Ultima oră

Vacanţă cu aventuri pentru vrîncenii plecaţi la schi în Bulgaria

Silvia Vrînceanu Nichita
9 ian 2012 1857 vizualizări
Mai multe autocare cu turişti au stat blocate în trafic sîmbătă din cauza căderilor abundente de zăpadă care au generat accidente de circulaţie pe autostrada dintre Varna şi Sofia u drumul din Focşani pînă în staţiunea Bansko durează în jur de 14 ore, cu maşina

Vremea rea din Bulgaria a fost la un pas de a da peste cap planurile de vacanţă a zeci de cupluri de vrînceni care au plecat în voiaj, cu autocarul sau cu maşinile personale, spre staţiunile din munţii Pirin, în special pentru a practica sporturi de iarnă. Zăpada căzută din abundenţă în week-end a îngreunat traficul rutier, aşa încît mai multe tiruri s-au răsturnat pe şoseaua dintre Varna şi Sofia. Mai multe autocare în care se aflau şi turişti vrînceni au stat blocate în trafic în jur de şase ore, pînă cînd autorităţile au intervenit pentru descongestionarea traficului. Maşinile au plecat din Focşani sîmbătă înainte de zori, iar drumeţii sperau să ajungă la destinaţie înainte de lăsarea întunericului. Din păcate, unii dintre turişti aproape că au făcut noaptea pe drum, din pricina condiţiilor de trafic care nu permiteau rularea cu viteze mari. În trafic au fost imobilizate mii de maşini, potrivit unor surse din ambasada Romaniei la Sofia, mai ales că în week-end s-a serbat şi Crăciunul pe stil vechi, iar şoselele erau foarte aglomerate. Oamenii s-au plîns că autorităţile bulgare au refuzat să-i ajute, chiar dacă în autocare se aflau şi foarte mulţi copii. “Au fost cîteva blocaje şi între Sofia şi Pernîi şi între Pernîi şi Blagoevgrad care este de fapt şoseaua care merge spre Bansko. Mulți români merg spre staţiunea Bansko, la schi. Deblocarea depinde de modul în care intervin autorităţile bulgare", a declarat sîmbătă după amiază un funcţionar din cadrul Ambasadei României la Sofia.

14 ore din Focşani pînă la Bansko

Ieri, situaţia intrase în normal, după cum ne-a conformat şi Dragoş Horhocea, managerul unei agenţii de turism din Focşani şi vicepreşedinte la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Acesta ne-a declarat că turiştii l-au sesizat telefonic sîmbătă şi, cu ajutorul ANAT, a intervenit în sprijinul lor prin intermediul autorităţilor centrale şi a reprezentanţilor diplomatici ai Bulgariei la Bucureşti. “Acum nu mai sînt probleme, toată lumea a ajuns la destinaţie. S-a luat legătura cu hotelurile unde vrîncenii aveau rezervări, aşa încît să aibă cazarea asigurată. La această oră (duminică seara -n.r.) se circula bine, dar în condiţii de iarnă”, ne-a declarat Dragoş Horhocea. Şase regiuni din Bulgaria au fost vizate de cod portocaliu de ninsori, aşa încît cei care trebuie să plece la drum trebuie să dea dovadă de prudenţă şi să aibă cu ei provizii de apă şi hrană. În plus, pentru a nu-i prinde noaptea pe drum, ar fi bine ca autocarele să plece din Focşani dimineaţa, foarte devreme. Profitînd de vacanţa mai lungă a copiilor, mulţi vrînceni şi-au rezervat locuri în staţiunile de vacanţă din Bulgaria după revelion, pentru a beneficia de preţuri mai mici. Cei mai mulţi au ales Bansko, statiunea de ski No.1 a Bulgariei, situată la 160 de kilometri de Sofia, însă şi alte destinaţii oferă sejururi la preţuri mai mici decît în Romania, cum ar fi staţiunile Boroveţ şi Pamporov. Un sejur de o săptămînă, cu demipensiune, costă în jur de 200 de euro de persoană, la început de ianuarie, la vecinii bulgari. O problemă poate fi însă drumul de 600 de kilometri care trebuie parcurs din Romania. Potrivit unor turişti cu care am luat legătura telefonic ieri, drumul de la Focşani pînă la Bansko se parcurse în aproximativ 14 ore, în condiţii de iarnă. Şi la începutul anului, în Bulgaria s-a decretat stare de urgenţă din pricina căderilor de zăpadă. În unele locuri a fost nevoie de intervenţia armatei pentru a scoate maşinile blocate în nămeţi. (Silvia VRÎNCEANU)

În caz de probleme sunaţi la 112

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat ieri că cetăţenii români aflaţi în trafic pe teritoriul Bulgariei şi care se confruntă cu probleme deosebite sînt sfătuiţi să apeleze telefonul de urgenţă 112. „Datorită ninsorilor abundente şi vîntului puternic se înregistrează blocaje în circulaţie în special în regiunile Plevna, Loveci ş Smolian, cu toate că utilajele de deszăpezire acţionează fără întrerupere. Cetăţenii români aflaţi în trafic pe teritoriul Bulgariei şi care se confruntă cu probleme deosebite sînt sfătuiţi să apeleze telefonul de urgenţă 112. Potrivit unor informaţii obţinute de la Ministerul bulgar al Afacerilor Interne, în această perioadă sînt închise traficului rutier trecătorile Zlatishki, Tvardishki, Varbishki, Vratnik, Petrohan, Troian. Prin celelalte trecători este permisă circulaţia numai autoturismelor dotate cu lanţuri antiderapante”, au anunţat ieri cei de la MAE. Aseară, la închiderea ediţiei, pe drumurile principale se circula în condiţii de iarnă, fără să fie înregistrate blocaje. Potrivit unor informaţii neoficiale, peste 100 de turişti vrînceni se află în staţiunile bulgare, însă alte zeci vor pleca astăzi şi mîine.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.