Ultima oră

La Mulţi Ani, Majestate!

Valentin Muscă
24 oct 2011 5181 vizualizări
Astăzi, Regele Mihai I al României împlineşte 90 ani. Născut pe 25 octombrie 1921 la Castelul Peleş din Sinaia, Mihai I a fost suveranul României între 1927-1930 şi 1940-1947, cînd a fost silit să abdice de regimul instaurat de trupele sovietice

După 43 de ani de exil, Regele Mihai I s-a întors în ţara natală pe 25 decembrie 1990, dar a fost expulzat de regimul neo-comunist condus de Ion Iliescu. În mod miraculos, Regelui Mihai I I s-a acordat viză pentru a reveni în România de Sfintele Paşti, 1992, cînd sute de mii de bucureşteni l-au ovaţionat, motiv pentru care regimul Iliescu i-a interzis şederea. Reconcilierea s-a produs abia în timpul guvernării CDR şi a preşedinţiei lui Emil Constantinescu, în 1997. De atunci şi pînă în 2011, Regele Mihai a fost cel mai eficient ambasador al României pe lîngă cancelariile occidentale, facilitînd reintegrarea României în rîndul democraţiilor din Vest. Adulat de un anumit segment al populaţiei, ignorat de cei care nu cunosc istoria României şi criticat de extrema dreptă pentru actul de la 23 august 1944, Regele Mihai I este astăzi cel mai important martor al uneia din perioadele crunte din istoria veacului trecut. Dincolo de aprecierile unora, de contestările altora, de indolenţa manifestată de regimul actual faţă de fostul suveran, Regele MIhai I este el însuşi, prin prezenţa sa, imaginea unei epoci în care onoarea se citea pe chip, iar minciuna nu stătea cu Regele la masă. Nu trebuie decît să priveşti alura acestui personaj din poveşti ca să înţelegi diferenţa dintre fostul suveran şi actualul preşedinte al României. La Mulţi Ani, Majestate! (Valentin MUSCĂ)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 4570 zile, 14 ore, 36 minute, 7 secunde
regele romanilor nu mai este de cand a abdicat
Any Drollinger, acum 4570 zile, 18 ore, 41 minute, 39 secunde
Domnule Valentin Musca, felicitari pentru articol si echidistanta,ma inclin in fata dumneavoastra! Traiasca Majestatea Sa, Mihai I , Regele romanilor!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.