Ultima oră

Video!!!Evreii luptă pentru recunoaşterea internaţională a congresului de la Focşani

Silvia Vrînceanu Nichita
28 nov 2011 3517 vizualizări
La Ateneul Popular din Focşani a debutat ieri conferinţa internaţională dedicată împlinirii a 130 de ani de la primul congres sionist din lume, organizat în oraşul nostru în anul 1881 u la eveniment au fost prezente oficialităţi importante, printre care şi ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer u „Drumul de la vis la realitate pentru poporul evreu a început în 1881, la Focşani”, au subliniat participanţii, care luptă pentru recunoaştearea internaţională a congresului sionist u organizarea congresului la Focşani se datorează faptului că aici a avut loc Unirea de la 1859 fapt care a dat un imbold emancipării evreilor

Peste 200 de invitaţi au participat duminică la Focşani la deschiderea Conferinţei internaţionale prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la desfăşurarea Primului Congres Sionist de la Focşani, unde s-a pus pentru prima dată în practică ideea sionistă la nivel mondial. La conferinţă au fost prezente oficialităţi importante, printre care ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer, Dr. Avinoam Şafran, fiul fostului conducător al comunităţilor evreieşti din Romania în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în prezent profesor universitar la Geneva, istoricul Carol Iancu, şeful catedrei de istorie contemporană de la Universitatea Paul Valéry din Montpellier, Aurel Vainer, preşedintele Federaţiilor Comunităţilor Evreieşti din România, dar şi o serie de cercetători şi cetăţeni israelieni de origine romană, între care unii originari din Focşani. „Drumul de la vis la realitate pentru poporul evreu a început în 1881, la Focşani, ales ca loc de desfăşurare a primului Congres Sionist pentru că simboliza minunata realizare a românilor cu puţini ani înainte - Unirea Principatelor Române”, a declarat Tiberiu Roth, preşedintele Asociaţiei Sioniste din România. Potrivit preşedintelui Federaţiilor Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, cei 56 de delegaţi la congres, „pionieri ai ideii sinoniste” reprezentînd aproximativ 70.000 de evrei din 50 de localităţi din vechiul Regat al României, „au avut o abordare pragmatică, hotărînd şi izbutind organizarea primului grup de peste 200 de emigranţi în ţara Sfîntă, Israel”. În onoarea acestora, în holul Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia” a fost vernisată şi o expoziţie dedicată colonizării Palestinei. Vorbind despre  „semnificaţia şi utilitatea organizării, după 130 de ani de la Congresul Sionist de la Focşani a unei Conferinţe internaţionale omagiale, Aurel Vainer a spus că „România este o ţară în care s-au întîmplat şi lucruri paradoxale, dar şi lucruri interesante, despre care lumea largă nu a ştiut suficient”. De altfel, evreii originari din Romania spun că despre congresul sionist de la Focşani, din 1881, primul de acest fel din lume, se cunosc puţine lucruri pe plan internaţional, aceştia începînd o campanie de popularizare a evenimentelor care au reprezentat practic întoarcerea evreilor în ţara strămoşească după 2000 de ani de pribegie prin lumea largă.


Unirea de la 1859 i-a inspirat şi pe evrei


Conotaţia internaţională a evenimentului de acum 130 de ani de la Focşani a fost subliniată şi de cercetătorul Bogdan Constantin Dogaru, de la Direcţia Judeţeană Vrancea a Arhivelor Naţionale, care a scris o carte intitulată „Congresele Sioniste de la Focşani”, pe care le-a cercetat în contextul mai larg al Unirii Principatelor de la 1859 şi al emancipării evreilor din Moldova şi Valahia. Constantin Dogaru ne-a precizat că primul congres a avut loc de fapt pe 30-31 decembrie 1881 şi 1 ianuarie 1882. Cercetătorul spune că evenimentul de la acea vreme a fost important pentru că societăţile sioniste se organizează pentru prima dată într-un comitet central şi se pune problema colonizării agricole a Palestinei în mod organizat, primele trei familii emigrînd în următorul an. La Focşani au avut loc însă alte două congrese sioniste. “A mai fost organizat un congres în 1883, la fel de important, deoarece atunci se unesc societăţile de tineri sionişti cu comitetul central de la Galaţi, practic societăţile de tineri cu cele de seniori. Organizarea congresului la Focşani se datorează faptului că aici a avut loc Unirea de la 1859 şi se dorea să se dea un exemplu şi evreilor, nu că aici ar fi fost cea mai puternică comunitate. În 1902, la Focşani, are loc un al treilea congres sionist, pe ţară, unde toate societăţile sioniste se constituie într-o federaţie”, ne-a relatat Constantin Dogaru, cercetător la Arhivele Naţionale, care îşi va lansa cartea în cadrul conferinţei. Evenimentul, organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Asociaţia Sionistă din România, cu sprijinul Fundaţiei „Caritatea”, World Zionist Organization şi American Jewish Joint Distribution Committee, la care participă reprezentanţi ai organizaţiilor evreieşti din România, Israel şi din alte ţări, cercetători în domeniul istoriei, oameni de cultură, va continua luni şi marţi la hotelul Minerva din Bucureşti, cu dezbateri pe tema mişcării sioniste din Romania. Sionismul este definit ca mişcarea naţională pentru întoarcerea populaţiei evreieşti în patria lor şi pentru reluarea suveranitatii evreieşti pe pămîntul Israelului.


„În Israel nu se recunoaşte întîietatea evreilor din România”


Practic, congresul de la Focşani din 1881 a fost prima punere în practică a ideii sioniste la nivel mondial şi a precedat congresul organizat la Basel, în Elveţia, în anul 1896, la iniţiativa lui Theodor Herzl. „Trebuie să spunem că nici în Israelul zilelor noastre nu sînt mulţi cei care vor să recunoască această întîietate a evreilor din România. Ca atare, este bine ca generaţiile tinere din Israel să cunoască adevărul istoric, motiv pentru care noi, puţinii evrei care am mai rămas azi în România, am decis să organizăm această Conferinţă internaţională referitoare la Primul Congres Sionist de la Focşani. Este prima aniversare pe care o marcăm, dar putem ca, în anii ce urmează, să creăm noi momente în amintirea Congresului atît de important de la Focşani”, a explicat preşedintele FCER, Aurel Vainer, citat de Rompres. Potrivit acestuia, după „soarta dură” din anii comunismului, din 1990, mişcarea sionistă din România a renăscut, s-a înfiinţat Asociaţia Sionistă din România, dar aceasta nu mai are atît rolul de a stimula emigrarea, ci de promovare a prieteniei şi a concepţiei sioniste, „pentru că numărul evreilor din România s-a redus şi trăim în condiţii de democraţie teoretic deplină”. În cursul sesiunii internaţionale au fost evocate relaţiile foarte bune dintre România şi Israel, punctate din nou în cursul recentei reuniuni interguvernamentale, care a avut loc la Ierusalim, în perioada 23-24 noiembrie, delegaţia romană fiind condusă de premierul Emil Boc.


Conferinţa continuă la Bucureşti


Sesiunea omagială de la Focşani a fost prefaţată de participanţi printr-o vizită la Sinagoga oraşului, vernisarea expoziţiei fotodocumentare „Focşani şi Idealul Sionist”, precum şi de audirea unui concert festiv din creaţia muzicală ebraică şi universală susţinut de Orchestra de Cameră „Unirea”, sub bagheta dirijorului german Vincent Gruger, ambele desfăşurate la Ateneul Popular  „Mr. Gh. Pastia”. Conferinţa va continua luni şi marţi, la Bucureşti, cu patru sesiuni de comunicări, urmate de „dezbateri şi contribuţii” ale participanţilor. Între subiectele ce vor fi prezentate se află „Evreii din România şi din Europa de Est la sfîrşitul secolului al XIX-lea”, „Congresul de la Focşani în documentele şi presa vremii”, „Congresul de la Focşani şi consecinţele sale”, „Delegaţii din România la Congresele Sioniste şi activitatea lor în mişcarea sionistă mondială”, „Mişcarea sionistă din România în perioada Holocaustului 1940 – 1944”.  Evreii originari din Romania şi în special cei născuţi în judeţul Vrancea au promis că vor reveni la Focşani. (Silvia VRÎNCEANU)
 

     Focşănenii emigraţi în Israel s-au întors la Focşani: „Sîntem cei mai devotaţi Ambasadori ai Romaniei”

 


Printre participanţii la conferinţade la Focşani s-a numărat şi o delegaţie de 80 de cetăţeni israelieni, membri ai Asociaţiei evreilor originari din Romania. Între aceştia s-au numărat şi cîteva familii care au plecat din Focşani în secolul trecut. Emoţionantă a fost revederea lui Solomon Abramovici, emigrat în 1963, cu un fost coleg de şcoală, pe care l-a reîntîlnit pe stradă, ori reîntoarcerea Cocăi Romanescu, născută în Transnistria, pe strada Ana Ipătescu pentru a-şi revedea fosta casă. De asemenea, familia Edna şi Zvi Bendov s-a întors în Focşani, oraş de care le era tare dor şi de care îi leagă multe amintiri. Înainte de conferinţă, Zvi Bendov, născut la Focşani în urmă cu 80 de ani,  a ţinut să viziteze oraşul, însă nu a mai regăsit nimic din ce era acum 60 de ani, cînd a emigrat în Palestina. El s-a bucurat însă de revederea unor vechi prieteni, cum ar fi Nicu Stoenescu de la patiseria Capşa sau familia Gabriela şi Petru Obodariu, care l-au ajutat să cerceteze istoria comunităţii în care s-a născut. De asemenea, delegaţii Asociaţiei evreilor originari din Romania speră să întărească relaţiile de prietenie între organizaţie şi oraşul Focşani. „Avem oameni de afaceri pe care îi vom îndrepta spre Vrancea şi în special spre Focşani. Vrem să iniţiem schimburi de tineret şi elevi, precum şi activităţi de turism. Să ştiţi că noi cei plecaţi de pe meleagurile Romaniei sîntem cei mai devotaţi  Ambasadori ai Romaniei şi ai poporului roman”, ne-au spus domnii Zeev Svartz, Preşedinte, şi Nathan Cohen şi Slomo Abramovic, vicepreşedinţii Asociaţiei Originarilor din Romania în Israel. (S. V.)

 


Congresul iubitorilor Sionului: Calea spre emanciparea evreilor din Moldova şi Valahia a fost lungă şi plină de obstacole, însă aceştia au fost încurajaţi de de promisiunile paşoptiştilor, care au militat pentru o soluţionare umanistă a problemei minorităţilor. În zilele 30 şi 31 decembrie 1881 s-a desfăşurat la Focşani primul congres sionist al asociaţiilor „Iubitorilor Sionului” din România. Scopul acestora era sionismul practic - recolonizarea cu evrei a ţării Israel, cunoscută şi ca Palestina sau ţara Sfîntă şi aflată atunci sub stăpînire turcească. Preşedintele congresului a fost Samuel Pineles din Galaţi şi secretarul congresului a fost David Rintzler. La congres a fost intonat pentru prima oara „Hatikva” - astăzi, imnul naţional al Statului Israel, în fapt o veche melodie populară românească. Primul val de emigranţi sionişti spre Israel a ieşit din România în 1882, conduşi de Moşe David Iancovici, care au fondat coloniile Roş Pina şi Zihron Iacov.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.