Ultima oră

Angela din Foligno, ocrotitoarea văduvelor

Valentin Muscă
3 ian 2012 3842 vizualizări
Credincioşii catolici pomenesc astăzi o personalitate care a dat prin viaţa sa exemplul că omul este funciarmente bun, iar părţile mai puţin luminate din viaţa noastră nu sînt decît accidente.

Este vorba despre Fericita Angela din Foligno(1248-1309), care a reuşit într-un Ev Mediu ce trata femeile ca pe obiecte să demonstreze unei societăţi masculine că femeia poate schimba lumea. Nu întîmplător, pe o placă de marmură lîngă moaştele sale din catedrala din Foligno se află inscripţia ”Magistra theologorum” adică ”Învăţătoarea teologilor”, culmea o fiinţă care nici nu ştia să scrie. Respectul pe care Biserica romano-catolică i-l arată se datorează drumului Damascului din viaţa sa, reuşind să se transforme dintr-o persoană indiferentă la suferinţele celor din jur, un fel de Maica Tereza a vremurilor sale. Pierderea într-un timp scurt a copiilor şi a soţului au determinat-o să-şi dea toate bunurile săracilor şi să intre în Ordinul Franciscan, în rîndurile celor care practicau sărăcia de bună voie şi se ocupau de copiii abandonaţi şi femeile abuzate. Să ne imaginăm că ne aflăm în secolul XIII, nu exista protecţie social, nici orfelinate. Copiii nedoriţi erau lăsaţi la uşa bisericilor, fetele sărace alungate de acasă, iar văduvele considerate un fel de paria. Pentru a veni în sprijinul acestora, Angela a părăsit luxul şi comoditatea vilelor din Foligno şi toată dragostea sa a dăruit-o fiinţelor nefericite, abandonate pe străzile oraşelor italiene. (V. MUSCĂ)  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.