor accidentului. Şeful Guvernului a adăugat că familiilor celor decedaţi li se va acorda tot sprijinul şi şi-a exprimat compasiunea pentru situaţia tragică prin care trec rudele victimelor.

Nu se cunosc cauzele accidentului

Elicopterul de antrenament de tip IAR-316 aparţinând şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene "Aurel Vlaicu" Boboc, cu patru persoane la bord, trei membri ai echipajului şi un student al şcolii, s-a prăbuşit joi în judeţul Buzău într-un lan de porumb la o distanţă de 10 kilometri de DN 2. Toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului, între care doi mecanici de zbor de loc din Vrancea, au murit în urma impactului. Anchetatorii nu au avansat deocamdată nicio ipoteză privind cauzele tragediei, însă se vorbeşte din ce în ce mai mult despre tehnica învechită de zbor aflată la dispoziţia militarilor. Potrivit generalului de flotilă aeriană Ion Cristian, echipa de cercetare din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene, special constituită după tragedia aviatică de joi, a adunat toate probele de la locul prăbuşirii. “Comisia a adunat probe, a filmat şi fotografiat locul, iar în zilele următoare, după ce vom avea toate datele strânse, vom trage anumite concluzii şi vă vom comunica. Piloţii au comunicat cu turnul de control permanent şi, din câte ştiu, nu au semnalat probleme. Vom ajunge în bază şi vom analiza înregistrările pentru a vedea care au fost ultimele lor cuvinte. Urmează să audiem martorii oculari ca să vedem dacă zburau la joasă înalţime. Resturile elicopterului vor fi duse în bază, unde vom încerca să reconstituim aeronava pentru a vedea ce s-a întâmplat", a declarat generalul de flotilă aeriană Ion Cristian. Piloţii care au pierit în accident aveau experienţă de zbor. Comandorul Mitică Docuz, cel care era la conducerea elicopterului prăbuşit, a format mai multe generaţii de piloţi. "Echipajul era format din piloţi foarte buni, cu experienţă destul de mare, iar pilotul instructor era unul din cei prin mâna căruia au trecut mulţi dintre piloţii din Forţele Aeriene", a adăugat şeful comisiei de anchetă.

Cine sunt victimele tragediei

În accidentul aviatic şi-au pierdut viaţa căpitan-comandorul Mitică Docuz, maistrul militar Cătălin Topoliceanu, maistrul militar Viorel Cojocaru şi studentul Ştefan Coropeţchi. Căpitan-comandorul Mitică Docuz, în vârstă de 45 de ani,  avea la activ peste 1.700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii. Maistrul militar Viorel Cojocaru, de 44 de ani, avea 650 de ore de zbor, era căsătorit şi tatăl unui copil. Maistrul militar Cătălin Topoliceanu, în vârstă de 38 de ani, avea la activ peste 1.100 de ore de zbor, era căsătorit şi avea un copil. Studentul, în anul întâi, Ştefan Coropeţchi avea 19 ani şi era necăsătorit. Trupurile carbonizate ale celor patru membri ai echipajului de zbor au fost ridicate de Serviciul de Medicină Legală care va face în zilele următoare necropsiile, dar şi testele ADN pentru a stabili cui aparţin rămăşiţele. Trupurile neînsufleţite ale maiştrilor militari Topoliceanu şi Cojocaru vor fi depuse la biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Focşani, în care slujeşte părintele protopop Nicolae Cobzaru. Ieri nu se ştia cand anume vor fi aduse sicriele la Focşani. Militarii ar putea fi înhumaţi abia marţi. (A. I.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.