Ultima oră

Gheorghe Neagu, "Razboiul mustelor"

Valentin Muscă
7 aug 2011 1979 vizualizări
Scriitorul Gheorghe Neagu ofera cititorilor un nou volum de nuvele si povestiri, care îmbina realitatea cu fictiunea, într-un registru original si pasionant.


 “Razboiul mustelor” (Ed. Pro Plumb, 2011) aminteste prin fictiune si parodie de “Aventurile unui cacanez în Pokerania”, dar si de proza din volumele de povestiri “Armoniile pietrei” (2005), “Moartea sobolanului” (1996) sau “Jurnalul American” (2004). “Razboiul mustelor” poate fi citit si în alta cheie, aceea a unui prezent invadat de politicienii care s-au instalat, asemenea mustelor din nuvela, pe corpul muribund al statului. Invazia mustelor, descrisa de Gheorghe Neagu, poate fi si oglinda în care se reflecta imaginea politicienilor care au format un nor monstruos, alcatuit din muste uriase în cautare de prada. “Un volum, asadar, care se îmbie lecturii, explorînd medii felurite, mixînd frazarea alerta, imprecatia romantica cu rafalele sarcastice ori retorica nihilista, cochetînd cu fantasticul. Si care probeaza, indubitabil, ca avem în Gheorghe Neagu un prozator viguros, cu acumulari lente, urcînd acum impetuos în topul celor haraziti a lasa urme”, scrie în “Cuvîntul de însotire a lucrarii” Adrian Dinu Rachieru. Douazeci de povestiri si nuvele ne invita la o lectura care arata înca o data cît de mica este distanta dintre realitate si fictiune si mai ales ca fictiunea nu este decît o alta ipostaza a realitatii. Tiparit într-o editie bine îngrijita, cu o grafica originala si într-un format care aminteste faimoasa colectie “Le livre de poche”, “Razboiul mustelor” marcheaza un moment important din activitatea literara a scriitorului vrincean Gheorghe Neagu. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
da Coza, acum 4652 zile, 20 ore, 12 minute, 51 secunde
Felicitări! Dacă un monument poate fi ras de pe faţa pământului de timp sau de vreo minte bolnavă, rămâne speranţa că se vor găsi consemnări despre el prin cărţi.
da Coza, acum 4660 zile, 19 ore, 53 minute, 45 secunde
Cartea aceasta să fie încă o cupă de ambrozie pentru autorul Gheorghe Andrei NEAGU !
RASPOPITU, acum 4660 zile, 19 ore, 57 minute, 27 secunde
Pe banii cui se scot aceste ...opere
Gheorghe Mocanu, acum 4661 zile, 6 ore, 4 minute, 2 secunde
Felicitari autorului!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.