Ultima oră

Protestele de stradă văzute de cei care nu ies în stradă. Nemulţumiţii protestează cu lichele în frunte

Silvia Vrînceanu Nichita
19 ian 2012 3513 vizualizări
Cu toate că au ieşit în stradă după ani şi ani în care nu i-au putut mobiliza nici sindicatele, nici partidele şi nici traiul greu, romanii încearcă de şapte zile să schimbe ceva, cu cuţitul la os şi cu opoziţia în ceafă u revoltele au fost confiscate de politicieni, aşa încît nemulţumiţii au ajuns să protesteze cu lichelele în frunte, aşa cum se întîmplă şi la Focşani u ziarul nostru a stat de vorbă cu oamenii care nu sînt în pieţe pentru a afla dacă mai cred în schimbarea cerută de mulţimile care au inundat străzile

Romania este o ţară inflamată, revoltată, orbită de ură dar nu suficient de indignată şi motivată, aşa încît ţara ar putea să cadă şi mai mult în derivă dacă politicienii nu vor da dovadă de înţelepciune în aceste zile. Ultimele şapte zile de proteste de stradă sînt rezultatul a 22 de ani de eşecuri politice, întrucît după fiecare vot oamenii politici au uitat de popor şi s-au pus pe ei pe primul loc. Ultimii care au greşit în mod grav sînt cei de la PDL. Este clar că avem nevoie de un restart. Revoltele stradale sînt un exemplu că populaţia poate forţa mîna guvernului cînd vine vorba de impunerea unor reforme dure prin “asumarea răspunderii de către Guvern”, fără dezbateri reale, fără societate civilă. Cetăţenii simpli sînt revoltaţi pentru că plătesc un preţ considerat prea ridicat pentru greşelile făcute de politicieni. Culmea este că protestele au fost confiscate de partidele de opoziţie, care văd nemulţumirile oamenilor ca un culoar de accedere la putere. Aşa s-a întîmplat la Focşani, inclusiv aseară, unde în fruntea demonstranţilor s-au aşezat aceeaşi politicieni de care Uniunea Europeană ne cerea să scăpăm dacă vrem să fim europeni. Nu i-a huduit nimeni, chiar dacă în Piaţa Universităţii din Bucureşti demonstranţii au afişat o respingere viscerală faţă ce cei care vroiau să îmbrace încă o dată puloverul de revoluţionar peste blana tăbăcită de lup de tranziţie. Iar mulţimile ieşite în stradă nu par să fie conştiente că relegitimarea politicienilor depinde de ei, că în aceste zile se poate schimba modul în care se face politica în Romania. Reporterii ziarului nostru au stat de vorbă cu oamenii care nu sînt în pieţe în aceste zile pentru a afla dacă mai cred în schimbarea de care ţara are atîta nevoie şi ce e de făcut. Cam toţi se tem de manipulare şi de deturnarea revoltelor începute vinerea trecută.

 


Gabriela Obodariu: „Prea multe legi fără nici un fel de consultare”


Gabriela Obodariu, cadru didactic la Colegiul “Al. Ioan Cuza” şi reprezentant local al Pro Democraţia, se declară pentru exercitarea dreptului de a protesta faţă de conducerea unui stat, dar se detaşează de politizarea protestelor şi de “golani”. “Este ceva firesc într-o democraţie să protestezi ori de cîte ori eşti nemulţumit de cei care te reprezintă. Legat de protestele din ţară consider că dacă întrebi zece persoane pentru ce protesetază vei primi zece răspunsuri diferite. Există persoane care protesetază pentru un principiu, oameni care au nemulţumiri sociale ce ţin de pensii, salarii, nivel de trai, oameni care protestează doar de dragul de a protesta şi care văd în forţele de ordine nişte duşmani. Cred că oamenii participă la proteste pentru că vor să se facă auziţi şi asta pentru că prea multe legi au fost luate fără nici un fel de consultare”, este de părere Obodariu. Despre implicarea politicului în proteste profesoara crede că este cel puţin nepotrivită. “Eu nu m-am dus la protest pentru că nu cred că este 100% unul civic. Mi se pare nepotrivită încercarea de confiscare a protestelor de către partidele de Opoziţie. Sigur că şi oamenii politici pot fi nemulţumiţi de actuala guvernare şi sînt liberi să se alăture protestatarilor, dar în calitate de simpli cetăţeni. Cînd organizează ei protestele deja nu mai este un protest civic”, mai spune Obodariu. Nu în ultimul rînd, cadrul didactic mai spune că nu au existat “supape de evacuare” şi că Legea sănătăţii a fost punctul comun care a unit populaţia care a ales să iasă în stradă, dar şi că protestul este îndreptat împotriva întregii clase politice şi a metehnelor ei. Un alt profesor, Mihai Petruţ, directorul Liceului cu Program Sportiv Focşani, crede că lumea nu mai suportă greutăţile vieţii şi a ales să iasă în stradă în speranţa că va fi mai bine. „Cred că într-adevăr acolo în piaţă sînt oamenii necăjiţi, care nu au treabă cu un partid politic. Nu ştiu însă dacă mîine ar pica Guvernul şi preşedintele şi ar veni alt partid la putere s-ar schimba ceva. Nu ştiu dacă ţara ar avea resurse să mărească salariile, aşa dintr-o dată să dea bani înapoi oamenilor. Mulţi din piaţă strigă jos guvernul, jos preşedintele, dar nu ştiu pe cine să pună în loc. Am văzut şi pancarte împotriva USL. Ei vor să scape de greutăţi”, a fost de părere profesorul Mihai Petruţ.


“Nu există o opinie comună, ci un haos”


Demiterea subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a fost scînteia care a declanşat actualele proteste din stradă. Nici cadrele medicale nu au rămas indiferente faţă de ceea ce se întîmplă în ţară. Chiar dacă nu sînt oameni politici, medicii au opinii tranşante asupra situaţiei din Romania. “În stradă au ieşit oameni cu păreri diferite, adică fiecare cu ce îl doare, unul că a rămas fără pensie, altul nemulţumit de sistemul de sănătate. Nu există un nucleu puternic care să transmită o informaţie coerentă. Deocamdată nu există o opinie comună, ci un haos. Nu ştiu dacă se face mare lucru, dar se agită lumea. Acum în plină criză să dai un Guvern jos este o mare prostie, rămîne o ţară neguvernată”, a spus dr. Gheorghe Cocioabă, şeful Centrului Judeţean de Diabet, unul dintre doctorii veterani din Spitalul Judeţean. Şi dr. George Munteanu, şeful secţiei de pediatrie de la cel mai mare spital din judeţ, se declară pentru protest. “Este o acţiune benefică. Este păcat că poporul nu a ieşit în stradă de acum un an şi jumătate, cînd s-au tăiat salariile. Era normal să reacţioneze de atunci. Lumea este disperată. Sărbători mai triste ca cele din acest an nu am mai văzut în Romania. Sînt nişte manifestări tardive”, a fost de părere dr. George Munteanu.


Ovidiu Kloşka nu vede societatea schimbată după proteste

Artistul plastic focşănean Ovidiu Kloşka susţine protestele, chiar dacă nu a ieşit în stradă. Acesta spune că societăţii civile îi este încă foarte greu să se mobilizeze şi se declară pesimist cu privire la capacitatea Romaniei de a fi cu adevărat o democraţie. “Adevărul în privinţa protestelor este undeva la mijloc. Sînt printre manifestanţi şi oameni plătiţi, dar întradevăr lumea este nemulţumită, asta este situaţia, populaţia suportă criza. Problema este toată societatea, nu doar faptul că avem o clasă politică slabă, noi încă nu sîntem în stare să ne desprindem de comunism. Franţa şi Germania au atîţia ani în urmă de democraţie. La noi, oamenii sînt în continuare uşor de manipulat. Susţin protestele, chiar dacă nu ies în stradă, încerc să trag concluziile. Lipsa societăţii civile de la protestele din Focşani o pun pe seama lipsei de feed-back. Nu s-au implicat pentru că nu sînt susţinuţi. Romania nu va ieşi din această situaţie nici în următorii ani, nu cred că vor prinde o societate schimbată nici copiii mei. Noi nu ne desprindem de corupţie, la orice nivel toţi dăm. Omul trebuie să se schimbe la 180 de grade. Acum totul este raportat la mediocritate, stil suburban”, ne-a spus Ovidiu Kloşka.

Manifestaţiile îi neliniştesc pe investitori


Oamenii de afaceri s-au arătat, în general, foarte reticenţi în a-şi spune un punct de vedere cu privire la manifestaţiile de protest din ultimele zile. În schimb, Ionel Şerban – Mustea, deţinătorul Vestiro, a fost excepţia de la regulă poate şi pentru faptul că fiul său este deputat PDL. Omul de afaceri, numit recent preşedinte onorific al Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Vrancea, spune că toţi cei care comentează situaţia apărută ca urmare a protestelor nu iau în considerare mediul de afaceri, unde lucrează mii de angajaţi doar în Vrancea. “Lumea ieşită în stradă îşi manifestă un drept, acela de a se manifesta. Noi avem relaţii cu parteneri externi şi chiar în această perioadă ne luptăm să obţinem comenzi. Din cauza acestor manifestaţii, impresia lor este că vom avea perturbări în activitate. Percepţia lor este că şi oamenii noştri ies în stradă şi atunci sîntem nişte parteneri nesiguri. Nimeni nu iese să spună la televiziuni, din partea patronatului, că aceste manifestaţii nu afectează bunul mers al lucrurilor din mediul privat. Nimeni nu spune că oamenii care stau la proteste de la ora 12.00 nu sînt muncitorii din fabrici. Ar trebui un mesaj foarte concret către investitori, dar pe nimeni nu interesează acest lucru, de parcă noi, oamenii de afaceri, am fi în afara problemei”, a declarat Ionel Mustea. Ceilalţi oameni de afaceri contactaţi de Ziarul de Vrancea s-au arătat mult mai reţinuţi în declaraţii sau chiar nu au vrut să comenteze. “Este vorba de o manifestare democratică, în care poporul îşi spune oful. Se întîmplă şi la case mai mari. Nu pot să-mi dau seama dacă sînt implicaţii politice sau nu”, a declarat Dan Vicol, directorul Avicola Focşani. Lucian Neacşu, de la Senator Wine, dar şi Ciprian Vasilică Panfil (V&G Oil), au refuzat să se pronunţe asupra protestelor populaţiei. Feliciu Paraschiv, administratorul lanţului de supermarketuri Paco, spune că la început manifestaţiile spontane, după care au fost influenţate politic, motiv pentru care a preferat să nu-şi spună punctul de vedere.
(Material coordonat de Silvia VRÎNCEANU)


Prefectul nu mai vrea oameni în stradă


Problema protestelor a fost adusă în discuţie ieri la Prefectură în cadrul comisiei de dialog social. Prefectul Sorin Hornea, care dă dovadă de accente demagogice în ultimele zile, a spus că nu “se poate să mergem doar pe lozinci, ci şi pe fapte”, făcînd referire la faptul că printre oamenii care au ieşit în stradă să-şi spună ofurile se află şi oamenii politici. “Cred că nu este benefic să mergem direct în stradă, indicaţia la dialog ar trebui să fie luată în calcul de toţi participanţii. Poate sînt şi oameni care şi-au manifestat supărarea şi durerile, dar nu cred că factorii politici care au fost la putere în ultimii 20 de ani la conducere au ce căuta în piaţă”, a spus Hornea. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 20

Adaugă comentariu
cris66, acum 4486 zile, 22 ore, 53 minute, 32 secunde
au ramas cu oameni putini si scot bietele animale la rampa
Alina, acum 4486 zile, 23 ore, 11 minute, 2 secunde
Cum de iti permiti, doamna Silvia Vranceanu, sa faci niste oameni "lichele", si inca intr-un titlu de ziar? Asta este noua directiva de la PDL? Discreditarea "liderilor" si, ca citeste integral
vasilik, acum 4487 zile, 25 minute, 49 secunde
Protestele de strada au avut initial un aspect apolitic,chiar si dupa ce a fost rezolvata principala revendicare a protestatarilor din Piata Universitatii , apoi caracterul initial de sustinere a citeste integral
RASPOPITU, acum 4487 zile, 58 minute, 5 secunde
Dar cu oaia ce ati avut? Faptul că ea a fost adusă intr-un capastru... nu este corect...Poate ea dorea sa manifeste in alta parte...De ce obligaţi oaia sa fie adusa la miting? In timpul citeste integral
cris66, acum 4487 zile, 59 minute, 30 secunde
manipulre usl ca altceva nu stiu sa faca
bubulina, acum 4487 zile, 2 ore, 3 minute, 10 secunde
Si-aul scos uselistii golanii si lichele ca altceva nu au. Rusine! Astea nu sunt proteste, ci simpla manipulare!
bizy duru', acum 4487 zile, 2 ore, 56 minute, 19 secunde
pe mine nu m-a intrebat nimeni daca vreau "sa vreau intru in Europa , sa daca sunt de acord cu moneda de kkt-EURO , daca vreau sa spele aia pamantul cu cianuri la Rosia Montana - ei iau aurul si citeste integral
bizy duru', acum 4487 zile, 3 ore, 5 minute, 39 secunde
bunicuta66, acum 4487 zile, 3 ore, 27 minute, 41 secunde
Ce dezinformare??? Ca va lasati manipulati de toti cei care va promit ca va ,,dau" doar ca sa impinga tara asta la anarhie? Nu spune nimeni ca nu ai dreptul sa protestezi in mod democratic dar citeste integral
dan, acum 4487 zile, 4 ore, 8 minute, 1 secunda
@Dezinformare PDL : Tot ce am vrut sa spun este ca TOATA clasa politica actuala este corupta , incompetenta si neputinciosa .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.