Ultima oră

Zeci de turişti vrînceni blocaţi în trafic în Bulgaria, din pricina zăpezilor

Silvia Vrînceanu Nichita
7 ian 2012 2558 vizualizări
Vremea rea din Bulgaria a fost la un pas de a da peste cap planurile de vacanţă a zeci de cupluri de vrînceni care au plecat în voiaj, cu autocarul, spre staţiunea Bansko din munţii Pirin, situată la 160 km de Sofia. Zăpada căzută din abundenţă a îngreunat traficul rutier, aşa încît mai multe tiruri s-au răsturnat pe şoseaua dintre Varna şi Sofia. Mai multe autocare în care se aflau şi turişti vrînceni au stat blocate în trafic în jur de şase ore, pînă cînd autorităţile au intervenit.

Maşinile au plecat din Focşani în această dimineaţă, înainte de zori, şi sperau să ajungă la destinaţie imediat după lăsarea întunericului. Din păcate, unii dintre turişti sînt şi la această oră pe drum, în munţi, din pricina condiţiilor de trafic care nu permit rularea cu viteze mari. În trafic sînt imobilizate mii de maşini, potrivit unor surse din zonă. Oamenii s-au plîns că autorităţile bulgare au refuzat să-i ajute, chiar dacă în autocare se aflau şi foarte mulţi copii. Pericolul este mare, deoarece din cauza viscolului, stratul se zăpadă poate depăşi doi metri, potrivit relatărilor de presă. “Drumul dinspre Plevna, Blagoevgrad, Sofia este blocat din cauza zăpezii abundente, iar pe înălțimea Vitinia s-au răsturnat cîteva tiruri. Din cauza asta s-a format o coloană foarte lungă de mașini, de cîteva mii de mașini. Autoritățile bulgare au mobilizat cîteva unități de deszăpezire pentru deblocarea drumurilor, dar la ora actuală problema încă n-a fost rezolvată. Nimeni nu poate să spună cît va fi acest drum blocat și cînd va fi circulația normală. Au fost cîteva blocaje și între Sofia și Pernîi și între Pernîi și Blagoevgrad care este de fapt șoseaua care merge spre Bansko. Mulți români merg spre Bansko. Se lucrează la deblocare, situația nu s-a rezolvat deocamdată. Nu se știe cît va mai dura. Pe Vitinia ninge în continuare. Totul depinde de cum vor fi mobilizate utilajele pentru deszăpezire de către Agenția pentru infrastructura Drumurilor din Bulgaria", a declarat după amiază un funcționar din cadrul Ambasadei României la Sofia pentru o televiziune centrală.


Alţi turişti se pregătesc de drum

Dragoş Horhocea, managerul unei agenţii de turism din Focşani şi vicepreşedinte la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), ne-a delcarat că turiştii l-au sesizat telefonic şi a intervenit în sprijinul lor prin intermediul autorităţilor centrale şi a reprezentanţilor diplomatici ai Bulgariei la Bucureşti. “Din fericire, situaţia s-a reglementat, cel puţin parţial, aşa încît romanii şi-au reluat drumul spre destinaţia de vacanţă, chiar dacă se rulează cu viteză mai mică. Potrivit informaţiilor mele, este vorba despre aproximativ 30-40 de turişti din Vrancea. S-a luat legătura cu hotelurile unde vrîncenii aveau rezervări, aşa încît să aibă cazarea asigurată, chiar dacă ajung mai tîrziu. Este important să fie anunţate hotelurile în caz de întîrziere, întrucît se riscă pierderea cazării”, ne-a declarat Dragoş Horhocea în această seară. Este bine de ştiut că orele de check-in si check-out sînt stabilite de catre hotel si nu de agentia de turism, aşa că trebuie să vă asiguraţi în ce condiţii se face “late check-in-ul”.  Şase regiuni din Bulgaria sînt vizate de cod portocaliu de ninsori, aşa încît cei care trebuie să plece la drum trebuie să dea dovadă de prudenţă şi să nu plece fără provizii de apă şi hrană. În plus, pentru a nu-I prinde noaptea pe drum, ar fi bine ca autocarele să plece din Focşani dimineaţa, foarte devreme. Profitînd de vacanţa mai lungă a copiilor, mulţi vrînceni şi-au rezervat locuri în staţiunile de vacanţă din Bulgaria după revelion, pentru a beneficia de preţuri chiar şi cu 40 -50 % mai mici. Cei mai mulţi au ales Bansko, statiunea de ski No.1 a Bulgariei, însă şi alte destinaţii oferă sejururi la preţuri mai mici decît în Romania. O problemă poate fi însă drumul de preste 500 de kilometri care trebuie parcurs din Romania. Şi la începutul anului, în Bulgaria s-a decretat stare de urgenţă din pricina căderilor de zăpadă. În unele locuri a fost nevoie de intervenţia armatei pentru a scoate maşinile blocate în nămeţi. Vom reveni cu amănunte. (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
bacalbasa, acum 4498 zile, 20 ore, 45 minute, 49 secunde
Nu este o solutie sa ramaii acolo in AUSTRIA,vezi ca nici fratele Miron Mitrea cu 4 case in Austria nu a ales sa ramana acolo un SERVITOR,SLUGOI,NEICA NIMENI,ci vine in Romanica unde mai este mult de citeste integral
Turist strain, acum 4499 zile, 18 ore, 50 minute, 32 secunde
Ma baieti si doar v=am zis sa nu va duceti la Bulgari si nici la partiile de carton a lui Udrea! Vedeti Austria ca acolo sunteti tratati ca oameni si aveti toate conditiile. Daca puteti, ramaneti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.